Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Μνήμες Δεγκτζήδων» με φόντο τους καπνεργάτες της Ξάνθης

«Μνήμες Δεγκτζήδων» με φόντο τους καπνεργάτες της Ξάνθης

0

Το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Πετρά στο πλαίσιο της ημερίδας του τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ

Στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώνει το τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ την Τρίτη 18/10, παραχωρείται με άδεια της δημιουργού Μαρίας Πετρά ( βιομηχανική αρχαιολόγος, Ms στην Πολιτισμική Πληροφορική), η δωρεάν θέαση του ντοκιμαντέρ «Μνήμες Δεγκτζήδων», το οποίο εξιστορεί την ιστορία και τις αλλαγές χρήσης του μεγαλύτερου καπνομάγαζου της Ξάνθης.

Το αλλοτινό καπνομάγαζο ιδρύθηκε από το Οθωμανικό Μονοπώλιο Καπνού (Ρεζί), και σήμερα τμηματικά στεγάζονται δραστηριότητες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (αριστερή βορεινή πτέρυγα) και τα γραφεία της Διεύθυνσης Δόμησης Ξάνθης (δεξιά βορεινή πτέρυγα).

Λίγα λόγια για τις «Μνήμες Δεγκτζήδων»

Ξάνθη 2005. Ένας ηλικιωμένος άντρας γύρω στα 80, παλιός Δεγκτζής(καπνεργάτης) στο επάγγελμα περιπλανιέται μέσα στους χώρους ενός παροπλισμένου καπνομάγαζου, το οποίο σύντομα θα αλλάξει μορφή και λειτουργία. Αναζητώντας τις μνήμες τις δικές του, αναζήτα και εικόνες της πόλης, που χάθηκαν , μέσα από το «βίο» του βιομηχανικού μνημείου. Θα αποτυπώσει τις μνήμες του αυτές σε ένα γράμμα. Παραλήπτης, ο γιος του, αρχιτέκτονας, σε γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών, το οποίο έχει αναλάβει τη «μετάλλαξη» του βιομηχανικού μνημείου σε πολιτιστικό κέντρο ποικίλων δραστηριοτήτων.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…