Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία «Πράσινο φως» για 1.851 μόνιμους υπαλλήλους στους δήμους

«Πράσινο φως» για 1.851 μόνιμους υπαλλήλους στους δήμους

0

351 θέσεις μηχανικών – Προσόντα για τις θέσεις

 

1.500 μόνιμες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία  – Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

Ο νέος διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα πριν το τέλος του 2022.

 

Με μόνιμο προσωπικό ενισχύονται οι δήμοι σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες  προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανάψει πράσινο φως για δυο ξεχωριστούς διαγωνισμούς μέσω των οποίων θα διοριστούν 1.851 νέοι μόνιμοι υπάλληλοι στις Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων και στη Δημοτική Αστυνομία.

mixanikoi-empros

Μόνιμοι στους δήμους – 351 θέσεις μηχανικών

Λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης των Δήμων σε εξειδικευμένο προσωπικό φέρεται να δρομολογείται, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης προέκρινε την πρόσληψη μηχανικών. Στο σύνολο των θέσεων που θα τεθούν για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου εντάσσονται, μεταξύ άλλων, 351 μηχανικοί από συνολικά 434 που ζήτησαν οι Δήμοι, ποσοστό ικανοποίησης 81%. Οι 156 από αυτούς θα στελεχώσουν τις Υπηρεσίες Δόμησης (πολεοδομίας), ενώ οι υπόλοιποι 195 θα κατευθυνθούν σε άλλες υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους 20 μήνες έχουν ενταχθεί στους ετήσιους προγραμματισμούς προσλήψεων 770 μηχανικοί, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκαν 150 πρόσθετες οργανικές θέσεις για την κάλυψη των αναγκών των Υπηρεσιών Δόμησης. Οι νέες προσλήψεις δεν αποκλείεται να ενταχθούν στο νέο γραπτό διαγωνισμό που ετοιμάζει το ΑΣΕΠ για την άνοιξη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ζητούν κυρίως ειδικότητες όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, τοπογράφοι μηχανικοί και μηχανικοί δομικών έργων.

Προσόντα για τις θέσεις

ΠΕ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ: α) Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Μηχανικού αντίστοιχης ειδικότητας με τον τίτλο σπουδών. β) Πτυχίο ή δίπλωμα Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού ή Τοπογράφου Μηχανικού ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) ΑΕΙ και των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΑΕΙ της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής, βάσει του οποίου χορηγήθηκε η ανωτέρω άδεια άσκησης επαγγέλματος.

ΠΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: Πτυχίο – δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, ή πτυχίο – δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Τεχνολογίας Υπολογιστών, ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ, ή πτυχίο – δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου Μηχανικού ή Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από Α.Ε.Ι. ή ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ε.Α.Π. (Α.Ε.Ι.) ή Π.Σ.Ε. (Α.Ε.Ι.) ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. ή Ε.Α.Π. (Α.Ε.Ι.) ή Π.Σ.Ε. (Α.Ε.Ι.) εσωτερικού ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών εξωτερικού.

ΠΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: Πτυχίο ή δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού Α.Ε.Ι. ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ε.Α.Π. (Α.Ε.Ι.) ή Π.Σ.Ε. (Α.Ε.Ι.) ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. ή Ε.Α.Π. (Α.Ε.Ι.) ή Π.Σ.Ε. (Α.Ε.Ι.) εσωτερικού ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών εξωτερικού.

ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: 1. Πτυχίο ή δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας. 2. Άδεια άσκησης επαγγέλματος Μηχανικού αντίστοιχης ειδικότητας του τίτλου σπουδών. 3. Γνώση Χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρεσιών διαδικτύου.

1.500 μόνιμες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία

 

Μέσω ΑΣΕΠ κινούνται οι διαδικασίες για την πρόσληψη πάνω από 1.500 ατόμων που θα στελεχώσουν τη Δημοτική Αστυνομία σε όλη τη χώρα, αφού πλέον σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.4765/2021 το ειδικό ένστολο προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας υπάγεται στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ. Παλαιότερα το προσωπικό αυτό εξαιρούνταν από τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, και η πρόσληψη γινόταν με τις διατάξεις του ΠΔ 135/06. Η ηγεσία όμως του υπουργείου Εσωτερικών θέλει να «αναβαθμίσει» την υπηρεσία, που πλέον σε πολλές περιοχές είτε υπολειτουργεί είτε είναι εντελώς ανύπαρκτη.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το σχέδιο του υπουργείου ήταν να προχωρήσει στην πρόσληψη 1.200 δημοτικών αστυνομικών, ωστόσο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και να ξεπεράσει τις 1.500 προσλήψεις. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η νέα προκήρυξη που θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ να περιλαμβάνει μέχρι και 1.700 θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας υποστηρίζεται διοικητικά και επιστημονικά από τις υφιστάμενες υπηρεσίες του Δήμου με αποκλειστική ή παράλληλη άσκηση καθηκόντων. Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν, πως ο αριθμός των προσλήψεων αυξήθηκε μετά από σχετικά αιτήματα των Δήμων. Ο νέος διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα πριν το τέλος του 2022.

Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

Οι προσλήψεις θα γίνουν σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούν οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ. Μόλις το υπουργείο Εσωτερικών «κλειδώσει» και ολοκληρώσει τον αριθμό την κατανομή των θέσεων θα στείλει το προσχέδιο στην Αρχή για να ετοιμάσει την προκήρυξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη για τη Δημοτική Αστυνομία θα έχει ηλικιακά αλλά και «ανατομικά» κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν υποψήφιοι άνω των 21 ετών για τους κλάδους ΠΕ και ΤΕ, ενώ για τον κλάδο ΔΕ οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας τους.

 

Προσλήψεις στο Δημόσιο: Προγραμματισμός για 14.000 μόνιμους υπαλλήλους έως το 2023

 

Πάνω από 14.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο ετοιμάζεται να κάνει το 2023 το υπουργείο Εσωτερικών, κατά πληροφορίες, καθώς ολοκληρώθηκε η καταγραφή των αιτημάτων από υπουργεία και φορείς και πλέον έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός των προσλήψεων.

Οι προσλήψεις θα γίνουν αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ όπως, προβλέπει η νέα νομοθεσία. Όλες οι προσλήψεις θα γίνουν με διαγωνισμούς.

Για το νέο έτος θα τηρηθεί και πάλι η μνημονιακή συμφωνία του μία πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση εργαζομένου από το δημόσιο.

Τηρώντας τον κανόνα μίας πρόσληψης για μία αποχώρηση δημιουργείται ένας χώρος για 14.000 επιπρόσθετες νέες προσλήψεις περίπου για το έτος 2023.

 

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων, με επιχορήγηση 14.800 € και έμφαση στην ψηφιακή οικονομία

 

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 15:00, λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 3.000 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 € και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

 

  • 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
  • 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη
  • 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη

Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta

Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…