Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

0

Δεν εφαρμόστηκε ο νόμος
Είναι γνωστό σε όλους πως η χώρα μας είναι πρώτη στο θέμα της ύπαρξης νόμων.
Μάλιστα κάθε χρόνο ψηφίζονται χιλιάδες νόμοι είτε νέοι (οι περισσότεροι) είτε παλιοί που συμπληρώνονται. Έτσι ως χώρα έχουμε τεράστια πολυνομία.
Από την άλλη όμως, είμαστε πρώτοι στη μη εφαρμογή των κείμενων νόμων.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα για τα πλαστικά μιας χρήσης. Η οργάνωση WWF έχει ερευνήσει και έχει διαπιστώσει πως είναι απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου γι’ αυτό το θέμα. Έτσι, σε έκθεσή της η οργάνωση αυτή για το περιβάλλον στη χώρα μας, διαπίστωσε πως οι επιδόσεις της χώρας βρίσκονται κάτω από τη βάση.
-Νόμοι πολλοί, εφαρμογή τους μικρή. Στην Ελλάδα, πού αλλού;
Γ.Δ.


Η πλαστική ρύπανση
Είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουμε πως το πλαστικό συνολικά αποτελεί σοβαρή αιτία ρύπανσης. Επίσης, είμαι βέβαιος πως γνωρίζουν όλοι ότι το πλαστικό αφενός δεν διασπάται εύκολα και ότι παραμένει πολλά χρόνια στο περιβάλλον. Στη γη και στη θάλασσα.
Η πλαστική ρύπανση αποτελεί μια μεγάλη παγκόσμια απειλή για το θαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο διαρρέουν στους ωκεανούς 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν ετησίως 11.500 τόνοι πλαστικών. Η κατανάλωση των πλαστικών μιας χρήσης αυξάνεται όλο και περισσότερο, πράγμα που οδήγησε την ΕΕ να εκδώσει το 2019 οδηγία για τη μείωση των επιπτώσεων από την πλαστική ρύπανση.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι επιδόσεις της χώρας μας στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου βρίσκονται επιεικώς κάτω από τη βάση.
Γ.Δ.


Μουσικές πινελιές
Ο χθεσινοβραδινός αέρας έφερνε μουσική και τραγούδια από κοντινή απόσταση στο σπίτι.
Τραγούδια διάφορα. Λαϊκά γνωστά, Ξυλούρη, ποντιακά, κρητικά, διάφορα ρεμπέτικα, έντεχνα. Μια ποικιλία, αυτό που λέμε για κάθε γούστο.
Ήταν ένα μουσικό πρόγραμμα που μας προσφερόταν δωρεάν εμάς τους γείτονες.
Γύρω στις 11, η μουσική σταμάτησε και τότε απορούσαμε από πού η προέλευση.
Τελικά η διάγνωση έδειξε το γνωστό καφέ «Ταμ-Ταμ»  στην Ισιδώρου.
Μουσικές πινελιές στο κέντρο της πόλης.
Γ.Δ.


Περιμένουν να περάσει ένα τρένο που δεν θα έρθει ποτέ!
Κι όμως! Παρότι τρένο δεν περνά από την πόλη μας τα τελευταία 3- 4 χρόνια…συνεχίζουμε να έχουμε μποτιλιάρισμα γιατί πέφτουν οι προστατευτικές μπάρες στις σιδηροδρομικές γραμμές στην ανατολική είσοδο! Αυτό συμβαίνει πιθανότατα λόγω βλάβης ή αστραπής και το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται  ουρά αυτοκινήτων που περιμένουν να …περάσει το  τρένο (κάποιοι που δεν ξέρουν), ή να διορθωθεί η βλάβη στις μπάρες για αυτούς που ξέρουν. Κάτι πρέπει να κάνει ο ΟΣΕ για το θέμα αυτό.
Παρεμπιπτόντως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πήρε από το υπουργείο Μεταφορών χιλιάδες ευρώ για να κάνει δρομολόγια άγονης γραμμής, αλλά τα τρένα σταματούν ακόμη στην Δράμα και με λεωφορεία μεταφέρονται οι επιβάτες στην Αλεξανδρούπολη. Κάτι  πρέπει  να κάνει η πολιτεία γι αυτό!
Μ.Ξ.


Να παραδειγματιστούν
Η είδηση είναι μικρή αλλά σημαντική. Διαβάστε: «Χειρόγραφο Ευαγγέλιο των βυζαντινών χρόνων επιστρέφει στην Μονή Εικοσιφοινίσσης. Είχε αγοραστεί από το Μουσείο της Βίβλους τις ΗΠΑ το 2011 κατόπιν δημοπρασίας».
Γιατί κάνω αυτή την αναφορά;
Για να ξεκινήσει επιτέλους συντονισμένα και οργανωμένα σωστά και με επιχειρήματα, το αίτημα να επιστραφούν από το βουλγαρικό κράτος τα ιερά κειμήλια που έχουν κλαπεί από τις δύο Μονές της πόλης κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής.
Ιδού λοιπόν άλλο ένα επιχείρημα στη φαρέτρα της Μητρόπολής μας, να διεκδικήσει την επιστροφή όλων όσων εκλάπησαν – λεηλατήθηκαν.
Το να παραδειγματιστούν οι Βούλγαροι και επιστρέψουν μόνοι τους τα κλαπέντα το θεωρώ δύσκολο. Γι’ αυτό χρειάζεται πίεση με επιχειρήματα.
Γ.Δ.


ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Πού είναι; Τι κάνουν;
Οι κάτοικοι της Περιφέρειάς μας ψάχνουν να δουν, να μάθουν τι γίνεται με τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και τους Ιταλούς αγοραστές. Οι ελπίδες πως οι Ιταλοί αγοραστές θα τα άλλαζαν όλα προς το καλύτερο διαψεύστηκαν. Όνειρο ήταν και πάει. Κατέρρευσε παταγωδώς. Ισχύει δε το «μη τον είδατε τον Παναή».
Ρωτούν οι κάτοικοι της περιφέρειας να πληροφορηθούν για κανένα θετικό νέο, τίποτε.
Μοναξιά και απογοήτευση. Το τρένο δεν σφυρίζει στην περιοχή εδώ και χρόνια και μάλλον θ’ αργήσει να ξανασφυρίξει.  Και μεις, οι αιθεροβάμονες, πιστεύουμε και περιμένουμε να δούμε να μπαίνει σε λειτουργία το τουριστικό τρένο. Κούνια που μας κούναγε κι εμάς.
Μια ζωή αισιόδοξοι, καλοπροαίρετοι Θρακιώτες που πιστεύουμε τα «λόγια τα μεγάλα».
Γ.Δ.


Ας μιλήσουμε για τους Θρακιώτες
Αλήθεια είναι ένα σοβαρό θέμα. Γιατί είμαστε εύπιστοι και καλόκαρδοι εμείς οι Θρακιώτες;
Εμείς που απονήρευτα ακούμε τον κάθε ξενομερίτη και πιστεύουμε ό,τι μας ξεφουρνίζει.
Εμείς που «ανοίγουμε» τα σπίτια μας και την καρδιά μας σε συνέλληνες μεν, αλλά πονηρούς και ιδιοτελείς μπαγαπόντες.
Εδώ στη Θράκη που κάθε φυλή και φάρα από μακριά βρίσκει θετική υποδοχή, καταφύγιο, αγκάλιασμα και ανθρώπινη ζεστασιά και βλέμμα εμπιστοσύνης.
Ναι, αυτοί είμαστε. Ζεστοί, ανοιχτοί, φιλόξενοι, εργατικοί, ευγενικοί και εύπιστοι στα λόγια των «άλλων» ξενομεριτών.
Ναι, οι Θρακιώτες αποτελούν μια ξεχωριστή πληθυσμιακή οικογένεια. Που στο πέρασμα των χρόνων μεγάλωσε μεν αλλά λίγο άλλαξε.
Γ.Δ.


