Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μάρης και Δερβιτσιώτης υποψήφιοι για τη θέση του νέου πρύτανη του ΔΠΘ

Μάρης και Δερβιτσιώτης υποψήφιοι για τη θέση του νέου πρύτανη του ΔΠΘ

0

Στις 31 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ. Υποψηφιότητες υποβάλλονται έως τις 7 Οκτωβρίου

Φ. Μάρης: «Στο Πανεπιστήμιό μας ξεκίνησε ήδη μια νέα ακαδημαϊκή εποχή»-Αλ. Δερβιτζιώτης: «Τα μέλη του Συμβουλίου πρέπει να επενδύσουν στη διαφάνεια, την ακαδημαϊκότητα και την πραγματική εξωστρέφεια»

Ο καθηγητής της Νομικής Άλκης Δερβιτσιώτης και ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και νυν αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Φώτης Μάρης ανακοίνωσαν αμφότεροι την υποψηφιότητά τους για τη θέση του πρύτανη στις επικείμενες εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης του ΔΠΘ.

Ο μεν Άλκης Δερβιτσιώτης ανακοίνωσε την Τρίτη δημόσια την υποψηφιότητά του με ανακοίνωση που συνυπογράφουν τέσσερις ακόμη ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων ο π. υποψήφιος πρύτανης και καθηγητής του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Βασίλης Τσαουσσίδης και ακολούθησε επιστολή του Φώτη Μάρη προς τους συναδέλφους του με σύνθημα «συνεχίζουμε όλοι μαζί, αλλάζουμε το ΔΠΘ». Σημειώνουμε ότι, ο νυν πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης δεν έχει εκφράσει πρόθεση να συμμετέχει εκ νέου στη Διοίκηση του Ιδρύματος και το πιθανότερο είναι ότι θα απέχει από τη διαδικασία.

Όραμα για ένα πανεπιστήμιο που αιμορραγεί από τον Αλ. Δερβιτσιώτη και τέσσερις ακόμη ακαδημαϊκούς του ΔΠΘ

«Εμείς, που μας αποκάλεσαν “ερασιτέχνες” της διοίκησης, αποφασίσαμε να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου μας. Το ΔΠΘ, είναι ιστορικό αλλά πολύπαθο Ίδρυμα, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες με ελάχιστες εξαιρέσεις, διοικήθηκε από την ίδια ομάδα ανθρώπων. Η ομάδα αυτή αυτοαξιολογείται, αυτοεπιβραβεύεται και αυτοχρίζεται ως επαγγελματίες της διοίκησης. Εμείς θεωρούμε ότι οι επαγγελματίες της διοίκησης βλάπτουν την ακαδημαϊκότητα του Πανεπιστημίου μας διότι επένδυσαν διαχρονικά στις προσωπικές εξυπηρετήσεις και εξαρτήθηκαν από κομματικά και μικροπολιτικά συμφέροντα. Η κατάληξη όλων αυτών είναι ορατή από όλους και είναι η διάβρωση των ακαδημαϊκών ηθών και η αλλοίωση των ακαδημαϊκών αξιών. Η κοινωνική προσφορά δεν μπορεί να είναι επάγγελμα». Με αυτή την εισαγωγή ξεκινά η ανακοίνωση των ακαδημαϊκών Άλκη Δερβιτσιώτη, Θανάση Καραφύλλη, Βίβιαν Μάλλιου, Βασίλη Τσαουσσίδη και Αλίκης Φίσκα, γνωστοποιώντας την υποψηφιότητά τους.

Περιγράφοντας το όραμά τους, τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι θέλουν να δώσουν έμφαση στη σύγχρονη εκπαίδευση, την έρευνα και τη διεθνή χρηματοδότηση – χωρίς περιορισμό αποκλειστικά στις αναθέσεις της έρευνας από την περιφέρεια ΑΜΘ και τις εθνικές πηγές.

Κάνουν λόγο για ένα πανεπιστήμιο που σήμερα αιμορραγεί καθώς πολλά μέλη ΔΕΠ φεύγουν ή «επιθυμούν διακαώς» να φύγουν, ενώ έχουν έρθει ελάχιστοι. «Υποκύπτουμε σε πιέσεις διάφορων παραγόντων, επιχειρούμε να προσεγγίσουμε ακαδημαϊκά ζητήματα με κομματικές και πολιτικές λύσεις, με προχειρότητα, με αδιαφανή κριτήρια, με ατολμία. Οφείλουμε να ανοίξουμε τον διάλογο χωρίς προκαταλήψεις. Τα ακαδημαϊκά μας τμήματα πρέπει να επιβιώσουν με κάθε τρόπο – αυτά είναι η ιστορία μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι: «τα μέλη του Συμβουλίου πρέπει να επενδύσουν στη διαφάνεια, την ακαδημαϊκότητα και την πραγματική εξωστρέφεια. Γνωστοποιούν δε, ότι έχουν προτείνει σε ενεργούς διακεκριμένους ακαδημαϊκούς από το εξωτερικό, να συμμετέχουν στη διοίκηση του ΔΠΘ ως εξωτερικά μέλη και, καταρχήν, ανταποκρίθηκαν θετικά. Καταληκτικά, ενημερώνουν ότι συμφώνησαν από κοινού, εφόσον εκλεγούν, να στηρίξουν ως πρύτανη τον Άλκη Δερβιτσιώτη.

Ο Φ. Μάρης προασπίζεται το ΔΠΘ της διαφάνειας, της ισότητας ευκαιριών, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας

Από την πλευρά του ο Φώτης Μάρης, αναφορικά με τη στόχευση της δικής του υποψηφιότητας σημειώνει: «Η επιθυμία όλων όσων υπηρετούμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι να δημιουργήσουμε ένα Πανεπιστήμιο που εκπαιδεύει υψηλού επιπέδου νέους επιστήμονες και διαπρέπει με την ερευνητική δραστηριότητά του. Ένα Πανεπιστήμιο που δίνει έμφαση τόσο στη βασική όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα, αυτή που στοχεύει σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία σε τοπική, εθνική και διεθνή κλίμακα. Στόχος όλων μας είναι η συνεχής ανάπτυξη του ΔΠΘ, μέσω της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου και ποιοτικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της ακαδημαϊκής ταυτότητάς του και σε κάθε περίπτωση της εξωστρέφειάς του. Η ενδυνάμωση του διεθνούς αποτυπώματος και της ερευνητικής του παρουσίας, θα επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας προσεκτικά σχεδιασμένης στρατηγικής, που θα υλοποιηθεί με πλήρη αξιοποίηση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο. Στο Πανεπιστήμιό μας ξεκίνησε ήδη μια νέα ακαδημαϊκή εποχή!».

Ακόμη προσθέτει: «οι αρχές μας αποτελούν τη βάση του κοινού οράματός μας για ένα Ίδρυμα ελεύθερης έκφρασης και εξωστρέφειας. Το ΔΠΘ της διαφάνειας, της ισότητας ευκαιριών, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας. Όλα αυτά αποτελούν για εμάς τους καθοριστικούς παράγοντες για την λειτουργία και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του Πανεπιστημίου. Στις άμεσες επιδιώξεις της νέας διοίκησης είναι η βελτίωση της διοικητικής  οργάνωσης με συνεργασία ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Δίνει έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ενίσχυση των ερευνητικών ομάδων και την αναβάθμιση των υποδομών, καθώς και των συνθηκών εργασίας των καθηγητών, των ερευνητών και του προσωπικού του Πανεπιστημίου.

«Συνεχίζουμε όλοι μαζί, με σχέδιο και ρεαλιστικό πρόγραμμα! Η επιτυχία της προσπάθειάς μας απαιτεί τη συμμετοχή όλων. Το Πρόγραμμα Δράσης μας χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, στόχους άμεσης υλοποίησης και όχι από αόριστες προεκλογικές υποσχέσεις», υπογραμμίζει ο Φώτης Μάρης, ενημερώνοντας ότι θα επιδιώξει προσωπικές συναντήσεις με τα μέλη ΔΕΠ για τη διαβούλευση και την προτεραιοποίηση των στόχων της νέας Διοίκησης, κάνοντας λόγο για ένα νέο μοντέλο συμμετοχικής διοίκησης που επιδιώκεται.

Ηλεκτρονικά οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης

Υπενθυμίζεται ότι τις στις 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που θα αναλάβουν, μαζί με τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης τη διοίκηση του ιδρύματος μέχρι την 31η Αυγούστου 2026.

Το Συμβούλιο Διοίκησης θα είναι εντεκαμελές και θα απαρτίζεται από έξι εσωτερικά μέλη και πέντε εξωτερικά.

Η εκλογική διαδικασία για τα εσωτερικά μέλη του ΣΔ θα διενεργηθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση του ειδικού πληροφοριακού συστήματος και η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 8.00 π.μ. έως τις 16.00 μ.μ. Υποψηφιότητες κατατίθενται έως την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 14.00.

Για τα πέντε εξωτερικά μέλη, δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση εξωτερικού μέλους στο Συμβούλιο Διοίκησης έχουν καθηγητές και ομότιμοι καθηγητές της Ελλάδας ή του εξωτερικού καθώς και άτομα εγνωσμένου κύρους από το χώρο του πολιτισμού, των τεχνών, της επιστήμης, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων ορίζεται η Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 και ώρα Ελλάδος 14.00, μετά από την οποία θα συγκεντρωθούν οι υποψηφιότητες από την αρμόδια διοικητική υπηρεσία για να διαβιβαστούν στα εσωτερικά μέλη του ΣΔ, που θα αξιολογήσουν σε ειδική συνεδρίαση τις υποψηφιότητες και θα αναδείξουν τα εξωτερικά μέλη.

Ο πρύτανης θα αναδειχθεί από τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…