Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Καλοδεχούμενα» αλλά δεν φτάνουν τα μέτρα ενίσχυσης για τον πρωτογενή τομέα

«Καλοδεχούμενα» αλλά δεν φτάνουν τα μέτρα ενίσχυσης για τον πρωτογενή τομέα

0

«Δεν μας σώζουν» λένε οι αγρότες  – Αγροτικά φωτοβολταϊκά: Ναι μεν αλλά

Να δοθεί άμεσα η επιδότηση για τις ζωοτροφές ζητούν οι κτηνοτρόφοι  – «Πεινάνε τα ζώα μας και δεν γεννάνε», υποστηρίζουν

 

«Μέτρα ανακούφισης» χαρακτηρίζουν οι γεωργοί και  οι κτηνοτρόφοι του νομού μας αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ για τον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα:

Ενίσχυση λιπασμάτων 60 εκατ. ευρώ στους γεωργούς για την αγορά λιπασμάτων και 89 εκατ. κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών.

Αυτά ήταν τα δύο μέτρα με αποκλειστικά αγροτικό ενδιαφέρον από τη λίστα των 21 μέτρων στήριξης που περιέγραψε στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός ενώ το συνολικό κόστος των εξαγγελιών του ανήλθε σε 5,5 δισ. ευρώ.

«Καλοδεχούμενα αλλά δεν μας σώζουν», λένε οι αγρότες για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

dalatsis closeΜ’ αυτή τη φράση υποδέχεται ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης τα μέτρα για τους αγρότες και συνεχίζοντας τονίζει: «Κάθε ενίσχυση είναι θετική και συνεπώς καλοδεχούμενη. Αλλά αυτά τα 60εκ. ευρώ δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής όπως το ίδιο έγινε και με την επιστροφή του φόρου στα καύσιμα. Είναι μια ανακούφιση αλλά δεν λύνει  το πρόβλημα. Έχουμε μεγάλο κόστος παραγωγής και τιμές στα προϊόντα μας που  δεν το  καλύπτουν. Θα μείνουν πολλά ακαλλιέργητα στρέμματα», εκτιμά ο κ. Δαλάτσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία: Η Ελλάδα έχει 33 εκ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης κι αυτά 3 εκ. στρέμματα είναι σε αγρανάπαυση Κατά συνέπεια τα 60 εκ ευρώ για λιπάσματα σε σύνολο 30 εκ. στρεμμάτων αναλογούν σε 2 ευρώ το στρέμμα. Να σημειώσουμε ότι η τιμή του λιπάσματος έχει  φτάσει τα 60 ευρώ από 27 ευρώ που ήταν. Φέτος οι κατ’ επάγγελμα γεωργοί υπολογίζονται σε 200.000. Άρα αν μοιραστούν τα 60 εκατ. ευρώ τους αντιστοιχεί ένα ποσό της τάξης των 300 ευρώ.

Αγροτικά φωτοβολταϊκά: Ναι μεν αλλά

Να σημειώσουμε ότι εκτός από την επιδότηση για τα λιπάσματα ένα άλλο μέτρο που αφορά τους αγρότες είναι αυτό με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Όπως είπε: «Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης».

Επ’ αυτού ο κ. Δαλάτσης επισημαίνει: «Είναι κι αυτό θετικό. Η επιτυχία του όμως θα κριθεί στην πράξη. Από το πόσο ευέλικτο θα είναι και αν δεν το «καταπιεί» η γραφειοκρατία. Γενικά είναι καλό να έχουμε αυτάρκεια στην ενέργεια εμείς οι γεωργοί που την χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.  Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται πολύ περισσότερα για  τα προβλήματά μας. Οι πολιτικοί τα γνωρίζουν πολύ καλά όταν είναι στην αντιπολίτευση και όταν γίνονται κυβέρνηση συνήθως τα ξεχνούν!»

Να δοθεί άμεσα η επιδότηση για τις ζωοτροφές ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Σ’ ότι αφορά τους κτηνοτρόφους Τα 89 εκ. ευρώ για ζωοτροφές στην κτηνοτροφία σημαίνουν 4-5 ευρώ/ζώο τα οποία θα μοιραστούν σε 50.000 κτηνοτρόφους: «Είναι μια ανακούφιση για μας», τονίζει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς αλλά τονίζει την αναγκαιότητά αν δοθεί άμεσα: «Αυτό που  θέλουμε είναι να δοθεί άμεσα ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε τις ζωοτροφές από τους παραγωγούς πριν τις πάρουν οι έμποροι και τις βάλουν στις αποθήκες τους. Απ’ τους παραγωγούς μπορούμε να τις αγοράσουμε 32 λεπτά ενώ οι έμποροι θα μας ζητήσουν 42 λεπτά». Επίσης ο κ. Ψεμματάς έθεσε και ένα άλλο ζήτημα που  αφορά την πιστοποίηση της ταυτότητας του κτηνοτρόφου: «Θα πρέπει η επιδότηση για να πιάσει τόπο να δοθεί σ’ αυτούς που παράγουν. Δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει κτηνοτρόφος με 500 ζώα και να παραδίδει 5 τόνους γάλα τον χρόνο. Έχουν τον τρόπο να τα ελέγξουν και πρέπει να το κάνουν».

«Νηστικό αρνί δεν γεννά»

Ο κ. Ψεμματάς μεταφέρει την δυσχερή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις ζωοτροφές επισημαίνοντας ότι έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο: «Δεν έχουμε αρνιά. Γιατί τα νηστικά ζώα δεν αναπαράγουν. Δεν ταΐζουμε σωστά τα ζώα μας και έτσι έχουν μειωθεί οι γέννες . Γενικά είμαστε σε αβεβαιότητα».

Η μείωση της φορολογίας σε αγρότες και συνεταιρισμούς

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί των κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα Απαλλάσσονται κατά ποσοστό 50% επί του φόρου εισοδήματος επαγγελματίες αγρότες που είναι μέλη νομικών προσώπων /ενώσεων προσώπων ή  πωλούν στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας.

Απαλλάσσονται, επίσης, κατά ποσοστό 30% επί του φόρου εισοδήματος παραγωγοί, στο πλαίσιο συνεργασίας προσώπων δυνάμει σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας για εννέα φορολογικά (9) έτη, εφόσον πωλούν ποσότητες ίσες με το 40% της συνολικής αγροτικής παραγωγής τους. Κατά ίδιο ποσοστό απαλλάσσονται και παραγωγοί μέλη αναγκαστικών αγροτικών συνεταιρισμών.

Η προσπάθεια για  ίδρυση συνεταιρισμού κτηνοτρόφων Ξάνθης το 2011 που  …ναυάγησε

Σχολιάζοντας ο κ. Ψεμματάς ανέφερε ότι αυτό αποτελεί ένα κίνητρο για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους να ενταχθούν σε συνεταιριστικά σχήματα: «Τα οφέλη είναι πολλαπλά γιατί θα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε διαπραγμάτευση και να πετυχαίνουμε καλύτερη τιμή στο γάλα και στα ζώα μας. Θετικό παράδειγμα αποτελεί ο συνεταιρισμό «Θρακών Αμνός» της Ορεστιάδας . Επιχειρήσαμε και μείς την Ξάνθη να κάνουμε συνεταιρισμό το 2011 αλλά τελικά δεν μπορέσαμε. Χρειάζονταν χρήματα αλλά και πολλή προσπάθεια και διάθεση και μάλλον δεν είχαμε αρκετά. Πάντως έχουμε το καταστατικό.». Έκτοτε ουδέν…

Να θυμίσουμε ότι η Ξάνθη ήταν πρωτοπόρα στα συνεταιριστικά σχήματα διαθέτοντας 5 συνεταιριστικά εργοστάσια, τα οποία μέσα σε μια 20ετία άλλα έκλεισαν και άλλα ιδιωτικοποιήθηκαν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δήμος Ξάνθης: Επί ποδός η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία

Ανοιχτή και θερμαινόμενη η αίθουσα του ΚΑΠΗ έως τις 11 μμ για ευάλωτους πολίτες. Ανάλογα μ…