Ένας χώρος διαλόγου και προβληματισμού δόθηκε στο 17ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Σαμοθράκη στις 22-23 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας την αναβίωση του θεσμού
Εκπρόσωποι του κλάδου από την Ελλάδα και την Ευρώπη μίλησαν για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και ανέδειξαν τη σημασία της κατοχύρωσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στις σύγχρονες συνθήκες
Η 17η διοργάνωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Οκτωβρίου στη Σαμοθράκη, μετά από 14 χρόνια παύσης, σηματοδότησε την αναβίωση του θεσμού και την ανάγκη για διάλογο και προβληματισμό, ανάμεσα στους δημοσιογράφους, προκειμένου αφενός να οχυρώσουν τον επαγγελματικό τους χώρο και αφετέρου να προστατέψουν το αγαθό της ενημέρωσης από παραπληροφόρηση και fake news.
Η φετινή διοργάνωση είχε ως θέμα την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου και διοργανώθηκε από τις Ενώσεις Συντακτών και την Ομοσπονδία τους στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Κατά τους χαιρετισμούς τους, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου ανέφεραν τη σημασία της διοργάνωσης, αλλά και τη σπουδαιότητα της επιλογής του ακριτικού νησιού της Θράκης ως χώρου διεξαγωγής, τονίζοντας την επικαιρότητα του θέματος που επελέγη.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναπτύχθηκαν πέντε θεματικές υπό τους τίτλους: «Δημοσιογράφοι στο στόχαστρο. Απειλές, επιθέσεις, βία», «Τι απειλεί την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα; Οι έρευνες, οι κατατάξεις, οι αντιδράσεις, οι αναγκαίες παρεμβάσεις», «Οι πρωτοβουλίες της ΕΕ και οι προσδοκίες του δημοσιογραφικού κόσμου» και «Αγωγές και SLAPPS εναντίον της ελεύθερης ενημέρωσης» και «Συνθήκες κρίσης και Ελευθερία του Τύπου. Τι μας δίδαξαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία» και σε αυτές αναπτύχθηκαν απόψεις, εκφράστηκαν συμφωνίες και διαφωνίες και αναδείχθηκαν τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο σήμερα ως προς αυτή την οπτική. Μάλιστα, τέθηκε ο προβληματισμός σχετικά με την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος υπό το βάρος των σύγχρονων συνθηκών παραπληροφόρησης και fake news.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν από την πλευρά της πολιτικής, η δημοσιογράφος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλατούμος, ενώ συμμετείχαν και πολλοί δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και την Ευρώπη, μεταφέροντας σκέψεις, απόψεις, εμπειρίες και πρακτικές. Στο πάνελ για την Ελευθερία του Τύπου σε συνθήκες κρίσης συμμετείχε και η εκδότρια του «Ε», δημοσιογράφος Ελένη Διαφωνίδου.
Η οργανωτική επιτροπή συζήτησε τη δεύτερη μέρα επί των συμπερασμάτων εκφράζοντας ισχυρή βούληση για την συνέχιση της διοργάνωσης.