Ασυνέπειας το ανάγνωσμα
Προσκλήθηκα από συμπολίτη σε φιλική παρέα και πήγα. Η συζήτηση αφορούσε το ερώτημα ποιο είναι το πλέον σοβαρό, αρνητικό στοιχείο σ’ έναν πολιτικό ή σε κάποιον που επιθυμεί ν΄ασχοληθεί με την πολιτική.
Ακούστηκαν διάφορες ιδέες στη συζήτηση, ενδιαφέρουσες και με επιχειρήματα.
Ξεχώρισε όμως με διαφορά η άποψη της ασυνέπειας.
Θεωρήθηκε ως η χειρότερη αρνητική λειτουργία ενός εν ενεργεία ή για κάποιον που επιθυμεί να πολιτευθεί. Ασυνέπεια βέβαια λόγων και έργων, Ασυνέπεια στη συμπεριφορά έναντι τρίτων, Ασυνέπεια στις υποσχέσεις.
Η ασυνέπεια λοιπόν το πλέον αρνητικό, γι’ αυτό ας το έχουν υπόψιν τους οι ασχολούμενοι με την πολιτική ή επιθυμούν ν’ ασχοληθούν.
Γ.Δ.
Προτάσεις συμπολίτη
Ο λόγος στους συμπολίτες, αυτούς που στηρίζουν τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, και βέβαια μεταξύ αυτών και των κατοίκων του Παραδοσιακού Οικισμού.
Φιλοξενώ μια πρόταση ουσίας και πολιτισμού παράλληλα, διότι πολιτισμός είναι να σέβεσαι τον συμπολίτη σου και να λειτουργείς στους κανόνες που τίθενται.
Μας αναφέρει ο φίλος της στήλης: «Γνωρίζω πως οι Πολιτιστικοί λεγόμενοι σύλλογοι στις οργανωτικές τους συσκέψεις λίγο πριν τις εκδηλώσεις, δεσμεύονται ως προς την ώρα που η μουσική θα σταματάει. Προτείνω λοιπόν να υπάρχει δέσμευση και σε δύο ακόμη πράγματα, αυτό της έντασης της μουσικής αλλά και της ποιότητας αυτής. Για την τήρηση-δέσμευση αυτή να πραγματοποιείται έλεγχος. Κι αυτό διότι φέτος υπήρξαν παραβίαση του ωραρίου, μεγάλη ένταση και σε κάποια στέκια ακούστηκαν τραγούδια της εποχής των σκυλάδικων».
-Ας τα λάβει υπ’ όψιν αυτά η αρμόδια επιτροπή.
Γ.Δ.
Λύση στο στεγαστικό των νέων
Οι περισσότεροι πολίτες της χώρας, τουλάχιστον όσοι δεν είναι ιδεοληπτικοί ή στρατευμένοι σε κάποιο κόμμα, αυτό που ζητούν από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι να δίνει λύσεις στα προβλήματα και προοπτική για το μέλλον των παιδιών τους. Στους νέους θα πρέπει να επικεντρώνονται τα σχέδια μιας χώρας που θέλει να επενδύει στο μέλλον της κι όχι απλά να επιδοτεί για μικροκομματικά οφέλη συγκεκριμένες «ευάλωτες» κατηγορίες πολιτών.
Είδαμε λοιπόν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε να απαντήσει άμεσα στο πρόβλημα που απασχολεί πλέον περισσότερο τους νέους μας κι αυτό είναι της στέγασης. Η ακριβή στέγη κι όχι η ανεργία είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο, κι αυτό προέκυψε καθώς η οικονομική κρίση και στη συνέχεια η πανδημία έχουν εξαφανίσει την ανοικοδόμηση, ενώ η εξωφρενική άνοδος των οικοδομικών υλικών που ακολούθησε με την ενεργειακή κρίση, φρέναρε και πάλι τον κλάδο.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την αύξηση κατά 50% του φοιτητικού επιδόματος και την επιβράβευση κατά 100% όσων φοιτητών συγκατοικούν, με στόχο να απελευθερωθούν αρκετά μικρά διαμερίσματα και να αυξηθεί η διαθεσιμότητα στέγης.
Παράλληλα, θα δοθούν άτοκα δάνεια σε νέους έως 39 ετών, έως 100.000 για να αγοράσουν σπίτι, ενώ θα υπάρξει πρόγραμμα «εξοικονομώ-ανακαινίζω» ύψους 20 έως 30.000 ευρώ για νέους που ήδη διαθέτουν κάποιο παλιό σπίτι, για να το εκσυγχρονίσουν. Τέλος, θα δημιουργηθούν νέες φοιτητικές εστίες σε περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις στέγης ενώ θα επιδοτηθεί η ανακαίνιση παλαιών κατοικιών με τη δέσμευση να μη γίνουν αυτές AIRBNB αλλά μακροχρόνιες μισθώσεις.
Το στεγαστικό αυτό πρόγραμμα θα είναι ύψους 1,8 δισ. ευρώ και θα έχει πάνω από 100.000 ωφελούμενους νέους…
Αρχαιολογικά ευρήματα
Όχι, δε θα μιλήσουμε (γράψουμε) για αρχαιολογικά ευρήματα στα Άβδηρα διότι δεν υπάρχουν αξιόλογα τα τελευταία χρόνια. Ούτε βέβαια για την υπόλοιπη περιφέρειά μας.
Θ’ αναφερθώ όμως σ’ έναν αρχαιολογικό πλούτο 300.000 ευρημάτων που ήρθαν στο φως από τις εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης.
Οι αρχαιολογικές εργασίες, μέχρι στιγμής, κόστισαν 169 εκ.ευρώ, έφεραν στην επιφάνεια ευρήματα που χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς χρόνους και αποτυπώνουν τη διαχρονική πολεοδομική εξέλιξη του αστικού ιστού της πόλης, ενώ μέρος τους θα εκτεθεί σε δύο μουσεία στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τους 13 σταθμούς της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης. Αρχαιότητες βρέθηκαν στην «Αγία Σοφία», την «Βενιζέλου», το «Συντριβάνι», στο λεγόμενο Cross Over Συντριβανίου, στο Πανεπιστήμιο, στο σταθμό «Φλέμινγκ» και στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας.
Ειδικά για τον σταθμό Βενιζέλου, η κα Μενδώνη τόνισε ότι «σε αυτόν δημιουργείται ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος στο πλαίσιο τεχνικού έργου διεθνώς. Δεν έχουμε πουθενά άλλον τέτοιον αντίστοιχα αρχαιολογικό χώρο», ενώ πρόσθεσε ότι «οι εργασίες προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων, έδωσαν τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν αρχαιότητες προηγούμενων ιστορικών περιόδων, που δεν μπορούσαν να μελετηθούν με άλλον τρόπο σε τέτοια έκταση. Η αποκάλυψη και μελέτη τους, επιβεβαίωσε γραπτές πηγές για καταστροφές που υπέστη η πόλη».
Γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
Γ.Δ.
Σχολικά είδη Ι
Τη λέγαμε σβηστήρα, ή σβήστρα. Άλλοι γόμα ή γομολάστιχα. Δεν την είχαμε μόνο για να σβήνουμε τα λάθη στο καθαρό. Εάν ήταν μεγάλη —κόκκινη μέχρι τη μέση για το κοινό μολύβι, και μπλε στο άλλο μισό για τα λάθη από το μπικ—, μπορούσαμε ακόμα και να γράψουμε επάνω της. Ένα όνομα —όχι απαραίτητα το δικό μας—, την ομάδα μας, ένα συγκρότημα. Ή απλώς να τη γεμίσουμε τρυπίτσες με τη μύτη από το στιλό. Μπορούσαμε ακόμη και να τη φέρουμε κοντά στη μύτη μας, για να εισπνεύσουμε εκείνη την τόσο χαρακτηριστική μυρωδιά· μια μυρωδιά που δεν την ξεχνάς, από την πρώτη κιόλας φορά.
