Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

0

Τα 3 Σίγμα
Για όσους παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις και μάλιστα τις πρόσφατες, τα τρία Σίγμα θα τους είναι γνωστά. Πρόκειται για τις λέξεις «Συνέπεια, Συνέχεια, Σταθερότητα», που αποτελούν το τρίπτυχο των θέσεων από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Αναμφίβολα δεν είναι τυχαία η επιλογή των παραπάνω τριών λέξεων. Με την πρώτη, Συνέπεια, τονίζεται η τήρηση των υποσχέσεων, η δεύτερη, Συνέχεια, προφανώς εννοεί την ίδια πορεία και η τρίτη, Σταθερότητα, εννοεί πως αυτήν μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Όλες δε οι λέξεις – έννοιες προφανώς απευθύνονται στη λογική των Ελλήνων εν όψει των επόμενων εκλογών την Άνοιξη του 2023.
Γ.Δ.


Ανοιχτό κολυμβητήριο εν όψει
Γράψαμε πριν λίγες ημέρες πως στις προθέσεις της δημοτικής αρχής δήμου Ξάνθης πως είναι η εγκατάσταση προκατασκευασμένου κολυμβητηρίου.
Η όλη υπόθεση προχωράει πλέον διότι προχθές Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, υπογράφτηκε υπό τον δήμαρχο Μ.Τσέπελη και τον πρόεδρο της Καραθεοδωρή Α.Ε. Α. Λάπατα, η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελετών για την προμήθεια και εγκατάσταση ανοικτού προκατασκευασμένου κολυμβητηρίου.
Ήταν υπόσχεση προεκλογική του δημάρχου η οποία μπήκε στα σκαριά για υλοποίηση.
Γ.Δ.


Ν’ αξιοποιηθούν
Κάποια πράγματα είναι τόσο απλά που απορεί κανείς πώς δεν τα βλέπουν οι έχοντες την ευθύνη γι’ αυτά. Ένα από αυτά, οι παραμένοντες παράνομοι μετανάστες στη χώρα μας. Έτσι, μια που η χώρα μας δεν μπορεί να τους διώξει ούτε δικαιούνται άσυλο είτε όχι, αυτοί παραμένουν εδώ.
Και τίθεται το ερώτημα. Γιατί να μη δουλέψουν σε αγροτικές εργασίες που τόση ανάγκη τους έχει η ύπαιθρος στη συλλογή καρπών κλπ.
Έτσι ως εργαζόμενοι θα έχουν δικαιώματα οικονομικής παροχής και καλών συνθηκών στον τόπο της εργασίας. Έτσι, αντί της επιδοματικής που εφαρμόζεται σήμερα, θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εγκατάστασης σε επιλεγμένα σημεία της χώρας που τους χρειάζονται.
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό
Δεν γνωρίζω τι συζήτησαν και που κατέληξαν στη συνάντησή τους ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης με παράγοντα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ξάνθης, τον πρόεδρο Βασίλη Παπαδημητρίου.
Στόχος της συνάντησης να βρεθεί λύση για να σωθεί η ομάδα. Από την πλευρά του ο δήμαρχος εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει. Τώρα βέβαια η βοήθεια που χρειάζεται η ομάδα προφανώς είναι οικονομικού επιπέδου. Βέβαιο είναι πως για να υλοποιηθεί η βοήθεια, πρέπει να βρίσκεται σε λογικά επίπεδα για τις δυνατότητες του δήμου.
Πάντως τη σημερινή κατάληξη σίγουρα δεν την περίμενε κανένας φίλαθλος της Ξάνθης. Μια κατάσταση που δύσκολα θα αλλάξει προς το καλύτερο.
Γ.Δ.


Καλή τιμή για τον άσπρο χρυσό
Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως η φετινή χρονιά για το βαμβάκι, όλα δείχνουν πως θα είναι εξαιρετική. Μάλιστα τόνιζαν πως υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα από την πλευρά της παραγωγής που δεν αντιμετώπισε καιρικά προβλήματα ούτε ασθενειών, ενώ υπολογίζεται πως οι τιμές θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα.
Στην περιοχή μας όπως είναι γνωστό, όπως και στη Ροδόπη, καλλιεργείται σε ικανοποιητική έκταση ο λεγόμενος και «λευκός χρυσός».
Μάλιστα ο συνομιλητής μου θύμισε πως σε δύο καλλιεργητικές περιόδους η τιμή του βαμβακιού έφτασε το 1 ευρώ το κιλό. Τιμή εξαιρετικά υψηλή.
Και μία παρατήρηση: Το βαμβάκι της περιοχής μας εξάγεται στην Τουρκία σχεδόν στο σύνολό του.
Γ.Δ.


«Έφυγε» η τελευταία «Καρυάτιδα» Ειρήνη Παπά
Έφυγε στα 96 της χρόνια η Ειρήνη Παπά. Η «Καρυάτιδα» που εξέπεμψε την ελληνικότητα σ’ όλο τον κόσμο με την δωρική της «κοψιά», το κάλλος και το αρχαιοελληνικό παράστημα. Στη σταδιοδρομία της, αναμετρήθηκε με σημαντικούς γυναικείους ρόλους του θεάτρου και του κινηματογράφου. Με το αστείρευτο ταλέντο της, την λάμψη της, την εμβληματική της προσωπικότητα ερμήνευσε μοναδικά αρχαίες τραγωδίες όπως την «Ηλέκτρα», «Τρωάδες», «Ιφιγένεια»,  διέπρεψε στον διεθνή κινηματογράφο με συμμετοχές σε 80 ταινίες, όπως  «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», «Αλέξης Ζορμπάς», το «Ζ» του Κώστα Γαβρά που κέρδισε Όσκαρ το 1969.
Η προσφορά της Ειρήνης Παπά στην τέχνη έχει αναγνωριστεί πολλές φορές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, μέσα από τις αμέτρητες διακρίσεις που έχει λάβει κατά καιρούς.
Ακόμα και όταν αποσύρθηκε από τα θεατρικά δρώμενα, το όνομα της είναι κορυφαίο και οι ερμηνείες της αποτελούν μάθημα υποκριτικής για τους νεότερους ηθοποιούς.
Μ.Ξ.


Είμαστε «καρντάσια»
Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να θεωρεί εχθρική την χώρα μας και να συνεχίζει τις απειλές του αλλά μάλλον δεν πείθει τον λαό του! Σε δημοσκόπηση που έγινε στην Τουρκία, το 64% των Τούρκων πολιτών δεν θεωρεί εχθρούς τους Έλληνες. Αυτό δείχνει ότι η προπαγάνδα του του κ. Ερντογάν δεν περνά …Ο τουρκικός λαός και κρίση διαθέτει και ωριμότητα και σοβαρότητα και δεν παρασύρεται από τους λεονταρισμούς, τις εθνικιστικές πολεμικές ιαχές της ηγεσίας του. Αυτό που τον ενδιαφέρει όπως άλλωστε και εμάς είναι η ευημερία, η συνεργασία, η ανάπτυξη κι αυτά δεν κατακτώνται αν δεν υπάρχει ειρήνη, σταθερότητα, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, και σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας.
Σ’ αυτά πρέπει να επενδύσουμε και να βάλουμε φρένο στις ηγεσίες που θέλουν το αντίθετο.
«Καρντάσια» είμαστε και όχι εχθροί!
Μ.Ξ.


Απρέπεια προς τον Κώστα Χατζή
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων των γιορτών Παλιάς Πόλης υπήρχε και συναυλία του μεγάλου καλλιτέχνη Κώστα Χατζή.  Η συναυλία υλοποιήθηκε, οι φίλοι του Κ.Χατζή απόλαυσαν τα τραγούδια του, τα απόλαυσαν όμως μετ’ εμποδίων.
Αιτία η πολύ δυνατή ένταση της μουσικής παρακείμενου Συλλόγου απέναντι από το γήπεδο.
Στην περίπτωση έλειψε το πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, παράλληλα με την αγνόηση του επιπέδου ως καλλιτέχνη του Κώστα Χατζή και των τραγουδιών του.
Πάντως το κλαρίνο ταλαιπώρησε κυριολεκτικά όλη την Ξάνθη την περίοδο των γιορτών.
Και μια ανθρώπινη εικόνα. Ο Κ.Χατζής αφιέρωσε τη συναυλία στον αγαπημένο του φίλο, εδώ και δεκαετίες, Μάριο Κουτσουρίδη.
Γ.Δ.


Ήταν ένα όμορφο ταξίδι
Μαζί με εκατομμύρια Έλληνες παρακολούθησα τη μπασκετική διαδρομή της ομάδας μας στους αγώνες του Ευρωμπάσκετ. Ήταν ένα όμορφο ταξίδι που μας έδωσε χαρά, συγκίνηση και έπαρση πως η μικρή Ελλάδα έχει ικανούς παίκτες που ξεχωρίζουν, που αγωνίζονται με πίστη και θέληση διάκρισης έναντι των μεγάλων αντιπάλων.
Ναι, ήταν ένα όμορφο ταξίδι ελπίδας πως ο Δαυίδ μπορεί να συνεχίσει να κερδίζει τον Γολιάθ.
Έτσι ήταν, ναι, μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Εκεί, στο Βερολίνο, μια άσχημη εμφάνιση δική μας και μία απίστευτα απίθανη των Γερμανών, σταμάτησε το ταξίδι μας στο όνειρο.
Δεν πειράζει όμως. Μπορεί να μην ολοκληρώθηκε, αλλά ζήσαμε τη μαγεία του που ήταν ξεχωριστή, λίγο πριν το τέλος.
Γ.Δ.


Περίπτερο μόνο, περιμένει…
Δεν είναι το μόνο. Κατά καιρούς όποιο εντοπίζουμε μόνο, κλειστό και έρημο, το παρουσιάζουμε από τη στήλη. Ζητώντας παράλληλα από τη δημοτική αρχή το αυτονόητο. Την απομάκρυνσή του και απόδοση του δημοτικού χώρου στους δημότες.
Και για του λόγου το αληθές, ιδού και η μαρτυρία της φωτογραφίας. Πρόκειται για το περίπτερο στη Λαϊκή Αγορά, ακριβώς απέναντι από την Πυροσβεστική.
Μετά τα παραπάνω, ένα μένει. Ο δήμος να κινηθεί για την αποξήλωσή του. Όπως και άλλα βέβαια.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…