Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

0

Ισότητα παντού
Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ισότητας ανδρών και γυναικών. Ισότητα στην εργασία, ισότητα στην αποζημίωση, ισότητα στα χρόνια εργασίας, στη σύνταξη.
Όταν λοιπόν λέμε και επιδιώκουμε ισότητα, θα πρέπει να κυριολεκτούμε κι όχι να βάζουμε ένα «ναι, μεν αλλά…»
Στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό ισχύει χρόνια πολλά τώρα και θεωρείται αυτονόητο για άνδρες και γυναίκες, δεν συζητείται καν ως θέμα, δεν υφίσταται. Η υπόθεση της ισότητας δεν ήταν θέμα αγώνων και διεκδικήσεων. Ήταν θέμα λογικής και από τις δύο πλευρές και εφαρμογής του αυτονόητου.
Του αυτονόητου, που στη χώρα μας συνεχίζει ν’ αποτελεί ζητούμενο δυστυχώς.
Γ.Δ.


Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων
Είναι γνωστό σε όλους πως στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας πως λίγο καιρό πριν τις εκλογές ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις πως είναι γαλαντόμες. Λύνουν προβλήματα που χρόνιζαν, πληρώνουν χρέη χρόνων, αποζημιώνουν γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς.
Κάθε μέρα λοιπόν, σε άσχετα Νομοσχέδια μπαίνουν τροπολογίες για τακτοποίηση προεκλογικών θεμάτων διαφόρων κλάδων.
Οι μόνοι που μένουν 25 χρόνια σαν τα κορόιδα της νομιμότητας και της σωστής λειτουργίας είναι οι οικοπεδούχοι στην περιοχή Λευκού Πύργου. Που η ίδια η Πολιτεία, το αρμόδιο υπουργείο, αρνείται την οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη μιας περιοχής που αυτό ενέταξε με απόφασή του για ένταξη στο σχέδιο πόλης.
Γ.Δ.


Αδιαφορία για τους νόμιμους
Κι έτσι, οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της κι όχι καταπατητές, αυτοί που με δική τους απόφαση ζήτησαν να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης και ν’αυξηθεί αντίστοιχα ο συντελεστής σεισμικότητας στην περιοχή, αυτοί οι 250 ιδιοκτήτες οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή.
Γιατί θέλησαν να είναι νόμιμοι, όχι αυθαίρετοι, γιατί θέλησαν να συγκροτήσουν μια οργανωμένη σωστά οικιστική επέκταση, αυτοί, πληρώνουν χωρίς να φταίνε τίποτε απολύτως, την απαξίωση των οικοπέδων τους.
Αιτία; Οι αγκυλώσεις του δημοσίου, η ευθυνοφοβία των μανδαρίνων και φυσική η σκόπιμη κωλυσιεργία.
Εξάλλου «τι είναι η Ξάνθη; που είναι η Ξάνθη;»
Γ.Δ.


Επιτέλους, τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση της κυβέρνησης που βέβαια άργησε μερικές δεκαετίες, αλλά έστω αργά να σταματήσει το ρεζιλίκι των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Λοιπόν, ακούσατε- ακούσατε, από  1ης Ιανουαρίου 2023 καμία πρόωρη σύνταξη δε θα χορηγείται πριν τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας.
Όλα αυτά για το δημόσιο φυσικά, όπου τα διάφορα τερτίπια έβγαζαν συνταξιούχους ανθρώπους με 15 χρόνια εργασίας! Όχι πως πήγαινε πίσω ο ιδιωτικός τομέας, αλλά εκεί ήταν λίγες οι περιπτώσεις.
Επιτέλους, μπαίνει μια τάξη στο θέμα αυτό κι ελπίζουμε να μείνει έτσι για πάντα.
Γ.Δ.


Πόσο σκοτάδι ψυχής
Φρικιαστικό έγκλημα και αυτοκτονία στην γειτονική μας Λεκάνη Καβάλας. 56χρονος σκότωσε την 31χρονη σύντροφό του  και το μόλις ενός έτους παιδί τους και αυτοκτόνησε!
Είχαν χωρίσει και φοβόταν ότι θα πάρει το παιδί του και θα φύγει στην Γερμανία όπου μεγάλωσε και διαμένει η οικογένειά της. Τι να σχολιάσει κανείς γι’ αυτό  το αποτρόπαιο έγκλημα; Το κοινό στοιχείο μ’ όλες τις γυναικοκτονίες είναι η απόρριψη και η εγκατάλειψη που δεν μπορεί να δεχτεί ο άνδρας και στερεί τη ζωή από την γυναίκα που την θεωρεί κτήμα του. Είναι ότι  δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του αλλά και δεν σέβεται  το ανθρώπινο δικαίωμα του άλλου στην ζωή. Την ελευθερία στο πως θα επιλέξει να ζήσει!
Μια ακόμη τραγωδία με ένα επιπλέον θύμα! Μια νέα ζωή, ένα μωρό που έφυγε από τα χέρια του γονιού του! Πόση αδικία, πόση ύβρις στη ζωή, πόσο σκοτάδι ψυχής!
Μ.Ξ.


Κυνήγι της φοροδιαφυγής
Τα πάντα αλλάζουν πλέον στο κυνήγι της φοροδιαφυγής κι αυτό γιατί πλέον θα χρησιμοποιηθούν νέα μέσα. Τα «όπλα» αυτά είναι αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής εποχής και των δυνατοτήτων που παρέχουν στην Εφορία στο να εντοπίζουν την φοροδιαφυγή.
Έτσι, σχεδιάζεται η επίσπευση του χρόνου διαβίβασης των αποδείξεων από τις επιχειρήσεις στην Εφορία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «myDATA».
Η εφορία, μετά  τις καταγγελίες για αποδείξεις-μαϊμού και ύποπτες συναλλαγές, θ’ αρχίσει από το τέλος Οκτωβρίου να μοιράζει πρόστιμα και λουκέτα στις επιχειρήσεις που δεν θα διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τις αποδείξεις που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.
Ας τα έχουν υπόψιν τους όλα αυτά οι άμεσα εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες-επαγγελματίες.
Γ.Δ.