Αν πάλι ήταν μικρή, στην άκρη του μολυβιού μας ας πούμε, την έφερνες στο στόμα πού και πού, και τη γευόσουν. Ή πολύ απλά έξυνες μ’ αυτή το κεφάλι σου μπας και σου κατέβει καμιά ιδέα για το πρόβλημα της τριγωνομετρίας — άδικος κόπος. Κάποιες σβηστήρες ήταν στρογγυλές και λεπτές, σαν κέρματα, ενώ κάποιες άλλες είχαν σχήματα ζώων, ήταν πιο παιδικές, ή μύριζαν έντονα κάτι, ένα φρούτο ή μια άλλη δυνατή μυρωδιά που πλημμύριζε τα ρουθούνια σου για ώρα. Κάποιες, τέλος, ήταν μεγάλες, με δύο επικλινείς άκρες, άσπρες-άσπρες και έτοιμες για πολλή και σοβαρή δουλειά.
Κ.Α.
Σχολικά ΙΙ
Γενικά μιλώντας, οι σβήστρες ήταν μια ολόκληρη ιστορία. Όπως και τα καπλαντίσματα των νέων βιβλίων. Όπως και το προσεκτικό ξύσιμο του μολυβιού. Τι να λέμε. Ψέματα: είναι. Είναι ακόμα.
Αν κάτι δεν δείχνει να αλλάζει ακόμα και τώρα, φέτος, τη χρονιά που βάζουμε τις βάσεις για την αποίκιση της Σελήνης με το Artemis, είναι τα σχολικά είδη. Καθώς ακόμη είναι μάλλον λίγο νωρίς για να γίνεται το μάθημα στις σχολικές αίθουσες αποκλειστικά και μόνο με υπολογιστές, οπότε όλα τα παραφερνάλια θα φύγουν από τα θρανία —βιβλία, στιλό, μολύβια, ξύστρες, μπλάνκο, τρίγωνα, μοιρογνωμόνια, χάρακες, γόμες, τα τρίμματα της γόμμας, όλα: δεν πειράζει—, τα σχολικά εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν. Κι αυτό είναι καλό. Και αμιγώς σεπτεμβριάτικο.
Ο Σεπτέμβριος είναι για τα σχολεία ό,τι τα Χριστούγεννα για τις αργίες όλου του χρόνου: μια εποχή γεμάτη γοητεία και προσδοκίες. Και δώρα, βέβαια. Γιατί τα σχολικά δεν είναι μόνο απαραίτητα: τα σχολικά είναι και ΟΜΟΡΦΑ.
Κ.Α.
Σχολικά ΙΙΙ
Επισκεφτείτε τα βιβλιοπωλεία, όχι για βιβλία αυτά τη φορά (οι νέοι τίτλοι θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από τα τέλη του μηνός με αρχές Οκτωβρίου, και θα είναι καλύτεροι από ποτέ), αλλά για σχολικά. Πάρτε για τα παιδιά σας αυτά που χρειάζονται (και ακόμα περισσότερα), πάρτε για τα παιδιά των φίλων σας και των συγγενών σας (μην τσιγκουνευτείτε, δεν αξίζει), και πάρτε και για εσάς, ποτέ δεν είναι αργά για μία ακόμη σβήστρα — ή σβηστήρα — ή γόμα — ή γομολάστιχα. Ξαναζήστε το παρελθόν σας. Δεν μπορείς να το κάνεις πιο εύκολα με κανέναν άλλο τρόπο. Ίσως μόνο τρώγοντας ένα παλαιού τύπου γλυκό, μια πάστα αμυγδάλου ή σεράνο. Μόνο που τα σχολικά, μπορεί να είναι εξίσου γλυκά, αλλά δεν παχαίνουν.
