Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Φέσι» 140.000 ευρώ στο δήμο από τον φόρο παρεπιδημούντων

«Φέσι» 140.000 ευρώ στο δήμο από τον φόρο παρεπιδημούντων

0

Έληξε την Πέμπτη η προθεσμία για τις προσφορές στην ελεγχόμενη στάθμευση – Ενδιαφέρον από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας

 

Τις επόμενες μέρες η δημοπρασία για αγορά οικοπέδου στην Σταυρούπολη

Τα προβλήματα από το φυσικό αέριο παραμένουν –  Χωρίς τέλος τα «ζόρια» της Πολεοδομίας

 

Η διαδικασία του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου των Πολιτιστικών διαδρομών στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης καθώς και για το «Παιδικό χώρο πολιτισμού Δήμου Ξάνθης» που πρόκειται να στεγαστεί στο κτήριο του Μουζαφέρ Μπέη απασχόλησαν κατά κύριο λόγο την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής. Παράλληλα όμως υπάρχουν εξελίξεις και σ’ άλλα ζωτικά θέματα του δήμου στα οποία όπως η ο διαγωνισμός για ελεγχόμενη στάθμευση, παλιές οφειλές προς τον δήμο, δημοπρασίες που πρόκειται να βγουν σύντομα, διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις εκσκαφές του φυσικού αερίου αλλά και τα προβλήματα της πολεοδομίας που είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ και ποια είναι τα κωλύματα που παρεμποδίζουν την εξομάλυνσή της λειτουργίας της.

Νέος διαγωνισμός για τα project πολιτιστικές διαδρομές στην Παλιά πόλη και Παιδικό χώρο  πολιτισμού

Επανήλθε στην οικονομική επιτροπή μετά από έναν άγονο διαγωνισμό η διακήρυξη για το έργο Πολιτιστικές διαδρομές στη Παλιά Πόλη Ξάνθης προκειμένον γίνει η απαραίτητη αναπροσαρμογή των όρων. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται  από την περιφέρεια ΑΜΘ στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής αξιοθέατων σημείων. Στο πλαίσιο αυτό θα αποτυπωθούν 100 σημεία – 50 προεπιλεγμένα και 50 με επιλογή αναδόχου – που κρίνονται σημαντικά ως προς την ιστορικότητά τους και την αρχιτεκτονική αισθητική τους τα οποία και θα ψηφιοποιηθούν και θα αποτυπωθούν σ’ ένα project όπου θα μπορεί ο  επισκέπτης απ΄ όπου κι αν βρίσκεται να περιδιαβαίνει εικονικά στα σοκάκια της παλιάς πόλης και να επισκέπτεται τα εμβληματικά αυτά κτήρια.

Σ’ ότι αφορά τον Παιδικό χώρο πολιτισμού που θα στεγαστεί στο κτήριο του Μουζαφέρ Μπέη το project έχει ιστορική αναφορά στο παιδικό παιχνίδι και στην εξέλιξή του μέσα στον χρόνο σε τοπικό και υπεροπτικό επίπεδο. Εκτός από εκθέματα που έχει συλλέξει ο δήμος θα υπάρχει και διαδραστική αποτύπωση που θα δίνει πληροφορίες για το κάθε παιχνίδι πως παίζονταν και πότε.

140.000 ευρώ οι οφειλές προς τον δήμο από τον φόρο παρεπιδημούντων δύο ετών

«Φέσι» 140.000 ετών για τα έτη 2015 και 2016 (από 60.000 – 70.000 ευρώ) έχουν βάλει επαγγελματίες της Ξάνθης στον δήμο καθώς δεν κατέβαλλαν τον φόρο παρεπιδημούντων προς τον δήμο που είναι  0,5% επί του τζίρου τους. Οι οφειλές βεβαιώθηκαν από την ΑΑΔΕ κ και θα κληθούν οι επαγγελματίες να κάνουν ρύθμιση.

Έληξε την Πέμπτη η προθεσμία για τις προσφορές στην ελεγχόμενη στάθμευση

Την Πέμπτη ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών για το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει προσφορά από μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Η αρμόδια επιτροπή θα προβεί εντός των ημερών στην αποσφράγιση του φακέλου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το έργο θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους.

Δημοπρασίες για αγορά οικοπέδων

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να γίνει η δημοπρασία για την αγορά οικοπέδου στην Σταυρούπολη προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για παιδική χαρά. Πρόκειται για το θέμα που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης η δημοτική αρχή εξετάζει να επαναφέρει το αίτημα για την εξέταση και άλλων οικοπέδων στην περιοχή πετρελαιοποθηκών για την κατασκευή Γυμνασίου μετά την απόρριψη ενός από την Επιτροπή Καταλληλότητας.

Τα προβλήματα από το φυσικό αέριο παραμένουν

Ανοικτά παραμένουν τα προβλήματα που δημιουργούν οι εκσκαφές στην πόλη από το φυσικό αέριο. Οι δημότες μεταφέρουν τα παράπονά τους προς στην δημοτική αρχή και αυτή με την σειρά της στην ΔΕΔΑ και στους εργολάβους και υπεργολάβους της χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μέχρι και Μηνυτήρια αναφορά έχει καταθέσει ο δήμος για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν  στις πλημμύρες από τις ανοιγμένες τάφρους που άφησαν και προκλήθηκαν ατυχήματα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Ζερενίδης επειδή πρόκειται για εθνικό έργο προστατεύεται από την νομοθεσία και δεν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να ασκήσει πίεση.: « Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλους δήμους όπως της Δράμας και της Αλεξανδρούπολης και κατατέθηκαν και ασφαλιστικά μέτρα. Αλλά τίποτε δεν γίνεται και ο υπεύθυνος της ΔΕΔΑ συνιστά υπομονή!», συμπληρώνει ο κ. Ζερενίδης.

Χωρίς τέλος τα «ζόρια» της Πολεοδομίας

Σ’ ότι  αφορά δε τα προβλήματα στην Πολεοδομία που του θέσαμε ο κ. Ζερενίδης αναγνώρισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο τμήμα έκδοσης αδειών και στον τοπογραφικό έλεγχο που υπάρχει μόνο ένας μηχανικός. Παρά τις προσπάθειες να στελεχωθεί μέσω κινητικότητας αυτό δεν κατέστη δυνατό γιατί  δεν υπάρχει  ενδιαφέρον από τους Μηχανικούς εξαιτίας της δυσκολίας του αντικειμένου αλλά και της ευθύνης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…