Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Με χτυπήματα στην πλάτη» επέστρεψαν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

«Με χτυπήματα στην πλάτη» επέστρεψαν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

0

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το «θεαθήναι» – Φωνάζουν για  την αδικία εις βάρος τους με τα ιστορικά δικαιώματα και την «πυκνή βόσκηση» αλλά «φωνή βοώντος»

 

Ζωοτροφές: Παίρνουν …ψύλλους στ΄ άχυρα! Κτηνοτρόφοι Ξάνθης: «Όλη η χώρα δουλεύει για  Μεσσηνία – Κρήτη – Λάρισα. Να σταματήσουν οι αδικίες »

 

Με «άδεια χέρια» έφυγαν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ από την συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά την Τρίτη 27/9 αφού απέσπασαν μόνο γενικόλογες υποσχέσεις ότι τα θέματά τους θα εξεταστούν, χωρίς κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Το θετικό είναι ότι ο υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί διεξοδικά για τα  προβλήματα των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ, όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του κ. Βορίδης χωρίς ωστόσο να υπάρξει επίλυση κάποιων έστω απ’ αυτά   Αυτό είναι το «δια ταύτα» της συνάντησης όπως μας το μεταφέρει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς που συμμετείχε σ’ αυτή μαζί με τον πρόεδρο του κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας κ. Δημόπουλο που εκπροσωπούσε και τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της ΑΜΘ. Οι κτηνοτρόφοι παρότι ο υπουργός έδειξε θετική διάθεση απέναντί τους, θεωρούν ότι ήταν μια συνάντηση για το «θεαθήναι» και δεν πιστεύουν ότι θα αλλάξει κάτι με δεδομένο ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε εκλογές. Να σημειώσουμε ότι  παρόντες στην συνάντηση ήταν και περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βασίλης Δελησταμάτης.

Η αδικία στους κτηνοτρόφους της ΑΜΘ με τα ιστορικά δικαιώματα και την «πυκνή βόσκηση»

Χρόνια φωνάζουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ, χρόνια ενημερώνουν τους υπουργούς και ζητούν να αρθεί η αδικία εις βάρος τους με τα ιστορικά δικαιώματα στην νέα ΚΑΠ. Το πρόβλημα ξεκίνησε από την ένταξη της περιφέρειάς μας σε περιοχή πυκνής βόσκησης (1:3). Όπως εξηγεί ο κ. Ψεμματάς: «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένας κτηνοτρόφος με 100 ζώα στην ΑΜΘ να παίρνει 2.000 ευρώ επιδότηση ενώ ο κτηνοτρόφος στην Λάρισα ή στην Κρήτη με 100 ζώα να παίρνει 8.000 ευρώ! Είναι  κατάφορη η αδικία που γίνεται σε μας. Το λέμε το ξαναλέμε και δεν κάνουν τίποτε να το διορθώσουν. Κι ο υπουργός είναι από περιοχή όπως το Κιλκίς που κι εκεί οι κτηνοτρόφοι έχουν το ίδιο θέμα μ’ εμάς. Μας υποσχέθηκε ότι  θα δει», σημειώνει ο κ. Ψεμματάς. Πρόσθεσε δε ότι ήταν το πρώτο θέμα που έθεσαν στον κ. Γεωργαντά ο οποίος ωστόσο τους ξεκαθάρισε ότι μέσα στο 2023 θα συνεχίσει το ίδιο καθεστώς της σύγκλισης δηλαδή περικοπές 20% των επιδοτήσεων ώστε να δημιουργηθεί εθνικό απόθεμα για τους νέους κτηνοτρόφους: «Αυτό το 20% θα περικοπεί και από εμάς που παίρνουμε ούτως ή άλλως λιγότερες επιδοτήσεις. Άρα τι σύγκλιση είναι αυτή;», αναρωτιέται ο κ. Ψεμματάς.

 

Ζωοτροφές: Παίρνουν …ψύλλους στ΄ άχυρα!

Αλλά και για τις ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι καθώς όπως είπαν τους αιγοπροβατοτρόφους τους αντιστοιχούν 5 ευρώ στο ζώο: « Ένας που έχει 400 ζώα θα πάρει 2000 τον χρόνο για ζωοτροφές. Αυτά τα λεφτά τα δίνει ο κτηνοτρόφος κάθε μήνα για να ταΐσει τα ζώα του με το καλαμπόκι να έχει φτάσει στα 35 λεπτά!».

Φωτοβολταϊκά για την ενέργεια

Για το θέμα της ενέργειας ο υπουργός συνέστησε στους κτηνοτρόφους να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά ώστε να έχουν ενεργειακή αυτάρκεια στις μονάδες τους. Όμως και γι αυτό το θέμα οι κτηνοτρόφοι αντέτεινα ότι οι προσπάθειες τους έπεσαν στο κενό λόγω της γραφειοκρατίας αλλά και του υψηλού κόστους.

Κτηνοτρόφοι Ξάνθης: «Όλη η χώρα δουλεύει για  Μεσσηνία – Κρήτη – Λάρισα. Να σταματήσουν οι αδικίες »

Ένα άλλο θέμα που έθεσαν οι κτηνοτρόφοι είναι οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που θεωρούν ότι  είναι ελλιπέστατοι με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί στρεβλώσεις και κάποιοι να φαίνονται ως κτηνοτρόφοι και παίρνουν επιδοτήσεις ενώ δεν παραδίδουν γάλα: «Δεν μπορεί για παράδειγμα η περιφέρειά μας να δηλώνει 500.000 ζώα και  να παραδίδει 15 εκ. κιλά γάλα και η Κρήτη να δηλώνει 1.200.000 ζώα και να παραδίδει 2.5 εκ. κιλά. Υπάρχει  το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ που φαίνεται τι παραδίδουμε και μέσα απ’ αυτό μπορούν να γίνουν διασταυρώσεις. Αλλά δεν το κάνουν. «Όλη η χώρα δουλεύει για την Μεσσηνία, την Κρήτη και την Λάρισα. Εμείς λέμε να γίνει όλη η χώρα μια περιφέρεια και να σταματήσουν οι αδικίες».

Υποστελεχωμένες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες

Το τελευταίο θέμα της ατζέντας ήταν οι ζωονόσοι και έλλειψη κτηνιάτρων που παρουσιάζονται σε περιοχές όπως η Καβάλα, η Ροδόπη: «Δεν γίνονται προσλήψεις και  οι κτηνιατρικές υπηρεσία είναι υποστελεχωμένες από κτηνιάτρους. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι απευθύνονται σε ιδιώτες που τους πληρώνουν από την τσέπη τους. Ο υπουργός μας είπε επίσης ότι  θα το δει κι αυτό το θέμα».

Κοντολογίς: «Το θετικό είναι ότι τον ενημερώσαμε για τα θέματά μας αλλά δεν περιμένουμε ότι θα γίνει κάτι…» καταλήγει ο κ. Ψεμματάς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …