Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Θα περιμένουν πολύ για καυσόξυλα οι κάτοικοι στα ορεινά

Θα περιμένουν πολύ για καυσόξυλα οι κάτοικοι στα ορεινά

0

Καθυστερούν οι  υλοτομήσεις – Δεν υλοτομούν οι συνεταιρισμοί αντιδρώντας για τις τιμές που δίνει το υπουργείο

 

Δεν επαρκούν οι πιστώσεις υποστηρίζουν τα Δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης – Βάσιμοι φόβοι για έξαρση της λαθροϋλοτομίας

 

 

Το φθινόπωρο μπαίνει απειλητικά με σημαντική μείωση θερμοκρασίας ειδικά στα ορεινά της Ξάνθης το πρωί και το βράδυ και έτσι κάποιες καμινάδες άρχισαν κιόλας να καπνίζουν! Οι κάτοικοι ιδιαίτερα φέτος περιμένουν πως και πως να συμπληρώσουν τα καυσόξυλα που ήδη έχουν εφοδιαστεί σε διπλάσιες τιμές από πέρσι με αυτά τα χωρικά που τους παραχωρούν τα Δασαρχεία Ξάνθης για τους κατοίκους του δήμου Μύκης και Σταυρούπολης για τους κατοίκους της Δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης που υλοποιούν το πρόγραμμα  διάθεσης ξύλων σε χαμηλές τιμές σε κατοίκους των ορεινών χωριών (άρθρο 138 Ν.Δ. 86/1989 – Δασικός Κώδικας).  Όμως όπως φαίνεται θα περιμένουν για πολύ ακόμη αφού ακόμη τα καυσόξυλα είναι …δέντρα!

Καθυστερούν οι  υλοτομήσεις – Δεν υλοτομούν οι συνεταιρισμοί αντιδρώντας για τις τιμές που δίνει το υπουργείο

dasarxeio xanthisΚαθυστέρηση στην διαδικασία παραδέχεται ο Δασάρχης Ξάνθης κ.  Χρήστος Μήλιος αποδίδοντας την ευθύνη στους υλοτομικούς συνεταιρισμούς αλλά και στις …κουτσουρεμένες πιστώσεις που παίρνουν τα Δασαρχεία για να τις διαθέσουν για υλοτόμηση: «Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τις ποσότητες. Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των υλοτομήσεων. Οι συνεταιρισμοί δεν υλοτομούν. Δεν τους συμφέρει  με τέτοιες τιμές που δίνει το υπουργείο ιδιαίτερα τώρα που έχει τέτοιες ανατιμήσει σε ρεύμα και πετρέλαιο. Πουλάνε τη δρυ στο ελεύθερο εμπόρια 60- 65 ευρώ ενώ πέρσι πουλούσαν 30 και το κράτος τους δίνει 20 ευρώ. Τα χρήματα που πήραμε ανέρχονται σε 165.000 ευρώ και δεν επαρκούν. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε 8.000 – 8.500 χωρικά για να τα διαθέσουμε σε 2.500 οικογένειες. Αντιστοιχούν 3- 4 χωρικά. Σίγουρα δεν φτάνουν αλλά είναι ένα βοήθημα ειδικά φέτος που έχουν διπλασιαστεί οι τιμές των καυσόξυλων», σημειώνει. Να διευκρινίσουμε ότι ένα χωρικό είναι περίπου 550 κιλά

 

Στο Δασαρχείο Σταυρούπολης δεν άρχισαν ακόμη οι  υλοτομήσεις

Η ίδια κατάσταση και χειρότερη και στο Δασαρχείο Σταυρούπολης. Όπως μας πληροφορεί η υπεύθυνη κα Καψάλη Σταυρούλα έχουν καθυστερήσει οι πιστώσεις και δεν έχει αρχίσει καν η υλοτόμηση!

Αναμένεται άνθηση της λαθροϋλοτομίας

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες με τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά των καυσόξυλων αλλά και την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος διάθεσης ξύλων  από τα Δασαρχεία στα νοικοκυριά που τα δικαιούνται λόγω των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν είναι βάσιμοι πλέον οι φόβοι ότι  η λαθροϋλοτομία που ούτως ή άλλως υπάρχει σαν φαινόμενο φέτος θα ενταθεί τόσο στην ορεινή ζώνη όσο και στην πεδινή. Τα Δασαρχεία έχουν βέβαια τον …νου τους και διενεργούν ελέγχους αλλά αν είναι εκτεταμένο το φαινόμενο δεν θα μπορέσουν να το ελέγξουν και να επιβάλλουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ζητείται ελπίς» για τη Δημοτική Αγορά Ξάνθης

Οι επαγγελματίες αποτυπώνουν μία εικόνα εγκατάλειψης που αποθαρρύνει τους νέους επαγγελματ…