Την ποιητική της συλλογή «Παράθυρα που μου μιλούν» παρουσίασε η κα Χριστοδούλου στο ΙΘΤΠ
Σε συνέντευξή της στο «Ε» περιγράφει τη θέση της ποίησης στην ζωή της, τη «γοητεία» των τεχνών, το «ξετύλιγμα» της ποιητικής της συλλογής και τα σχέδιά της για το μέλλον
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με το εργαστήρι Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ «+ΜορΦωΣη», και το βιβλιοπωλείο Σπανίδης, παρουσίασαν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, στις 19:00, την ποιητική συλλογή της Ελευθερίας Χριστοδούλου με τίτλο: «Παράθυρα που μου μιλούν». Με την συλλογή αυτή η ποιήτρια «αγγίζει» πτυχές της ζωής αλλά και… «συνομιλεί» με κτίρια, ανθρώπους και γωνιές της Ξάνθης.
Ένας άνθρωπος με ποικίλες καλλιτεχνικές ανησυχίες η κα Ελευθερία Χριστοδούλου αποτελεί η ίδια ένα παράδειγμα για τη νέα γενιά σε μία περίοδο που το ενδιαφέρον για την ποίηση έχει ατονήσει σημαντικά. Παρατηρεί την Παλιά Πόλη, τις ανθρώπινες σχέσεις και αποτυπώνει σε στίχους απλές παρατηρήσεις της καθημερινότητας που δεν περνούν και τόσο απαρατήρητες τελικά…
Για τη συγγραφέα και την ποιητική της συλλογή μίλησαν στην εκδήλωση η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ, η Ελένη Εφραιμίδου, Ποιήτρια- Συγγραφέας και η Σμαράγδα Καρασιμοπούλου, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης- Αφηγήτρια Παραμυθιών.
Η Συνέντευξη της Ελευθερίας Χριστοδούλου στο ‘’Ε’’
‘’Ε’’: Πότε τοποθετείται η πρώτη σας επαφή με την ποίηση; Ποια άλλα ενδιαφέροντα έχετε;
ΕΛ.ΧΡ: Με την ποίηση ασχολούμαι από την παιδική μου ηλικία, από τα χρόνια που πήγαινα δημοτικό. Επίσης ,ζωγραφίζω, έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στην φύση, περπατάω, διαβάζω, ακούω μουσική, μου αρέσει το θέατρο. Γενικά με ελκύουν οι τέχνες!
‘’Ε’’ :Μιλήστε μας για τα ήδη δημοσιευμένα ποιήματά σας. Πού μπορούμε να τα βρούμε;
ΕΛ.ΧΡ: Είναι διαθέσιμα σε βιβλιοπωλεία της Ξάνθης, στο ΔΥΟ και στον κ. Σπανίδη, αλλά έχω κι εγώ κάποια αντίτυπα στο σπίτι μου. Υπάρχουν κάποια ποιήματα που αναφέρονται στην Παλιά Πόλη, στο παλιό κομμάτι της Ξάνθης, στα καπνομάγαζα, στις παλιές αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας. Τα άλλα ποιήματα σχετίζονται με την ζωή, με τις σχέσεις των ανθρώπων. Ακόμη, υπάρχουν και φωτογραφίες. Σε δεύτερο χρόνο κοιτώ μία εικόνα που μου έκανε εντύπωση και γράφω στη συνέχεια ένα ποίημα. Πολλές φορές μία λέξη μπορεί να γίνει η αρχή για ένα ποίημα.
‘’Ε’’ :Ας περάσουμε τώρα στην προσφάτως δημοσιευμένη ποιητική σας συλλογή «Παράθυρα που μιλούν ».Τι αποτέλεσε για εσάς «πηγή έμπνευσης»;
ΕΛ.ΧΡ: Οι δονήσεις δεν είναι συγκεκριμένες! Πρώτα γράφεις τον σκελετό και έπειτα «χτενίζεις» τις λέξεις. Το «παιδεύεις» το ποίημα.
‘’Ε’’ :Από πόσα ποιήματα αποτελείται;
ΕΛ.ΧΡ: Αποτελείται από 105 ποιήματα, είναι μικρά και λιτά μαζί με 18 ασπρόμαυρες φωτογραφίες
‘’Ε’’ :Εξηγήστε μας το βαθύτερο νόημα των λέξεων «Παράθυρα που μιλούν». Πώς λειτουργεί η προσωποποίηση;
ΕΛ.ΧΡ: Το παράθυρο σε παραπέμπει σε πολλά πράγματα. Δηλαδή, «ανοίγει» ορίζοντες, παράθυρο στον υπολογιστή, στην τηλεόραση, παράθυρα στην Παλιά Πόλη. Κάθε φορά κάθεσαι στο παράθυρο και κοιτάζεις τον κόσμο, τι θέλει να σου πει, είναι με λίγα λόγια η προοπτική που έχουμε ως άνθρωποι.
‘’Ε’’ :Όσον αφορά την παρουσίαση της Παρασκευής ,ποιες οι εντυπώσεις που αποκομίσατε από το φιλαναγνωστικό κοινό της πόλης μας; Θεωρείτε πως «αγκαλιάστηκε»;
ΕΛ.ΧΡ: «Αγκαλιάστηκε» από φίλους μου! Δυστυχώς οι ρυθμοί ζωής αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να διαβάσουν ποίηση. Η αίθουσα ήταν γεμάτη, θύμιζε εποχές προ-covid. Έπαιξε ένα ποίημα που δραματοποιήθηκε από έναν συνάδελφο. Ένα ποίημα μελοποιήθηκε και η κυρία Κουρτίδου το έστησε σε καμβά .Άκουσα θετικά λόγια στο πλαίσιο μίας σύντομης παρουσίασης. Δεν περίμενα αυτή την «ζεστασιά». Ο άνθρωπος που γράφει έχει ανάγκη από ενθάρρυνση!
‘’Ε’’: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Να αναμένουμε μία νέα ποιητική συλλογή από εσάς;
ΕΛ.ΧΡ: Γράφω καθημερινά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώνω τα ποιήματα. Αφιερώνω και τέσσερις και πέντε ώρες γράφοντας. Μέσα στο 2023 αναμένουμε την επόμενη ποιητική συλλογή και ελπίζω επίσης να κάνω μία έκθεση ζωγραφικής μέσα στο ίδιο διάστημα.
‘’Ε’’ : Σας ευχαριστώ! Καλή συνέχεια στο έργο σας!
Χρύσα Κιατίπη