Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ξεκίνησε το Σεμινάριο «Βιομηχανική Κληρονομιά και Αυτοδιοίκηση: από την αναγνώριση και αξιολόγηση στην προστασία, ανάδειξη και διαχείριση»

Ξεκίνησε το Σεμινάριο «Βιομηχανική Κληρονομιά και Αυτοδιοίκηση: από την αναγνώριση και αξιολόγηση στην προστασία, ανάδειξη και διαχείριση»

0

Διεξάγεται έως και σήμερα στην Καβάλα, από την η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης

Ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου 2022 οι διήμερες εργασίες του Σεμιναρίου «Βιομηχανική Κληρονομιά και Αυτοδιοίκηση: από την αναγνώριση και αξιολόγηση στην προστασία, ανάδειξη και διαχείριση», που πραγματοποιείται στην πόλη της Καβάλας.

Το Σεμινάριο διοργανώνει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης (ΥΝΜΤΕΑΜΘ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 – «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Συντηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές».

Οι εργασίες του Σεμιναρίου πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Καβάλας και την υποστήριξη του Ελληνικού Τμήματος TICCIH και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.

Το Σεμινάριο διεξάγεται διαδικτυακά, απευθύνεται σε στελέχη  των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φιλοξενείται στην Δημοτική Καπναποθήκη.

Στόχος του σεμιναρίου είναι αφενός η ενημέρωση των αυτοδιοικητικών παραγόντων, που καλούνται να διαχειριστούν έργο πολιτισμού, σχετικά με την αναγνώριση της αξίας των στοιχείων της βιομηχανικής κληρονομιάς, αφετέρου δε η παρουσίαση καλών εφαρμοσμένων παραδειγμάτων από την Ελλάδα, προστασίας και ανάδειξής τους ως υποδομές ανάπτυξης, καθώς και η ενημέρωση για δυνατότητες δικτύωσης για τη διαχείριση των βιομηχανικών μνημείων και τόπων.

Στον χαιρετισμό, που απηύθυνε, κατά την έναρξη των εργασιών, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες «στη μεγαλύτερη καλοδιατηρημένη καπναποθήκη της Καβάλας».

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μόνον οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης μπορούν να προχωρήσουν παρεμβάσεις (σ.σ. διατήρησης της κληρονομιάς), όμως προαπαιτείται η χείρα βοηθείας του κράτους, τόσο η οικονομική όσο και η νομική, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα με τον χρόνο.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και  Τεχνικών Έργων, του ΥΠΠΟΑ, Αμαλία Ανδρουλιδάκη, και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, και ο Προϊστάμενος ΥΝΜΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης του Υπουργείου, Θόδωρος Πριγγόπουλος, που αναφέρθηκε το θέμα: «Η βιομηχανική κληρονομιά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αναπτυξιακές προοπτικές, συνέργειες και εργαλεία».

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…