Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

0

Οι καλλιέργειες δέντρων προχωρούν και πλεονεκτούν
Ροδιές, αμυγδαλιές, καρυδιές, μηλιές και ακτινίδια μαζί με τις ελιές φυσικά, είναι οι νέες δενδρώδεις καλλιέργειες στο νομό μας.
Ξεκίνησαν δειλά-δειλά από κάποιους τολμηρούς αγρότες που η εξέλιξη τους δικαίωσε. Έτσι ακολούθησαν κι άλλοι και σήμερα δεκάδες χιλιάδες εκτάσεις στο νομό καλύπτονται από δέντρα.
Μάλιστα, κι αυτό είναι αξιοσημείωτο, η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων είναι εξαιρετική κι αυτό αποτελεί ένα συγκριτικό τους πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών.
Γ.Δ.


Αύξηση 28,8
Το ψωμί ψωμάκι λέγανε παλιά και το ακούγαμε από τους γονείς μας εκείνα τα δύσκολα χρόνια του 1960. Προφανώς σήμερα δεν είναι τα πράγματα ίδια. Όχι, σε καμία περίπτωση.
Το ψωμί εξακολουθεί να είναι ένα φθηνό είδος. Ότι όμως έχει ακριβύνει είναι γεγονός και το αποδέχθηκαν αυτό και οι ίδιοι οι αρτοποιοί.
Εκεί όμως που υπήρξε μεγαλύτερη αύξηση, έως 28,8% είναι στα διάφορα αρτοποιήματα που έγιναν πλέον απλησίαστα για αρκετούς.
Και κάτι που δημιουργεί απορία ως προς το ύψος των αυξήσεων. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο μέσος όρος αύξησης του ψωμιού είναι 18%, στην χώρα μας είναι 22%, παρότι εμείς καταναλώνουμε περισσότερο ψωμί και παράγουμε σιτάρι.
Γ.Δ.


Συμπέρασμα μιας συζήτησης
Η συζήτηση στη γνωστή παρέα όπου βασικό θέμα τα όσα είπαν Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης στη διάρκεια των ομιλιών τους και τις συνεντεύξεις στη ΔΕΘ.
Εκείνο που διαπίστωσα ακούγοντας τους φίλους συμπολίτες συνομιλητές, ήταν η αρνητική τους θέση στην επιστροφή στις κρατικοποιήσεις που χρησιμοποίησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και η παντελής απουσία παρόμοιας άποψης από τους άλλους δύο.
Κατάλαβα πως η έννοια του κρατισμού δεν έχει πλέον την παλιά αίγλη. Παράλληλα βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως Τράπεζες, ΔΕΗ κλπ δεν ανήκουν στο δημόσιο αλλά στον έλεγχο του Υπερταμείου, διότι εκχωρήθηκαν για 99 χρόνια σ’ αυτό.
Γ.Δ.


Ουδέν νεώτερο για το αρδευτικό
Πανηγυρίσαμε όλοι που το Αρδευτικό έργο της Ξάνθης εντάχθηκε στο Προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με χρηματοδότηση 203.000 εκ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ. Το ανακοίνωσε μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρσι τον Νοέμβριο. Για να φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη μας το έργο σε πρώτη φάση αφορά άρδευση 50.000 στρέμματα στην νοτιοανατολική πεδιάδα της Ξάνθης στις περιοχές Μυρωδάτο – Άβδηρα – Μάνδρα. Σε δεύτερη φάση περιλαμβάνει 200.000 στρέμματα.
Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουμε νέα για την εξέλιξή του. Κάτι ειπώθηκε ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης. Σε κάθε περίπτωση δεν βλέπουμε να προχωράει ενώ από τα 21 έργα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα κάποια έχουν δημοπρατηθεί.
Μ.Ξ.


Αποχώρησε από τον ΣΔΑΝ ο  δήμος Αβδήρων
Αποφάσισε ότι δεν του συμφέρει να πληρώνει 500.000 ευρώ για να κάνει ο ΣΔΑΝ μόνο την αποκομιδή των απορριμμάτων του και υπολόγισε ότι με τα μισά χρήματα θα μπορεί να κάνει οι ίδιος την αποκομιδή αφού έχει υπηρεσία καθαριότητας. Ίσως μάλιστα αναθέσει σε ιδιώτη την αποκομιδή. Το ανακοίνωσε μάλιστα ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης και στην σύσκεψη που είχε χθες στο Σύνδεσμο παρουσία και του προέδρου Μανώλη Τσέπελη, ο οποίος και δεν έκανε κάτι για του αλλάξει γνώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας μάλιστα δεν κακοκαρδίσθηκε διόλου! Αντίστοιχο ζήτημα τίθεται και για τον δήμο Τοπείρου αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση.  Μετά την αποχώρηση του δήμου Αβδήρων και πιθανόν του δήμου Τοπείρου ο ΣΔΑΝ απομένει με τους δήμους Ξάνθης και Μύκης μόνο. Να σημειώσουμε ότι ο ΣΔΑΝ κάνει μόνο αποκομιδή και δεν έχει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ την οποία έχει η ΔΙΑΑΜΑΘ.
Μ.Ξ.  


Τι καιρό θα κάνει;
Είναι ανθρώπινο και το κατανοώ πλήρως. Το να συζητούν οι νεοέλληνες για το τι καιρό θα έχουμε φέτος το χειμώνα. Μάλιστα για μας εδώ στο βορρά, το ενδιαφέρον είναι σαφώς μεγαλύτερο διότι άλλες θερμοκρασίες έχουμε εμείς εδώ πάνω, όπως Ήπειρο και Μακεδονία, και άλλες στα νησιά και την Πελοπόννησο.
Γι’ αυτό το ερώτημα, διότι εδώ η θέρμανση, τουλάχιστον, είναι απαραίτητη και ξεκινά πιο νωρίς και διαρκεί περισσότερο χρονικό διάστημα.  Άρα, λογικό τόσο το ενδιαφέρον και η σχετική αγωνία, αλλά και η επιθυμία να έχουμε έναν σχετικά ήπιο χειμώνα.
-Είθε να συμβεί έτσι, αν και ο καιρός έχει τις δικές του διαδρομές.
Γ.Δ.


