Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπήκε «το νερό στο αυλάκι» για τον ιστορικό νερόμυλο της Ξάνθης

Μπήκε «το νερό στο αυλάκι» για τον ιστορικό νερόμυλο της Ξάνθης

0

Έτοιμη η μελέτη αποκατάστασης από την ΕΛΛΕΤ – Παραδίδεται στην Μητρόπολη Ξάνθης

 

Αναζητείται χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το έργο αποκατάστασης του Νερόμυλου και των κτηρίων

 

«Το νερό στο αυλάκι» για τον ιστορικό Νερόμυλο της Ξάνθης βάζει η μελέτη που έχει εκπονηθεί από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και παραδίδεται την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 18.30 το απόγευμα σε σχετική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Elisso. Η μελέτη αφορά την αποκατάσταση του Νερόμυλου ώστε να μπορεί να είναι λειτουργικός καθώς και στα δύο άλλα κτήρια, το παλιό «Νησάκι» καθώς και το ένα διώροφο που χρησιμοποιούνταν ως κατοικία και πρόκειται να αλλάξει χρήση, ως κοινωνικός χώρος προσωρινής διαμονής αστέγων. Να σημειώσουμε ότι η μελέτη παραδίδεται στην Μητρόπολη Ξάνθης που είναι και ο ιδιοκτήτης του χώρου.

Έτοιμη η μελέτη- Αναζητείται χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το έργο αποκατάστασης του Νερόμυλου και των κτηρίων

Για την αποκατάσταση του Νερόμυλου της Ξάνθης η ΕΛΛΕΤ εξασφάλισε χορηγίες για την έναρξη των μελετών (Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη) και μετά από διαγωνισμό επιλέχθηκε η αρχιτέκτων Α. Γεωργαντά με τους συνεργάτες της. Η Μελέτη Αποκατάστασης ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2019 και παράλληλα το ΣΑΚ σε συνεργασία με την Τοπική Επιτροπή της ΕΛΛΕΤ στη Ξάνθη και τη Μητρόπολη συνεργάστηκαν για την διαμόρφωση δράσεων με άξονα το συγκρότημα. Όπως ανέφερε ο επιστημονικός συνεργάτης του  Συμβουλίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αρχιτέκτονας Ηλίας Σακελλάρης πρόκειται για ένα σύνολο μελετών, αρχιτεκτονική μελέτη, στατικότητας, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, αποκατάστασης του μηχανισμού του νερόμυλου. Το κόστος υπολογίζεται σε πάνω 50.000 ευρώ και καλύφθηκε από τις χορηγίες. Σ΄ ότι αφορά το έργο θα αναζητηθεί από τον φορέα διαχείρισης που είναι η Μητρόπολη Ξάνθης, χρηματοδοτικό πρόγραμμα όπου θα ενταχθεί.

Ο Νερόμυλος θα επαναλειτουργήσει και ως επισκέψιμο κέντρο-μουσείο που θα συνδυάζει εκπαιδευτικές δράσεις με επίκεντρο την επαναδημιουργία του μηχανισμού του μύλου. Τα δύο άλλα παραδοσιακά κτήρια του συγκροτήματος με επεμβάσεις συμβατές και ήπιες μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε τα έσοδα που αποφέρουν να καλύπτουν όλα τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του συγκροτήματος.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΛΕΤ στόχος είναι μέσω της ενεργοποίησης του Νερόμυλου να ενισχυθεί ο ποιοτικός τουρισμός, να τονωθεί η τοπική οικονομία και να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα φέρει σε επαφή κατοίκους και επισκέπτες με την ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης.

Να σημειώσουμε ότι η ΕΛΛΕΤ έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσω του έργου αποκατάστασης του Νερόμυλου στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών, που πραγματοποιήθηκε με χορηγίες του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Το έργο τιμήθηκε με βραβείο Grand Prix της Europa Nostra το 2016 στην κατηγορία αποκατάστασης μνημείων, την πλέον εξέχουσα διάκριση διεθνώς σε αυτό τον τομέα. Ο Νερόμυλος αυτός ήδη αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην απόμερη περιοχή των Πρεσπών.

Για την ιστορία

το «Νησάκι» μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ξάνθης, όπου άλλοτε, τότε που λειτουργούσε η ομώνυμη ταβέρνα, σ’ ένα πετρόκτιστο διώροφο κτήριο ακριβώς πάνω από τον ποταμό Κόσυνθο, ‘’πνιγμένο’’ μέσα στα τεράστια πλατάνια, με μια θέα μοναδική, αποτελούσε σημείο αναφοράς για διασκέδαση και αναψυχή. Το κτήριο που στέγαζε το ‘’Νησάκι’’, όσο και ο παλιός νερόμυλος απέναντι ανήκουν στην Μονή Αρχαγγελιώτισσας μετά από δωρεά του Χασιρτζόγλου και βρίσκονται υπό την διαχείριση της Μητρόπολης Ξάνθης, η οποία έδειξε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του χώρου βγάζοντάς το σε δημοπρασία τρεις φορές αλλά και τις τρεις φορές ατύχησε…Το 2018 ο Δήμος και η Μητρόπολη Ξάνθης προσέγγισαν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) για να ζητήσουν βοήθεια στην προσπάθεια τους να επαναλειτουργήσει το κτηριακό συγκρότημα του ερειπωμένου Νερόμυλου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, επάνω στον ποταμό Κόσυνθο και έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…