Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Απόλαυσαν την «Κοτόσουπα» οι ξανθιώτες

Απόλαυσαν την «Κοτόσουπα» οι ξανθιώτες

0

Κοσμοσυρροή στην πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας που δημιούργησαν ξανθιώτες συντελεστές

Για τα βιώματα όσων μεγαλώνουν σε απομακρυσμένους οικισμούς, το μήνυμα της ταινίας, το ταξίδι της παραγωγής και τις νέες «πινελιές» στη «συνταγή» της Κοτόσουπας μιλά στο «Ε» ο Χασάν Μπουγιουκλού, που υπογραφεί την ιδέα του σεναρίου

Την «Κοτόσουπα», την ξανθιώτικη ταινία που περιγράφει σύγχρονα βιώματα της ορεινής Ξάνθης και στηρίχτηκε εξ ολοκλήρου σε ξανθιώτες συντελεστές απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, στο δημοτικό αμφιθέατρο, όπου μετά από σειρά διεθνών διακρίσεων, προβλήθηκε για πρώτη φορά δημόσια. Το αμφιθέατρο έσφυζε από κόσμο, ενώ ήταν φανερή η συγκίνηση και η χαρά για το γεγονός της προβολής στα «πάτρια εδάφη», αλλά και για το ταξίδι που έχει ξεκινήσει και έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία.

Για τη «συνταγή» της Κοτόσουπας μίλησε στο «Ε» ο Χασάν Μπουγιουκλού, που υπογράφει την ιδέα αλλά και τμήμα του σεναρίου της ταινίας.

«Η αποδοχή από την Ξάνθη ήταν πλήρης. Ο κόσμος μπορώ να πω ότι ανυπομονούσε, ήταν για μας ένα ευχάριστο και οπωσδήποτε συγκινητικό γεγονός», σημειώνει ο ίδιος ο Χασάν Μπουγιουκλού εκπαιδευτικός και θεατρολόγος στην εκπαίδευση, μετά την προβολή της ταινίας στο αμφιθέατρο.

Χαρακτηρίζει την «Κοτόσουπα» όχι απλά μια ταινία, αλλά ένα ξανθιώτικο πρότζεκτ που ήδη δουλεύει πάνω στα επόμενα βήματά του. «Ήδη συζητάμε για το επόμενο βήμα, που πρόκειται να μεταφερθεί στο θεατρικό σανίδι, με τη συνέχεια πια της ζωής της πρωταγωνίστριας Μεριέμ», σημειώνει τη στιγμή που ήδη η ταινία, μετά από μια σειρά από διεθνείς διακρίσεις, παίρνει μέρος στο φεστιβάλ του Λονδίνου Lift-Off Global Network και ξεχωρίζει στις προτιμήσεις του κοινού που ψηφίζει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μια ιστορία εξωστρέφειας

Το σενάριο βασίζεται στη ζωή της Μεριέμ, μιας νεαρής κοπέλας, από έναν απομακρυσμένο οικισμό της ορεινής Ξάνθης, που συναντά τις αντιρρήσεις των γονιών της όταν εκφράζει την επιθυμία να σπουδάσει, ενώ αυτοί προτιμούν να παντρευτεί και να μείνει στον οικισμό. «Η Κοτόσουπα είναι η δική μας προσπάθεια για εξωστρέφεια, έξω από το μικρόκοσμο των Πομακοχωρίων», αναφέρει ο Χασάν Μπουγιουκλού εξηγώντας ότι: «όλες οι κοινωνίες έχουν τα δικά τους «δαιμόνια», στερεότυπα δηλαδή που εγκλωβίζουν τους νέους και κυρίως τις γυναίκες. Την ίδια στιγμή, η νέα μορφή παγκοσμιοποίησης μας «αναγκάζει» με ένα τρόπο, να τρέχουμε προς μία κατεύθυνση, εκεί όπου νομίζουμε ότι οι ρίζες και η παράδοση δε χωράνε. Το σημαντικό είναι να αναδείξουμε ότι αυτά τα δυο μπορούν να συμβαδίσουν αρμονικά. Οι νέοι σήμερα που πηγαίνουν να σπουδάσουν επιστρέφουν στην «Ιθάκη» τους, παίρνοντας κομμάτια από το παρελθόν μαζί με τις νέες εμπειρίες μπορούν να κάνουν ‘έργα τέχνης’!».

