Ε, ρε γλέντια…
Η είδηση έπεσε σα βόμβα: Στα μέσα της εβδομάδας, σε δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με επίσημα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, η Ρωσία δαπάνησε από το 2014 και έπειτα περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση ξένων κομμάτων, αξιωματούχων και πολιτικών, σε περισσότερες από 24 χώρες, με στόχο την ενίσχυση της επιρροής της Μόσχας στο εξωτερικό.
Έτσι, μπαίνει στο μικροσκόπιο η δράση του φιλορωσικού λόμπι στην Ευρώπη και αλλού. Παράλληλα αναμένεται από τις ΗΠΑ ο κατάλογος των ρωσικών χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα. Πράγμα βέβαια που σημαίνει πως θα υπάρξει πανηγύρι μεγάλο και γλέντι σημαντικό μόλις δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα.
-Σας έχω πει. Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα δε σ’ αφήνει να πλήξεις…
Γ.Δ.
Οι φίλοι του Πούτιν ν’ ανησυχούν
Τα γεγονότα τρέχουν και οι εξελίξεις έρχονται, οι λίστες με τους φίλους του Πούτιν εν Ελλάδι το ίδιο. Ήδη αρκετοί θα χάσουν τον ύπνο τους και άλλοι τα ρούβλια.
Το όλο θέμα αποκτά επικαιρότητα διότι σταδιακά μπαίνουμε σε προεκλογική διαδικασία. Γνωστού όντως ότι με τα ρούβλια ο Πούτιν τροφοδοτούσε πολιτικές και όχι μόνο δυνάμεις κατά την περίοδο των εκλογών για την ενίσχυση του φιλορωσικού μπλογκ.
Αυτές λοιπόν οι παρεμβάσεις προς τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις, απαιτούν εγρήγορση και αντιμετώπιση. Τα παραδείγματα πολλά ως προς τις παρεμβάσεις στη διαμόρφωση εκλογικών αποτελεσμάτων.
Πάντως οι φίλοι του Πούτιν ανησυχούν διότι η ξεφτίλα και η κατακραυγή που θα υπάρξει με τη γνωστοποίηση της «συνεργασίας» θα είναι μεγάλη, πανελλαδική, και πανευρωπαϊκή.
Γ.Δ.
Είναι η Οικονομία Ι
Έχει γραφτεί, έχει αναλυθεί, αποτελεί αξίωμα πλέον αδιαμφησβήτητο. Η Οικονομία είναι αυτή που καθορίζει τα πάντα στις σύγχρονες κοινωνίες σε αναπτυγμένες χώρες ή υπό ανάπτυξη.
Όλα αρχή έχουν, βάση μοναδική την Οικονομία.
Ας μη γελιόμαστε, οι άνθρωποι δημιούργησαν το οικονομικό αυτό σύστημα σταδιακά, στην πορεία χιλιάδων χρόνων. Από τότε ο ισχυρός στα όπλα, στο στρατό, ήταν ο οικονομικά ισχυρός.
Στην πορεία της εξέλιξης που ήταν μακρόχρονη και με στάδια διάφορα ανά περιοχές, η λειτουργία της Οικονομίας ως ένας σύγχρονος θεσμός έπαιξε και συνεχίζει να παίζει το δικό της σημαντικό παρεμβατικό ρόλο.
Γ.Δ.
Είναι η Οικονομία ΙΙ
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η οικονομική δύναμη επιδρά καταλυτικά και στην ίδια την πολιτική. Φυσικά τα μεγέθη της οικονομικής λειτουργίας είναι τεράστια, ασύλληπτα στον κοινό νου. Καθημερινά διακινούνται ηλεκτρονικά τρισ.δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι οικονομικές λειτουργίες, οι κανόνες, οι αγορές, το χρηματιστήριο και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ειδικοί αποτελούν για τους απλούς ανθρώπους άγνωστες έννοιες.
Η οικονομία από το πρώτο χρηματιστήριο στην Ολλανδία, επηρέαζε άμεσα την πολιτική.
Μάλιστα μετά τη βιομηχανική επανάσταση τον 19ο αιώνα, άρχισε σταδιακά να ρυθμίζει και τώρα να καθορίζει κυβερνητικές αποφάσεις.
Για κάποιους η οικονομία είναι το Α και το Ω της σύγχρονης ζωής και πολιτικής. Μπορεί σε κάποιους αυτό να μην αρέσει, όμως η σκληρή αλήθεια είναι το «η οικονομία είναι ανόητε», όπως είπε κάποιος πολιτικός.
