Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Τους βγάζει το λάδι» η ελαιοπαραγωγή

«Τους βγάζει το λάδι» η ελαιοπαραγωγή

0

Αύξηση στο κόστος παραγωγής, στα εργατικά. Πιο ακριβά κατά 25% τα δικαιώματα στο λιοτρίβι αλλά και 40 – 45% στα δοχεία

 

Ακριβότερη η τιμή πώλησης στο λάδι κατά 20% – Καλή απόδοση με μέσο όρο 5 – 5,5 κιλά καρπό για 1 κιλό λάδι

 

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και όπως όλα δείχνουν φέτος θα είναι μια καλή χρονιά για το λάδι στην περιοχή μας τόσο από παραγωγή και απόδοση όσο και από ποιότητα λαδιού. Αυτή είναι η τελική διαπίστωση παρά τις αντιξοότητες που υπήρξαν τόσο από την παρατεταμένη ανομβρία που επηρέασε τον καρπό όσο και από την δυσκολία εξεύρεσης εργατικών χεριών για το μάζεμα που αφήνει τον καρπό αμάζευτο, τροφή για τα πουλιά!

Καλή χρονιά για λάδι παρά την ανομβρία

Στα προβλήματα που προκάλεσε η ανομβρία των δύο τελευταίων μηνών αναφέρεται ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης κ. Ανδρέας Καμαριανάκης σημειώνοντας πως όσοι καλλιεργητές έχουν ποτίσει τους ελαιώνες τους θα πάρουν πολύ καλή παραγωγή: «Φέτος δεν είχαμε παγωνιές όπως την περσινή χρονιά και τα ελαιόδεντρα έχουν πολύ καρπό. Μόνο τους δύο τελευταίους μήνες η παρατεταμένη ανομβρία τα επηρέασε αλλά όσοι τα έχουν ποτίσει θα έχουν πολύ καλή παραγωγή. Είναι σε εξέλιξη το μάζεμα της ελιάς και απ’ ότι φαίνεται θα έχουμε πολύ καλή απόδοση».

Παραγωγός: «Το πρόβλημα είναι όμως ότι είναι δυσεύρετα τα εργατικά χέρια και έτσι μένουν αμάζευτα πολλά ελαιόδεντρα»

Αυτό επιβεβαιώνει και ερασιτέχνης  καλλιεργητής που έχει πάρει το πρώτο λάδι της χρονιάς με απόδοση εξαιρετική αφού από 4,2 κιλά ελιές του έδωσαν 1 κιλό λάδι: «Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι οι ελιές είναι γερές. Η ποιότητα της ελιάς εξασφαλίζει την ποιότητα και την ποσότητα του λαδιού. Επίσης παίζει ρόλο και το μικροκλίμα της περιοχής. Φέτος είναι μια καλή χρονιά. Δεν είχαμε ακραίες καιρικές συνθήκες και έχουμε καλή παραγωγή και καλή απόδοση καρπού. Η ελιά πρέπει να μαζεύεται όταν ο μισός καρπός είναι μοβ και ο άλλος μισός είναι πράσινος. Τότε είναι στο pick της για την απόδοση σε λάδι. Το πρόβλημα είναι όμως ότι είναι δυσεύρετα τα εργατικά χέρια και έτσι μένουν αμάζευτα πολλά ελαιόδεντρα».

Ευάλωτο στην νοθεία το λάδι

Να σημειώσουμε πως η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή μας είναι κυρίως για ιδιόχρηση και ότι περισσεύει διατίθεται σε γνωστούς και φίλους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που γίνεται νοθεία κυρίως από παραγωγούς που έρχονται από άλλες περιοχές γιατί το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν πολύ ευάλωτο στην νοθεία με άλλο λάδι και αυτό είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί.

Ελαιοτριβείο Τυμπάνου, Κ. Παρακευάς: «Οι καρποί δεν έχουν δάκο γι’ αυτό έχουν καλή απόδοση παρόλο που επηρέασε και η ανομβρία»

Η καρδιά της ελιάς…συνθλίβεται στο  ελαιοτριβείο και όπως μας αναφέρει ο κ. Κώστας Παρασκευάς συνεταίρος του κ. Ευάγγελου Δερμεντζίδη του Ελαιοτριβείου Τυμπάνου η χρονιά φέτος είναι πολύ καλή: «Κατά μέσο όρο η απόδοση είναι 5 – 5,5 κιλά καρπού 1 κιλό ελαιόλαδο. Οι καρποί δεν έχουν δάκο γι’ αυτό έχουν καλή απόδοση παρόλο που επηρέασε και η ανομβρία, στο ότι δεν έχουν νερό οι ελιές και δεν έχουν πιο πολύ βάρος. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Τον επόμενο μην κορυφώνεται η παραγωγή ελαιολάδου. Αλλά δουλεύουμε σε κανονικούς ρυθμούς». Οι ποικιλίες που παράγονται στην περιοχή μας είναι Χαλκιδικής, Κορωνέικη, Καλαμών και τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και η Πικουάλ που κατατάσσεται στις πρώιμες ποικιλίες με μεγάλη παραγωγικότητα.  και Αρμπεκίνα, ισπανικής προέλευσης με διεθνή φήμη. Σ’ ότι αφορά την οξύτητα ο κ. Κώστα εξηγεί: Στην περιοχή μας η οξύτητα δεν είναι πάνω από 0,5%. Αυτό σημαίνει ότι το λάδι που παράγεται είναι έξτρα παρθένο. Πάνω από 0,8 έως 1,5 και 2 οξύτητα είναι το παρθένο. Όταν ανεβαίνουν τα οξέα σημαίνει ότι ο καρπός ήταν σάπιος ή μαζεύτηκε από κάτω. Δεν έχει την ποιότητα το λάδι για να είναι έξτρα παρθένο. Επίσης άλλη κατηγορία είναι το αγουρέλαιο που είναι πιο γκουρμέ και έχει μια πιο πικάντικη και ιδιαίτερη γεύση.

elies_12_2012

Αύξηση 25% στο εκθλιπτικό δικαίωμα

Η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει το λειτουργικό κόστος των ελαιοτριβείων και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση κατά 25% στο εκθλιπτικό δικαίωμα. Δηλαδή στα 100 κιλά ενώ πέρσι ήταν 55 λεπτά τώρα είναι 80 λεπτά. Η αύξηση θεωρήθηκε αναγκαία καθώς όπως αναφέρει ο κ. Κώστας το 2021 τον Νοέμβριο με κατανάλωση 100.000 κιλοβατώρων πλήρωσαν ρεύμα 17.000 – 18.000 ευρώ και  με την ίδια κατανάλωση θα πληρώσουν 60.000 ευρώ.

Αύξηση 40 – 45% στα δοχεία από λευκοσίδηρο – Στα 6 – 6,50 ευρώ το κιλό το λάδι

Οι παραγωγοί εκτός από την αύξηση στο εκθλιπτικό δικαίωμα θα πληρώσουν κατά 40 – 45% περισσότερο τα δοχεία(τενεκέδες) που θα τοποθετηθεί το λάδι. Κι αυτό εξαιτίας της αύξησης της τιμής στο λευκοσίδηρο. Γι αυτό πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν πλαστικά δοχεία. Αυτές οι αυξήσεις που προστίθενται στο αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της αύξηση των λιπασμάτων και της αύξησης στα μεροκάματα και το ρεύμα διαμορφώνουν σε υψηλότερα επίπεδα την τιμή πώληση του τελικού προϊόντος. Έτσι ενώ πέρσι πωλούνται 5 ευρώ το κιλό φέτος η τιμή θα είναι 6 – 6,50 ευρώ το κιλό, ήτοι αύξηση κατά 20%.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επανέρχονται τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Β. Οικονόμου κατά την περιοδεία του …