Αυτή είναι και η αισιοδοξία της ταινίας, που μπορεί να έχει ένα δραματικό χαρακτήρα, αλλά διαπνέεται από μία θετική αύρα. «Η παράδοση πλέον εμπνέει. Τα πλεκτά που κάνουν οι γυναίκες, τα γλυκά. Δεν είναι πια κάτι κλειστό. Δεν είναι ταμπού αλλά ένας πλούσιος πολιτισμός. Κι άλλωστε, όσο πιο κλειστές είναι οι κοινωνίες, τόσο πιο πολύ ψάχνουν την κοινωνική αναγνώριση για να ‘ανοίξουν’ και να εμπιστευτούν», σημειώνει ο Χασάν Μπουγιουκλού.

Ως προς τον τρόπο που έγινε αποδεκτή η ταινία από τους ίδιους των κατοίκους των ορεινών οικισμός, εξηγεί ότι σε γενικές γραμμές υπήρξε μεγάλη αποδοχή, κυρίως από τους νέους, από τους οποίους μάλιστα κάποιοι εκμυστηρεύτηκαν και προσωπικά βιώματα που έμοιαζαν πολύ με την ιστορία.

Αναφορικά με τα γυρίσματα της ταινίας υπενθυμίζει ότι υπήρχαν πολλές δυσκολίες με πρώτη την καραντίνα που δεν επέτρεπε τις μετακινήσεις και τις συναντήσεις. Όπως περιγράφει: «ήταν μία low budget παραγωγή, όπου όλοι συμμετείχαν ως εθελοντές, αυτή ήταν και η μεγάλη δουλειά του Ντένη Σπυριάδη, που ως σκηνοθέτης ανέλαβε όλο το συντονισμό. Όλοι όμως είδαν κάτι καλό στην ταινία και γι’ αυτό εργάστηκαν σκληρά. Έδειξαν επαγγελματισμό».

Σκηνές από τα γυρίσματα της ταινίας

Συντελεστές

Ιδέα: Χασάν Μπουγιουκλού, σενάριο: Ντένης Σπυριάδης & Χασάν Μπουγιουκλού, DRONE ΟΠΕΡΑΤΕΡ: Στάθης Σκουφάς, σύνθεση μουσικής: George Lazaridis, ταξίμ μπουζούκι: Νίκος Νικολαΐδης, ήχος: Τατιάνα Σπυριάδου,μετάφραση: Ευθύμιος Καρακλάς, σκηνοθεσία / οπερατέρ /μοντάζ: Ντένης Σπυριάδης

Ηθοποιοί

Ραϊφέ Σκόδρα, Στέλλα Χαιτά, Ευθύμιος Καρακλάς, Λένα Ξανθοπουλίδου, Τολγάν Μπόζ, Κωνσταντίνος / Θεόδωρος Πετρίδης, Μαρία Μπάρτζου, Δαρεία Σπυριάδου, Γιάννα Λαζαρίδου, Μάγδα Καρακλά, Γεωργία Αρβανιτάκη, Καλλιόπη Τιφτίκογλου, Νατάσα Τενκελίδου, Αφροδίτη Χατζηθεοφάνους, Δέσποινα Ιωνά, Αθανασία Παναγιωτάκη, Γαβριήλ Χρυσοσπάθης, Ντεφνέ Κουρουχαλήλ, Χασάν Μπουγιουκλού, Δημήτρης Ιωνάς, Ευγενία Γκορμπάτσοβα, Κωνσταντίνος Μπαλακτσής

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …