Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ομαλά και εντατικά προχωρά ο αναδασμός στο Σούνιο

Ομαλά και εντατικά προχωρά ο αναδασμός στο Σούνιο

0

Βρίσκεται στην φάση της εξέτασης των ενστάσεων που υποβλήθηκαν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς – Του χρόνου οι αιτήσεις προτίμησης

 

Ικανοποίηση Κουρτίδη από την πορεία του αναδασμού Σουνίου  – Κάποιοι όμως φυτεύουν δέντρα για να κατοχυρώσουν τα αγροτεμάχιά τους – Ξεκινούν οι αιτήσεις προτίμησης για τον αναδασμό του Κουτσού

 

 

Προχωράει με γοργούς ρυθμούς ο αναδασμός στο αγρόκτημα 8.000 στρεμμάτων του Σουνίου αφού ξεπεράστηκε το τέλμα που είχε περιέλθει λόγω κάποιων αγκυλώσεων. Μ’ αυτό τον ρυθμό υπολογίζεται ότι του χρόνου τέτοιο μήνα θα είναι στην τελική φάση.

Ένα βήμα πιο μπροστά στην διαδικασία βρίσκεται ο αναδασμός του Κουτσού ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση του κτηματολογίου στα χωριά του κάμπου ώστε να ξεκινήσουν και εκεί κάποιοι αναδασμοί όπως για παράδειγμα στην Λευκόπετρα. Αυτό που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί είναι ο αναδασμός στο Εράσμιο και οι αγρότες την Άνοιξη θα καλλιεργήσουν στα νέα τους αγροτεμάχια που προέκυψαν από τον αναδασμό.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά ο αναδασμός στο Σούνιο

‘Όπως μας διαβεβαίωσε ο υπεύθυνος του έργου Τοπογράφος – Μηχανικός κ. Παπάς Δημήτριος το έργο βρίσκεται στην φάση της εξέτασης των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς από την αρμόδια επιτροπή. Ακολουθεί ο διαχωρισμός των νέων κτημάτων και αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις θα γίνει η κατανομή.: «Η διαδικασία προχωράει ομαλά και με δυναμικό ρυθμό. Το 2023 θα γίνει ο διαχωρισμός των νέων κτημάτων. Η σύμβαση είναι από το τέλος του 2015 αλλά τον τελευταίο χρόνο σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Ξάνθης έχουμε προχωρήσει πολύ».

Κάποιοι όμως φυτεύουν δέντρα για να κατοχυρώσουν τα αγροτεμάχιά τους

Ο κ. Παπάς δεν το επιβεβαίωσε ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι δεν δέχονται τους όρους του αναδασμού και προκειμένου να κατοχυρώσουν τα αγροτεμάχιά τους μετέρχονται άλλων μέσων όπως φυτεύοντας δέντρα ώστε κατά την κατανομή να πάρουν τα δικά τους αγροτεμάχια και όχι άλλα, παρά το γεγονός ότι ο καθένας παίρνει αγροτεμάχια της ίδιας κατηγορίας μ’ αυτήν που είχε πριν τον αναδασμό.  Μια πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως σε τέτοιες περιπτώσεις που ωστόσο είναι σε βάρος αυτών που είναι συνεπείς και σέβονται τους νόμους.

Ικανοποίηση Κουρτίδη από την πορεία του αναδασμού Σουνίου

Την ικανοποίησή του για την πορεία του αναδασμού στο Σούνιο εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθη κ. Κώστας Κουρτίδης, επισημαίνοντας ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα γίνουν οι αιτήσεις προτίμησης που είναι η τελική φάση: «Τώρα προχωρά πολύ καλά ο αναδασμός στο Σούνιο ενώ είχε τελματώσει τα προηγούμενα χρόνια. Ο ανάδοχος είναι εξαιρετικός και έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Σύντομα ξεκινούν και οι περιβαλλοντικές μελέτες για τα παράλληλα έργα».

Ξεκινούν οι αιτήσεις προτίμησης για τον αναδασμό του Κουτσού –Τι γίνεται με τους άλλους αναδασμούς

Ένα βήμα μπροστά βρίσκεται ο αναδασμός στο Κουτσό αφού σε λίγο όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουρτίδης θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις προτίμησης των αγροτών. Θα εξεταστούν από τους αρμόδιους και στην συνέχεια θα γίνει η οριστική κατανομή. Ακόμη πιο μπροστά βρίσκεται ο αναδασμός στο Εράσμιο αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων προτίμησης και αναμένεται την άνοιξη οι αγρότες να καλλιεργήσουν στα νέα τους κτήματα. Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Κουρτίδης μόλις ολοκληρωθεί και το Κτηματολόγιο σε όλα τα χωριά θα ξεκινήσουν και άλλοι αναδασμοί όπως και έργα άρδευσης από τον ΤΟΕΒ και σε άλλες «τακτοποημένες» εκτάσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…