Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα για  την «τρύπα» στο ταμείο του  ΚΚΠΑ

Παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα για  την «τρύπα» στο ταμείο του  ΚΚΠΑ

0

«Μη νόμιμη μεταφορά χρημάτων του Κέντρου σε λογαριασμό υπαλλήλου»; – Να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση ζητά o Π. Λύρατζης

 

Άφησε να εννοηθεί για έλλειμμα έως και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!

Στον Επίτροπο του Ελεγκτικού συνεδρίου έστειλε την έκθεση των ορκωτών η δημοτική αρχή – Δεν καταλογίστηκε ποσό

 

 

Η «τρύπα» των δεκάδων χιλιάδων ευρώ που εντοπίστηκε στο ταμείο του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Ξάνθης (ΚΚΠΑ) συνεχίζει να απασχολεί τον δήμο Ξάνθης. Παρότι αφορά οικονομικά έτη 2014, 2015, 2016 και 2017 ωστόσο η υπόθεση για το πως δημιουργήθηκε και ποιοι ευθύνονται δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί παρότι έχει σταλεί από τη νυν δημοτική αρχή στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Μη νόμιμη μεταφορά χρημάτων του Κέντρου σε λογαριασμό υπαλλήλου»; – Να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση ζητά ο Π. Λύρατζης

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο και δη στο δημοτικό συμβούλιο υπό την μορφήν ερωτήματος ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ξάνθη», Πασχάλης Λύρατζης. Αφορμή στάθηκε όπως ανέφερε η σχετική ενημέρωση που του έγινε στον ίδιο καθώς και στον επικεφαλής της παράταξη «Ξάνθη για Όλους» κ. Σάββα Μελισσόπουλο κατά την επίσκεψή του στο ΚΚΠΑ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λύρατζης αμφότεροι ενημερώθηκαν από τον οικονομικό διευθυντή για την υπόθεση την οποία χαρακτήρισε ως: «μη νόμιμη μεταφορά χρημάτων του Κέντρου σε λογαριασμό υπαλλήλου». Αυτό  είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειμμα που εμφανίστηκε στον ισολογισμό και βεβαιώθηκε κατά τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών.

Άφησε να εννοηθεί για έλλειμμα έως και  εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!

Ο κ. Λύραζης άφησε να εννοηθεί ότι το ποσό δεν ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες όπως αρχικά αναφέρθηκε αλλά σε εκατοντάδες χιλιάδες και ζήτησε από την δημοτική αρχή να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για τις ενέργειές της ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση καθώς επίσης και αν έχει γίνει εισαγγελική παρέμβαση και ΕΔΕ προκειμένου να μην μείνουν «σκιές» και «οσμή σκανδάλου» στο νομικό πρόσωπο του Δήμου Ξάνθης.

Στον Επίτροπο του Ελεγκτικού συνεδρίου έστειλε την έκθεση των ορκωτών η δημοτική αρχή – Δεν καταλογίστηκε ποσό

Η δημοτική αρχή επιφυλάχθηκε για απάντηση σε άλλο δημοτικό συμβούλιο.  Πληροφορίες μας αναφέρουν πως ο φάκελος με την έκθεση των ορκωτών λογιστών έχει αποσταλεί στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο και θα κάνει καταλογισμό του ποσού. Προς στιγμή δεν έχει καταλογιστεί κάποιο ποσό αλλά υπάρχει  πιθανότητα ο υπάλληλος να έχει επιστρέψει  το ποσό.

 Το ερώτημα τέθηκε πριν δύο χρόνια από την παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας»

Να σημειώσουμε ότι το θέμα επανάφερε στο δημοτικό συμβούλιο με ερώτημα προ ημερησίας τον Αύγουστο του 2020 παρέχοντας μάλιστα λεπτομερή στοιχεία.

Όπως αναφέρεται: Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 18ης Αυγούστου 2020 εγκρίθηκαν οι ισολογισμοί του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Ξάνθης για τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018.

Στις εισηγήσεις των εν λόγω θεμάτων σημειώνεται ότι εμφανίζονται αναντιστοιχίες σε σχέση με τον εγκεκριμένο απολογισμό όσον αφορά τα οικονομικά έτη 2014, 2015, 2016 και 2017 και επίσης ότι εμφανίζονται δαπάνες για τις οποίες διατυπώθηκε επιφύλαξη από τον ορκωτό λογιστή και συγκεκριμένα:

Για το έτος 2014 δαπάνες 34.003,42 ευρώ για τις οποίες δεν επιδείχθηκαν τα νόμιμα παραστατικά.

Για το έτος 2015 δαπάνες 11.766,11 ευρώ για τις οποίες δεν επιδείχθηκαν τα νόμιμα παραστατικά.

Για το έτος 2016 δαπάνες 12.043,25 ευρώ για τις οποίες δεν επιδείχθηκαν τα νόμιμα παραστατικά.

Για το έτος 2017 δαπάνες 6.818,84 ευρώ για τις οποίες δεν επιδείχθηκαν τα νόμιμα παραστατικά.

Ως εκ τούτου συνάγεται ότι κατά τα έτη 2014 – 2017 συσσωρεύθηκαν δαπάνες ύψους 64.631,62 ευρώ για τις οποίες δεν επιδείχθηκαν τα νόμιμα παραστατικά.

Πρόκειται για μία συστηματικά επαναλαμβανόμενη διαφορά, άλλοτε άλλου ύψους, που καταλαμβάνει χρονικό ορίζοντα μίας τετραετίας. Συνεπώς δεν τίθεται μόνο θέμα πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι διαφορές αλλά και πώς διέφυγε από κάθε έλεγχο η κατάσταση αυτή επί τέσσερα συναπτά έτη.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω ερωτάσθε:

α) Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε ενέργειες που θα αποκαλύψουν τους υπεύθυνους;

β) Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε ενέργειες που θα επιτρέψουν τον καταλογισμό των ποσών αυτών;».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…