2.160 ευρώ παραπάνω από πέρσι κοστίζει η θέρμανση με φυσικό αέριο στα νοικοκυριά.
Μείωση στο μισό από το αρχικό ενδιαφέρον των Ξανθιωτών για σύνδεση με το φυσικό αέριο
Επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης; 248 ευρώ περισσότερα από πέρσι – Τι συμβαίνει με το ρεύμα; Μείωση 12% εφόσον υπάρχει επιδότηση – Εξετάζεται πλαφόν στην τιμή των καυσόξυλων
Τόσα διλήμματα όσες και οι επιλογές θέρμανσης τίθενται στο τραπέζι και καλούνται τα νοικοκυριά να επιλέξουν ανάλογα με τα οικονομικά τους τι τους συμφέρει για να εξασφαλίσουν τη θέρμανση του φετινού χειμώνα. Πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, ρεύμα, καυσόξυλα, πέλετ; Ιδού οι εξισώσεις που καλούνται να λύσουν τα νοικοκυριά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία που προκάλεσε την ενεργειακή κρίση, το ρωσικό φυσικό αέριο που έκλεισε τις στρόφιγγές τους προς την Ευρώπη, εκτοξεύοντας την τιμή του στα ύψη είναι οι αιτίες που προκαλούν μια …θερμαντική κρίση με την οποία θα έλθουμε αντιμέτωποι τον φετινό χειμώνα και ήδη προκαλεί ανατριχίλα από τώρα!
Μείωση στο μισό από το αρχικό ενδιαφέρον των Ξανθιωτών για σύνδεση με το φυσικό αέριο
Την γνωστή παροιμία της αλεπούς με το παζάρι θυμίζει η ιστορία της Ξάνθης με το φυσικό αέριο. Είκοσι συναπτά έτη περίμενε την σύνδεσή της για αστική κατανάλωση προσδίδοντας μάλιστα στο γεγονός μέγιστα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά καθώς παρείχε φτηνή ενέργεια και φιλική στο περιβάλλον και τώρα που το φυσικό αέριο έφτασε στην πόρτα των νοικοκυριών της Ξάνθης κοστίζει…χρυσάφι με αποτέλεσμα το αρχικό ενδιαφέρον να ξεφουσκώσει. Αυτό διαπιστώνει ο Μηχανικός κ. Γιάννης Ιατράκης που ασχολείται με τη διαδικασία των συνδέσεων: «Ο κόσμος είναι σαστισμένος και δεν έχει άδικο. Είναι ένα προϊόν που δεν το ξέρουμε και ακρίβαινε τόσο πολύ που πλέον δεν είναι προσιτό σε όλα τα νοικοκυριά. Έχουμε μείωση τουλάχιστον 50% από το ενδιαφέρον που υπήρχε πέρσι. Παραμένει ένα ενεργειακό προϊόν φιλικό στο περιβάλλον και είναι καθαρά συγκυριακό το θέμα των αυξήσεων στην τιμή του αλλά το γεγονός ότι δεν ξέρουμε που και πότε θα σταθεροποιηθεί όλο αυτό, προκαλεί διστακτικότητα και επιφυλακτικότητα στον κόσμο».
Σ’ ότι αφορά τις εργασίες σύνδεσης της ΔΕΔΑ όπως ανέφερε ο κ. Ιατράκης συνεχίζονται σταθερά αλλά όχι σε εντατικούς ρυθμούς. Αριθμητικά έχουν τοποθετηθεί 100 ρολόγια , πράγμα που σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνδεσης και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έχουν ξεπεράσει τις 1.000 αλλά το ενδιαφέρον, όπως προειπώθηκε έχει ατονήσει.
2.160 ευρώ παραπάνω από πέρσι κοστίζει η θέρμανση με φυσικό αέριο στα νοικοκυριά
Υπολογίζεται ότι ένα μέσο νοικοκυριό για να ζεσταθεί φέτος τον χειμώνα με φυσικό αέριο θα πρέπει να πληρώσει 2.160 ευρώ παραπάνω από πέρυσι, κόστος που μετά την επιδότηση των 30 ευρώ/μεγαβατώρα είναι αυξημένο κατά 257% από την περυσινή χειμερινή σεζόν και υψηλότερο κατά 87% από ένα νοικοκυριό που θα κάνει χρήση πετρελαίου θέρμανσης. Έτσι ενώ πέρσι πλήρωσε για κατανάλωση 12.000 κιλοβατώρες 840 ευρώ φέτος θα πληρώσει τις ίδιες κιλοβατώρες 3.000 ευρώ!
Επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης; 248 ευρώ περισσότερα από πέρσι
Με βάση τα δεδομένα όλα δείχνουν ότι φέτος θα γίνει η μεγάλη …επιστροφή των νοικοκυριών στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εάν ξεκινούσε σήμερα η διανομή του θα ήταν στο 0,134 ευρώ/κιλοβατώρα (1,60 ευρώ/λίτρο) και μετά την επιδότηση στο 0,113 ευρώ/κιλοβατώρα από 0,0955 ευρώ τον Οκτώβριο πέρυσι. Έτσι χωρίς να υπολογιστεί το επίδομα θέρμανσης που φέτος θα δοθεί σε περισσότερα νοικοκυριά καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και διπλασιάζεται το ποσό σε 300 εκ. ευρώ, πέρσι πλήρωσε 1.356 ευρώ για 14.200 κιλοβατώρες ή 1.200 λίτρα, φέτος θα πληρώσει 1.604 ευρώ . Αύξηση 248 ευρώ ή 18%. Να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη ΔΕΘ οριζόντια επιδότηση της τάξης των 25 λεπτών το λίτρο στην τιμή αντλίας του πετρελαίου θέρμανσης και αύξηση ταυτόχρονα του επιδόματος θέρμανσης και παρότρυνε τα νοικοκυριά να ξαναζεστάνουν τους καυστήρες πετρελαίου.
Τι συμβαίνει με το ρεύμα; Μείωση 12% εφόσον υπάρχει επιδότηση
Η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται για θέρμανση στο 0,92 ευρώ/κιλοβατώρα από 0,32 ευρώ πέρυσι (188%) και μετά την επιδότηση του Σεπτεμβρίου μειώνεται στο 0,28 ευρώ από 0,29 ευρώ αντίστοιχα τον περυσινό Σεπτέμβριο (-12%). Έτσι με κατανάλωση 3.200 κιλοβατώρων και τιμή ρεύματος μετά την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος στο ύφος του Σεπτεμβρίου πέρσι το κόστος ήταν 1.105 ευρώ και φέτος 980 ευρώ, δηλαδή μείωση 125 ευρώ, και ποσοστιαία -12%.
Κατά συνέπεια οι επιδοτήσεις του ρεύματος μένουν στα επίπεδα απορρόφησης του 80%-94% των αυξήσεων, το κίνητρο επιλογής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ισχυρό.
Εξετάζεται πλαφόν στην τιμή των καυσόξυλων
Σ’ ότι αφορά την θέρμανση με καυσόξυλα και πέλετ όπως έχουμε παρουσιάσει σε ρεπορτάζ μας φέτος η τιμή του ξύλου έχει διπλασιαστεί και του πέλετ έχει τριπλασιαστεί με αποτέλεσμα να κοστίζει διπλάσια και τριπλάσια αντίστοιχα η θέρμανση στα νοικοκυριά. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο προκειμένου να σταματήσει η αισχροκέρδεια. κάτι άλλωστε που είχε γίνει πριν λίγο καιρό σε καύσιμα και είδη διατροφής.
Μαριάννα Ξανθοπούλου