Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ακρίβεια: Κόβουν από παντού οι Έλληνες γιατί δεν βγαίνει ο μήνας

Ακρίβεια: Κόβουν από παντού οι Έλληνες γιατί δεν βγαίνει ο μήνας

0

Έρευνα της Focus Bari αποτυπώνει τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες

Η ακρίβεια στις τιμές, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η ενεργειακή κρίση αποτελούν τριπλό εφιάλτη για τους Έλληνες σήμερα, σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα της Focus Bari | YouGov, που διεξήχθη στις 19-26 Σεπτεμβρίου, ενώ εκφράζεται έντονα η ανησυχία ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι Ελληνες κάνουν περικοπές ακόμη και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως λόγω ανεπάρκειας εισοδήματος, αλλά και λόγω ανασφάλειας ότι… τα χειρότερα έπονται.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων βλέπει «υπερβολικές» αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, είδη σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και ποτά.

Μάλιστα, λόγω της ακρίβειας, 9 στους 10 Έλληνες έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και σε ένδυση/υπόδηση, διασκέδαση, ταξίδια/διακοπές, κ.ά. Ενδεικτικό στοιχείο της έρευνας είναι το θλιβερό γεγονός ότι κάποιοι αναγκάστηκαν να βάλουν όχι απλά «ψαλίδι», αλλά «μαχαίρι» ακόμη και στο ηλεκτρικό ρεύμα…

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι σχεδόν όλοι (97%) οι Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία περικοπή εξόδων από τα 18 είδη που εξετάστηκαν, κυρίως επειδή δεν επαρκεί το εισόδημά τους και δευτερευόντως για προληπτικούς λόγους.

Οι περιοχές στις οποίες φαίνεται ότι δεν επαρκεί περισσότερο το εισόδημα για τις βασικές ανάγκες είναι στην Λοιπή Ελλάδα (έναντι της Θεσσαλονίκης και της Αττικής).

Εκτός από μειώσεις και περικοπές, οι Έλληνες καταναλωτές επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες τους και εστιάζονται σε ευκαιρίες, προσφορές, εναλλακτικές.

Οικονομία σε ρεύμα και καύσιμα, επανεξέταση αναγκών, αγορά των απολύτως απαραιτήτων και αναζήτηση προσφορών χαρακτηρίζουν τη ζωή των Ελλήνων καταναλωτών σήμερα.

Τον Απρίλιο το 70% των Ελλήνων δήλωσαν ότι έχουν κάνει περικοπές ενώ σήμερα, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 97%, δηλαδή.. όλοι!

Τον Απρίλιο, 49% έκαναν περικοπές λόγω ανεπαρκούς εισοδήματος. Σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 60%.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …