Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Μεγάλη «πληγή» η μετανάστευση στην Ξάνθη

Μεγάλη «πληγή» η μετανάστευση στην Ξάνθη

0

Χριστιανοί και μουσουλμάνοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό – Ανεργία 40% δίνει το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για την Ξάνθη – Προβληματισμός από τα πολλά εργατικά ατυχήματα – Σύσκεψη των προέδρων των Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη  

 

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Α. Μπεμπεκίδης ενημέρωσε για τα προβλήματα των εργαζομένων της Ξάνθης τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη

 

 

«Γροθιά» σε μια …ωραιοποιημένη εργασιακή εικόνα που εμφανίζεται από την κυβέρνηση μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την μείωση της ανεργίας με βάση στοιχεία του ΟΑΕΔ, αποτελούν τα όσα είπαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Βορείου Ελλάδας,  στην προχθεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ανεργία, μετανάστευση, ‘μαύρη’ ανασφάλιστη εργασία, απουσία ελέγχων σε χώρους δουλειάς και φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας συνθέτουν την εργασιακή εικόνα στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης,  σύμφωνα με τους ίδιους που επικαλούνται στοιχεία από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Μεταξύ τους και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης που περιέγραψε με μελανά χρώματα την εργασιακή εικόνα του νομού ιεραρχώντας ως υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα του νομού Ξάνθης την μετανάστευση που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μετανάστευση χριστιανών και μουσουλμάνων  – Ανεργία 40% δίνει το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για την Ξάνθη

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Μπεμπεκίδης τόνισε πως η μετανάστευση έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και δεν κάνει διακρίσεις σε θρησκείες. Πλήττει τόσο τους μουσουλμάνους όσο και τους χριστιανούς και εστιάζεται στον κλάδο της οικοδομής και στους ανειδίκευτους εργάτες για τα ναυπηγεία. Πρόσθεσε δε ότι πολλοί προτιμούν να δουλεύουν σε εργοστάσια της Γερμανίας γιατί έχει καλύτερα μεροκάματα από ότι σε μας. Είπε ακόμη πως η ανεργία του 11% που εμφανίζει η ΕΛΣΑΤ δεν ισχύει  για την Ξάνθη και πως σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ είναι 40%: «Μπορεί η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοίνωσε ανεργία στο 11,5% όμως ας μας εξηγήσουν πως είναι δυνατόν συνολικά σε όλη της Βόρεια Ελλάδα η εκτίμηση των Εργατικών Κέντρων να είναι κοινή και να εμφανίζει την ανεργία στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης σε ποσοστό 30% με 40%!: «Φεύγουν για το εξωτερικό διαρκώς συμπατριώτες μας μουσουλμάνοι και χριστιανοί προς αναζήτηση εργασίας. Σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης. Δυστυχώς οι εργοδότες δεν διασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους γι’ αυτό έχουμε και πολλά εργατικά ατυχήματα και είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα στην Ξάνθη. Έλεγχοι δεν γίνονται αφού είναι υποστελεχωμένες οι επιθεωρήσεις εργασίας  ενώ και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με όλη αυτή την πιεστική οικονομικά κατάσταση είναι εξουθενωμένοι», επεσήμανε.

Τα προβλήματα των εργαζομένων της Ξάνθης στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη

Στα προβλήματα των εργαζομένων του νομού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Μπεμπεκίδης κατά την τοποθέτησή του στην σύσκεψή που είχε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης με τους φορείς στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Κουρτίδη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ξάνθη. Μάλιστα κατέθεσε και γραπτώς τις θέσεις και τις προτάσεις του εργατικού κέντρου Ξάνθης. Επίσης στην τοποθέτησή του αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί το Πόρισμα της Διακομματικής  που έχει ψηφιστεί και τόνισε ότι ενώ  συγκροτήθηκε μια επιτροπή για την Θράκη γιατί αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για μια περιοχή που υστερεί σε ανάπτυξη, ωστόσο τίποτε δεν άλλαξε όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ το Σάββατο

Τέλος, ο κ. Μπεμπεκίδης κάλεσε σωματεία και εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο των εργαζομένων στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο : «Ήδη κλείσαμε ένα λεωφορείο για τη μετακίνηση. Καλώ τους συναδέλφους να έρθουν μαζί μας. Η φωνή μας πρέπει να ακουστεί…».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Στιγμιότυπο από την σύσκεψη των προέδρων των Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…