Πρωινό ξάφνιασμα
Ο πρωινός φίλος αυτή τη φορά, το ομολογώ, με ξάφνιασε πάρα πολύ. Ιδιαίτερα ξαφνιάστηκα για την σιγουριά και βεβαιότητά του. Αυτά που μου είπε τα δημοσιοποιώ με την άδειά του.
Λοιπόν, για το θέμα των υποψήφιων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας το τηλεφώνημά του, επισημαίνοντας πως δεν συμπεριέλαβα το όνομα του Κώστα Κουρτίδη, δικηγόρου και σήμερα αντιπεριφερειάρχη.
Ομολογώ πως με ξάφνιασε διότι δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο στον Κουρτίδη, ούτε άκουσα πριν κάποια σχετική κουβέντα γι’ αυτόν.
Να λοιπόν που η ζωή είναι όλο εκπλήξεις, παρότι είναι άγνωστες οι προθέσεις του Κουρτίδη. Την σημειώνω όμως την παρατήρηση του συμπολίτη στα υπόψιν.
Γ.Δ.


Νέα Πολιτική Κίνηση
Η απλή αναλογική που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών της βουλής, αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τα μικρά κόμματα.
Παράλληλα άρχισαν να εμφανίζονται και νέες προσπάθειες από τον δεξιό και ακροδεξιό χώρο.
Πρόσφατη προσπάθεια το λεγόμενο «Δίκτυο Ελληνισμού» με το λογότυπο «Έλληνες Πολίτες». Ελεύθεροι και Ενωμένοι».
Η προσπάθεια αυτή του «Δικτύου Ελληνισμού» φιλοδοξεί να καταρτίσει Εθνικό Ψηφοδέλτιο σε πανελλαδικό επίπεδο.
Για την γνωστοποίηση και προβολή των θέσεων της νέας πολιτικής κίνησης του Δικτύου Ελληνισμού, εκδόθηκε σχετική εφημερίδα με την επωνυμία ΠΟΛΙΣ και με υπεύθυνο σύνταξης τον Γιώργο Παλαιτσάκη, Επιστημονικούς συμβούλους τους Γεώργιο Παύλου και Καραμεσίνη Κων/νο. Οι θέσεις και οι απόψεις που εκφράζονται στην Εφημερίδα του Δικτύου Ελληνισμού κινούνται στον ακραίο δεξιό χώρο της Εθνικοφροσύνης.
Γ.Δ.


«Τσούζει» η ακρίβεια
Άρχισε και «τσούζει» πολύ η ακρίβεια και γεννά πολλά ερωτηματικά η ταχύτητα που  αλλάζουν οι τιμές στα μάρκετ και του φούρνους. Δεν μπορεί δηλαδή το γεμιστό κουλούρι που πήρες πριν 3 μέρες να κόστιζε 2 ευρώ και χθες να 2,10. Δηλαδή μέσα σε τρεις μόνο μέρες πόσο αυξήθηκε το αλεύρι ή το ρεύμα και το πετρέλαιο και κοστολογήθηκε  με αύξηση 10 λεπτά στο κουλούρι; Κάτι συμβαίνει εδώ. Μήπως με το πρόσχημα της ακρίβειας κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να αισχροκερδούν; Πως μπορούν να αντιδράσουν  οι καταναλωτές;. Απλά να παρακολουθούν τις τιμές και να μην αγοράζουν τα προϊόντα που βλέπουν οι τιμές τους να ανεβαίνουν απ’ την μια μέρα στην άλλη. Να τους μείνουν στο ράφι! Ε πια δεν πάει άλλο. Άλλωστε η κατανάλωση διαμορφώνει τις τιμές στην αγορά κα οι καταναλωτές έχουν περισσότερη δύναμη απ’ ότι νομίζουν.
Μ.Ξ.


103 χρόνια ελευθερίας
Δεν είναι μόνο τα Ελεύθερα χρόνια που έχει τούτος ο τόπος στην πλάτη του. Κι αυτό γιατί, η ζωή της Θράκης είναι μεγάλη και μακρινή στην ιστορία.  Εξάλλου τούτος ο τόπος γνώρισε κι αν δε γνώρισε φουσάτα και ξένους που ήρθαν και πέρασαν. Ας αφήσουμε όμως την ιστορία να κάνει τη δική της αξιολογική γραφή κι ας δούμε το σήμερα.
Δεν είναι πράγματι πολλά τα Ελεύθερα χρόνια για τούτον τον τόπο. Εκατόν τρία χρόνια καθαρά. Είναι όμως χρόνια προόδου, ευημερίας και ανάπτυξης.
Χρόνια Ελευθερίας, δημιουργίας, ενσωμάτωσης.
Τα 103 χρόνια πλέον οδηγούν και γίνονται το φως της νέας πορείας για έναν τόπο που ο ιδρώτας πότισε και η αγάπη αυτού έβαλε τα θεμέλια για τη νέα πορεία.
Ευλογημένοι οι πρόγονοί μας, όλοι αυτοί που τον πόνο και ξεριζωμό έκαναν ζωή, τραγούδι καρπίζοντας τη γη που ονόμασαν «νέα πατρίδα» και την τίμησαν όσο τίποτε άλλο.
-103 χρόνια και προχωράμε.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…