Γιατί ξεχωρίζουμε
Προχωρώντας και κλείνοντας την προσέγγιση για μας τους Θρακιώτες, φρόνιμο είναι να λεχθούν και μερικά πράγματα ακόμη.
Στη Θράκη λοιπόν, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι πρόσφυγες που ήρθαν από Μικρασία, Πόντο και Ανατολική Θράκη, μετέφεραν στο νέο τόπο τους τον πολιτισμό τους, τα ήθη και έθιμά τους.
Επρόκειτο για ανθρώπους με αρχές χριστιανικές, με αγάπη και σεβασμό στον συνάνθρωπο.
Διακρίνονταν για το εμπόριό τους, τις επιχειρήσεις τους και την καλλιέργεια της γης.
Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν δεν άλλαξαν παρά την πίκρα και την ταλαιπωρία τους στη νέα πατρίδα. Έτσι, τα συναισθήματα παρέμειναν και εξωτερικεύονταν. Τόσο ως προς τους μουσουλμάνους γείτονες, όσο και τις υπόλοιπες φυλές που ήσαν ήδη εγκατεστημένες στη Θράκη πριν αρκετά χρόνια.
Συνύπαρξη, εργατικότητα, ανοιχτή και αγαθή καρδιά.
Έτσι πορεύτηκαν, έτσι δίδαξαν τα παιδιά τους, γι’ αυτό και οι Θρακιώτες, παλαιοί και νέοι, όλοι μαζί, αποτέλεσαν τους σημερινούς που ξεχωρίζουν. Στα πολλά θετικά και ελάχιστα αρνητικά.
Γ.Δ.


Νοθεία καυσίμων
Συχνά διαβάζουμε για εντοπισμό κάποιων πρατηρίων υγρών καυσίμων που κάνουν νοθεία στα πωλούμενα καύσιμά τους. Δυστυχώς, το σπορ αυτό της νόθευσης καυσίμων, είναι παλιό και επικερδές.
Συνήθως δε ασκείται από πρατήρια Αθηνών και αυτών που βρίσκονται σε αυτοκινητόδρομο.
Στις μικρές πόλεις που στα πρατήρια συνήθως έχουν μόνιμους πελάτες, η νοθεία αποφεύγεται γιατί η κατακραυγή θα είναι μεγάλη διότι όλοι γνωρίζουν πως το νοθευμένο καύσιμο τελικά οδηγεί το αυτοκίνητο στο συνεργείο!
Είναι γνωστό πως η νόθευση βενζίνης ή πετρελαίου δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο αυτοκίνητο. Γι’ αυτό είναι ύποπτη η χαμηλή τιμή καυσίμου τόσο στη χώρα μας όσο και στη γειτονική Βουλγαρία.
-Προσοχή λοιπόν κι εμπιστοσύνη στον πρατηριούχο μας.
Γ.Δ.


Και τώρα ….Γιορτές Παλιάς Πόλης !
Αρχίζουν οι γιορτές της Παλιάς Πόλης  μας με τους καλύτερους οιωνούς. Η σημερινή   «Λευκή Νύχτα» στην αγορά είναι το προεόρτιο μιας εβδομάδας όπου θα χορτάσουμε μουσική, τραγούδι, χορό. Θα φάμε, θα πιούμε αλλά και θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε όλη την πολιτιστική δημιουργία και εικαστική έκφραση των ανθρώπων του τόπου μας. Θα περπατήσουμε στα σοκάκια της πόλης μας, θα αισθανθούμε τον παλμό της, θα χορτάσουν τα μάτια μας από το χρώμα της, θα αναπολήσουμε την ιστορία της. Μας έλειψαν όλα αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Γι αυτό και πρώτοι εμείς θα γιορτάσουμε μαζί με τους επισκέπτες μας που αναμένονται να είναι πολλοί και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Όπως είπε και ο δήμαρχος της πόλης μας κ. Μανώλης Τσέπελης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ερτ3: «… Αντί να δίνετε λεφτά στους ψυχολόγους ελάτε στην Ξάνθη να γλεντήσουμε και να ξεχάσουμε την βίαιη ανατροπή που μας έφερε η πανδημία στη ζωή μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε ..»! Έτσι ακριβώς!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…