Κι αν πραγματικά το ’χετε, αν είστε τέτοιος τύπος, ΕΙΔΙΚΑ φέτος κάντε και κάτι ακόμη.
Πηγαίνετε στο βιβλιοπωλείο που προτιμάτε περισσότερο και αγοράστε όσο περισσότερα και όσο πιο φαντασμαγορικά σχολικά μπορείτε: μολύβια, τετράδια, κασετίνες, μαρκαδόρους, ό,τι σάς γυαλίσει καλύτερα — εκεί θα βρείτε τα πάντα. Υπάρχουν ένα σωρό παιδιά που οι γονείς τους δεν μπορούν να τους πάρουν τίποτε. Είναι Ελληνάκια, είναι προσφυγόπουλα, είναι τα παιδιά από την Ουκρανία.
Κ.Α.
Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καυσόξυλα ή ρεύμα;
Ανατριχίλες έχουμε από τώρα με 30 βαθμούς θερμοκρασία, για το πως θα βγάλουμε τον φετινό χειμώνα. Το ‘ πε κι ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ ότι θα είναι δύσκολος, το λένε όλοι οι αναλυτές της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι γενικά κάπως τα φουσκώνουν τα πράγματα ωστόσο δεν παύει να είναι αλήθεια ότι οι χώρες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Η χώρα μας δεν συγκαταλέγεται σ’ αυτές καθώς η εξάρτησή της ήταν 15% και τώρα έχει μειωθεί στο 4%. Επιπλέον στη χώρα μας το φυσικό αέριο δεν είναι πολύ διαδομένο και ιδιαίτερα εμείς στην Ξάνθη μόλις τα τελευταία δύο χρόνια άρχισε η δικτύωση στην πόλη. Κι όλα αυτά που συμβαίνουν με την τιμή του, που έχει αυξηθεί κατά 300% από πέρσι, έχει μειωθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας και είναι φυσικό. Όμως είναι γεγονός ότι είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο αυτό με την τιμή γιατί το φυσικό αέριο είναι γενικά πιο φτηνή πηγή ενέργειας και φιλική προς το περιβάλλον.
Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε στροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης. Γιατί έχει χαμηλότερη τιμή από το φυσικό αέριο και σε συνδυασμό με το επίδομα θέρμανσης φέτος θα δοθεί σε περισσότερα νοικοκυριά και περισσότερα χρήματα γίνεται πιο δελεαστικό. Σ ‘ότι αφορά το ρεύμα αν το κράτος συνεχίσει να απορροφά τις αυξήσεις από την ρήτρα αναπροσαρμογής σε ποσοστό 80%-94% το κίνητρο της επιλογής της ηλεκτρικής ενέργειας ως βασικής πηγής θέρμανσης είναι ισχυρό. Τέλος τα καυσόξυλα και τα πέλετ επίσης έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί αντίστοιχα οι τιμές τους και μάλλον θα μπει πλαφόν από το υπουργείο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.
Με τούτο και με τ’ άλλο υγεία να’ χουμε και θα τα βολέψουμε …
Μ.Ξ.
Συνεχίζουν τις πολεμικές ιαχές…
Συνεχίζεται ακάθεκτη η πολεμική ρητορική του τούρκου προέδρου και όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων. Μέχρι που ένας …λεβέντης δήμαρχος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να ζωστεί εκρηκτικά και να ανατιναχθεί ανάμεσα σε Έλληνες στρατιώτες! Κάθε τόσο μας απειλούν ότι θα έρθουν βράδυ και είναι πολύ εύστοχο το σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερνή που δείχνει τον καραγκιόζη να συστήνει στον τούρκο πρόεδρο να ….φάει λάδι κατά την γνωστή παροιμία! Την ίδια στιγμή εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό και προωθούν στον Έβρο ροές μεταναστών από την Συρία. Καιρό τώρα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε τεντωμένο σκοινί.
Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;
Μ.Ξ.