Γ.Δ.
Υιοθετώντας τα τουρκικά fake news
Ο κ. Φαρμάκης ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «HumanRights360» που ευτέλισε τη χώρα στο διεθνές κοινό για το ψεύδος της πεντάχρονης Μαρίας που δήθεν πέθανε σε ελληνική νησίδα του Έβρου από τσίμπημα σκορπιού, ζητάει κατόπιν εορτής συγγνώμη, γιατί είχε λέει την «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι η νησίδα βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους. Ασχέτως τι ισχυρίζεται τώρα, το ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) εξέδωσε προσωρινά μέτρα εις βάρος της Ελλάδας με βάση τη fake πληροφόρηση της οργάνωσής του, ότι οι 38 πρόσφυγες με το ανύπαρκτο «νεκρό κοριτσάκι» ήταν σε έδαφος ελληνικής επικράτειας
Και φυσικά τσίμπησε και ο πλέρια ανθρωπιστικός ΣΥΡΙΖΑ με πλείστα στελέχη του. Ενδεικτικά ο Νίκος Φίλης χαρακτήριζε «δολοφόνους» την κυβέρνηση για το ψευδές περιστατικό, οι Κατρούγκαλος, Σπίρτζης κ.ά. ισχυρίζονταν ότι η νησίδα του Έβρου βρίσκεται σε ελληνική επικράτεια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το απογείωσε: «Ψέματα για τους «καταραμένους του Έβρου», που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του»!
Οι ίδιοι οι πρόσφυγες είχαν δηλώσει ότι εκεί τους οδήγησε η τουρκική στρατοχωροφυλακή, αλλά για τους ιδεοληπτικούς του διεθνισμού αυτό δεν είχε καμιά σημασία. Όπως δεν είχε σημασία το ενδεχόμενο δημιουργίας θερμού επεισοδίου, εάν ελληνικές δυνάμεις έμπαιναν σε τουρκικό έδαφος – και μάλιστα σε τέτοια εκρηκτική εποχή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Κ.Σ.
Ο Τσίπρας και η μεσαία τάξη
Στην μεσαία τάξη στόχευε το πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ που ανήλθαν σε 5,61 δισ έναντι 5,5 δισ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά συνέπεια μικρή η πλειοδοσία της αντιπολίτευσης και στα όρια του δημοσιονομικά εφικτού. Το είπε εξάλλου και ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι τα μέτρα δεν απέχουν αριθμητικά αλλά έχουν διαφορετική κατεύθυνση. Δηλαδή φορολογούν το κεφάλαιο και τους έχοντες και κατέχοντες και προβλέπουν παροχές προς την μεσαία τάξη και στα χαμηλά εισοδήματα. Η μεσαία τάξη, αυτή που πληρώνει πάντα το μάρμαρο και το ακριβοπλήρωσε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έχει για την χώρα σημασία είναι να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, ανάπτυξη και δίκαιη κατανομή του πλούτου, ασφάλεια και εθνική αξιοπρέπεια. Όταν υπάρχουν αυτά υπάρχει και ευημερία. Αυτά πρωτίστως πρέπει να μας εξασφαλίσει η επόμενη κυβέρνηση και μ’ αυτά τα κριτήρια πρέπει να την επιλέξουμε.
Μ.Ξ.
Διευθύντρια στην Εκκλησιαστική Σχολή
Βήματα μπροστά κάνουμε σαν χώρα αλλά μόνο που είναι αργά και με καθυστέρηση χρόνων έναντι των υπολοίπων χωρών. Λοιπόν στον ανδροκρατούμενο χώρο της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης, τη νέα εκπαιδευτική περίοδο ανέλαβε ως διευθύντρια η κυρία Χριστ.Σταμούλη.
Η Σχολή διαθέτει Γυμνάσιο και Λύκειο και μάλιστα το Γυμνάσιό της έχει οριστεί ως πρότυπο.
Στην ιστορία την Σχολής υπήρξαν διευθυντές ιερωμένοι και γενικώς μόνον άνδρες. Η κυρία Σταμούλη είναι η πρώτη γυναίκα διευθύντρια κι αυτό σηματοδοτεί τις αλλαγές που γίνονται στην κοινωνία μας στον χώρο της εργασίας.
Γ.Δ.
Επιτέλους Κολύμβηση στα δημοτικά
Πάλι με χρόνια και καιρούς αποκτήσαμε δημοτικό Κολυμβητήριο. Το γνωστό, που όμως είχε εγκαταλειφθεί. Εδώ και λίγο καιρό ξαναλειτουργεί και αμέσως ξεκίνησε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση. Αυτή της εκμάθησης κολύμβησης στους μικρούς μαθητές. Από το δημοτικό, τα παιδιά μαθαίνουν να κολυμπούν και όχι να τρομάζουν από το νερό που ξεπερνάει το μπόι τους.
Αυτό που έπρεπε να είναι πρωταρχικό, έστω τώρα, με καθυστέρηση δεκαετιών, το προωθεί το σχολείο. Κι εδώ αργήσαμε πάρα πολύ και χάθηκαν τελείως αδικαιολόγητα ζωές από πνιγμό.
-Επιτέλους αλλαγή, για μια χώρα που βρέχεται από θάλασσα και ξεχωρίζει στη ναυτοσύνη.
Γ.Δ.
Κάτι «ψήνεται» ποδοσφαιρικό
Παρότι λίγα λόγια βγαίνουν από το στόμα των ανθρώπων της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ξάνθης, εντούτοις κάτι «ψήνεται» στο παρασκήνιο. Οι γνωρίζοντες μιλούν για το ΑΦΜ του Ορφέα Ξάνθης, μιλούν πως οι δύο ομάδες συζητούν την ενοποίηση με στόχο τη διαγραφή των χρεών. Σοβαρά ερωτηματικά τίθενται στην Ξάνθη για το τι θα απογίνει το γήπεδο στα Πηγάδια που πλέον κινδυνεύει να μείνει ορφανό από ομάδα. Είναι ένα γήπεδο προδιαγραφών Super League, ανακαινισμένο μάλιστα το 2020, όταν υποβιβάστηκε η Ξάνθη και την ανέλαβε ο Μπιλ Πάπας, ενώ δίπλα σε αυτό υπάρχει και το προπονητήριο της επαγγελματικής ομάδας με όλους τους βοηθητικούς χώρους.
Η Ξάνθη ναι μεν ανήκει τυπικά στη Super League 2 , ωστόσο δεν έχει ομάδα να κατεβάσει και αν, όπως όλα δείχνουν, κατρακυλήσει αργά ή γρήγορα σε ερασιτεχνική κατηγορία, θα πρέπει να διαλυθεί η ΠΑΕ.
Είναι πολλά τα σενάρια που αφορούν την Ξάνθη και το μέλλον της, από τη στιγμή μάλιστα που είναι μια ΠΑΕ χωρίς ιδρυτικό σωματείο δηλωμένο στο μητρώο, ενώ κανείς δεν ξέρει, εκτός από τον ιδιοκτήτη της, πόσα χρέη ακριβώς κουβαλά το ΑΦΜ της ΠΑΕ.
Γ.Δ.
Κάποιες σκέψεις
Το καλοκαίρι μας αποχαιρετά και μαζί του και οι χοροί και πανηγύρια που ιδιαίτερα φέτος πια το δώσαμε και κατάλαβε! Καιρός να ανασυνταχθούμε και να οργανωθούμε γιατί μας περιμένει δύσκολος χειμώνας. Βέβαια να μην κινδυνολογούμε αλλά να ακριβολογούμε…δεν θα είναι και …κατοχικός όπως κάποιοι θέλουν να μας περάσουν! Θα’ χουμε τα θεματάκια μας με την θέρμανση είναι αλήθεια αλλά λίγο τα επιδόματα, λίγο η σωστή διαχείριση θα την βγάλουμε και φέτος. Θα’ χουμε τα θεματάκια μας και με την ακρίβεια είναι αλήθεια αφού πληρώνουμε 20 ευρώ τουλάχιστον για τα ίδια ψώνια την ίδια εποχή πέρσι αλλά και πάλι με καλή διαχείριση θα τα βολέψουμε…Δεν θα πεινάσουμε κιόλας! Με την γκρίνια και την μιζέρια δεν βγαίνει τίποτε…Κι απ’ αυτή σαν λαός έχουμε πολλά αποθέματα. Χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, οργάνωση και θετική οπτική για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Και μη ξεχνάμε σαν λαός ζήσαμε και τι δεν ζήσαμε και ορθοποδήσαμε.
Μ.Ξ.