Πήγαμε καλά στις φωτιές
Για άλλη μια χρονιά ως νομός πήγαμε πάρα πολύ καλά στο θέμα των πυρκαγιών.
Σοβαρή και άξια λόγου υπόθεση δεν κλήθηκε η Πυροσβεστική ν’ αντιμετωπίσει.
Η Ξάνθη μας, ορεινή και πεδινή, χάρη και στην επιφυλακή που υπήρξε των εθελοντών αλλά και πυροσβεστών, για άλλη μια χρονιά, δεν αντιμετώπισε σοβαρό θέμα.
Υπάρχουν βέβαια και λόγοι που δεν είναι εύκολος ο εμπρησμός ψηλά στη Ροδόπη.
Το τμήμα του περιαστικού πράσινου που αποτελείται από πεύκα, ήταν δύσκολο για τους πιθανούς εμπρηστές διότι υπήρχαν συνέχεια εθελοντές και περιπολίες πυροσβεστών, άρα κίνδυνος σύλληψης του όποιου φιλόδοξου εμπρηστού.
Γ.Δ.


Χαμηλά στην Περιφέρεια
Και για να έχουμε ολόκληρη την εικόνα, θα πρέπει να δούμε τι συνέβη στο θέμα των πυρκαγιών σ’ ολόκληρη τη χώρα. Το πρώτο σημαντικό, θετικό στοιχείο είναι ότι φέτος οι καμένες εκτάσεις ήταν μειωμένες. Σε σχέση μάλιστα με πέρυσι ήταν το 1/10! Τόσο μεγάλη διαφορά.
Υπάρχει όμως μια αρνητική πρωτιά για τη Θράκη και την Περιφέρειά μας. Η μεγαλύτερη δασική καταστροφή συνέβη στο δάσος της Δαδιάς όπου κάηκαν 42.570 στρ. Η μεγαλύτερη για το 2022.
Γι’ αυτό εξάλλου η Περιφέρειά μας είναι 8η στον σχετικό πίνακα των Περιφερειών με ποσοστό 5,1%. Εάν δεν συνέβαινε το κακό στη Δαδιά, το ποσοστό θα ήταν πολύ χαμηλότερο.
Συμπέρασμα: Η νέα οργανωτική δομή άρχισε ν’ αποδίδει. Ευχή να βελτιώνεται.
Γ.Δ.


«Περπατάει» κανονικά το 12%
Η πραγματικότητα, η πράξη δηλαδή, το έργο που υλοποιείται και το γνωρίζεις συμμετέχοντας σ’ αυτό, δε μπορείς να το αρνηθείς. Εκτός εάν αρνείσαι την αλήθεια και σκοπίμως δεν επιθυμείς αυτή να λεχθεί και δημοσιοποιηθεί.
Όλα τα παραπάνω, για να πω ότι η υπόθεση του γνωστού 12% προχωράει εδώ και 2-3 μήνες κανονικά. Γίνεται συμψηφισμός του αναλογούντος ποσού κάθε επιχείρησης που έχει λαμβάνειν με κάποιες μηνιαίες υποχρεώσεις της επιχείρησης, όπως εισφορές ασφαλιστικές, ΦΠΑ κλπ.
Έτσι τακτοποιήθηκε ένα θέμα που χρόνια ταλαιπωρούσε τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες της Θράκης.  Και βέβαια, πρέπει να λεχθεί αυτό ευθαρσώς, πως τη λύση την έδωσε και εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται διότι ο αγώνας ήταν μακροχρόνιος, κάποιοι μάλιστα τον «έθαψαν» αλλά τελικά επικράτησε η λογική της στήριξης των επιχειρήσεων της Θράκης.
Κι αυτό ήταν η απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ.
-Τελεία και παύλα.
Γ.Δ.


Επιστροφή με μνήμες
Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορήθηκα την επιστροφή, μετά από παύση 14 χρόνων, του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου στη Σαμοθράκη.
Συγκίνηση διότι από την αρχή ακόμη, μαζί με άλλους συναδέλφους όπως τον Εβρίτη Γιάννη Λασκαράκη, στηρίξαμε με κάθε τρόπο την εκδήλωση να γίνει θεσμός όπως και έγινε.
Επί 16 χρόνια είμαστε εκεί, είτε σαν ομιλητές για κάποια θέματα, είτε ως παρατηρητές και προσκεκλημένοι.
Τότε βέβαια χρονικά γινόταν Ιούνιο μήνα και σ’ έναν από αυτούς πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και όπως ήταν λογικό το συνέδριο διεκόπη.
Υπάρχουν μνήμες πολλές, άνθρωποι πολλοί, απόψεις, ιδέες, αγωνία για την εξέλιξη του δημοσιογραφικού και εκδοτικού γίγνεσθαι.
Από το συνέδριο αυτό πέρασαν προσωπικότητες του χώρου, άνθρωποι με προσφορά και έργο.
Γι’ αυτό η χαρά και η συγκίνηση για την επιστροφή που θα γίνει στις 22 έως 23 Οκτωβρίου με την ευθύνη της διοργάνωσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ και τις Ενώσεις Συντακτών στην Ελλάδα και την ΠΟΕΣΥ.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…