Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έρχεται ο «προσωπικός βοηθός» για ΑΜΕΑ

Έρχεται ο «προσωπικός βοηθός» για ΑΜΕΑ

0

Ανοίγει την Δευτέρα η πλατφόρμα για την συμμετοχή  – Από 1η Νοεμβρίου η ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας

 

Πρόεδρος σωματείου ΑΜΕΑ Ξάνθης, Δ. Κοτσάκη: «Καλό πρόγραμμα ο προσωπικός βοηθός αλλά να εφαρμοστεί παντού κι όχι μόνο στο κέντρο»

 

Ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση της ζωής των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους αποτελεί το πρόγραμμα του «Προσωπικού βοηθού» την έναρξη του οποίου από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. Ένα πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα στα Άτομα με αναπηρία που χρήζουν βοήθειας να έχουν τον προσωπικό τους βοηθό χωρίς οικονομική επιβάρυνση, καθώς το μισθολογικό κόστος και την ασφάλιση την αναλαμβάνει το κράτος.

Επίσης η κα Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε και την έναρξη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αναπηρίας από 1η Νοεμβρίου.

Ανοίγει την Δευτέρα η πλατφόρμα για τον «Προσωπικό βοηθό» στα άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Ειδικότερα σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού η ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοίγει την Δευτέρα και όπως διευκρίνισε η κα Μιχαηλίδου τα κριτήρια συμμετοχής πρέπει

να είναι η αναπηρία πάνω από 67%, και να αφορά οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας και για ηλικίες από 15 έως 65 ετών. Σ’ ότι αφορά την διαδικασία οι ώρες που θα έχει κάποιος τον βοηθό θα είναι αποτέλεσμα της συνάντησης που θα γίνει στο σπίτι από μία Τριμελή Επιτροπή, η οποία αποτελείται από ένα ψυχολόγο, ένα κοινωνικό λειτουργό και έναν εργοθεραπευτή ή φυσιοθεραπευτή.

Από 1η Νοεμβρίου η ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας

Επιπλέον από 1η Νοεμβρίου ξεκινάει η ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας. Όπως διευκρινίστηκε είναι σαν φοιτητικό πάσο και κάθε άνθρωπος με αναπηρία θα μπορεί να την δίνει σαν κάρτα αναγνώρισης» και θα βρίσκεται στο «gov.gr».

Πρόεδρος σωματείου ΑΜΕΑ Ξάνθης, Δ. Κοτσάκη: «Καλό πρόγραμμα ο προσωπικός βοηθός αλλά να εφαρμοστεί παντού κι όχι μόνο στο κέντρο»

Η πρόεδρος του σωματείου ΑΜΕΑ Ξάνθης κα Δήμητρα Κοτσάκη χαιρέτησε το νέο πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ελάφρυνση για τις οικογένειες των ατόμων με ειδικές ανάγκες όπως επίσης και για τους εργαζόμενους ως προσωπικούς βοηθούς που θα έχουν και ασφάλιση εφόσον θα αμείβονται από το κράτος: «Θα ωφελήσει και τα άτομα που χρειάζονται  βοηθό και τους εργαζόμενους και  θα δώσει ανάσα στις οικογένειες των ατόμων. Αρκεί βέβαια να εφαρμοστεί για όλη την χώρα και όχι μόνο πιλοτικά για το κέντρο και να παραμείνει εκεί όπως γίνεται τις περισσότερες φορές Να δοκιμαστεί και στην περιφέρεια».

Παντελής έλλειψη δομών στήριξης για ΑΜΕΑ

Να σημειώσουμε ότι το  σωματείο αριθμεί 400 μέλη που αντιμετωπίζουν διάφορα σοβαρά προβλήματα, κι όσο και αν έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια ως προς την στήριξη των ατόμων με αναπηρίες υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις: «Δεν έχουμε δομές στήριξης. Όταν κάποια οικογένεια έχει ένα μέλος με προβλήματα που χρήζουν παρακολούθησης από ψυχολόγο πρέπει να εισαχθεί σε ψυχιατρείο. Δεν έχουμε κάποιες δομές που θα παρέχουν στήριξη για  κάποιο διάστημα. Κάνουν συνέχεια προγράμματα για εξαρτημένους από ναρκωτικά και για τα ΑΜΕΑ τίποτε. Όλα τα αντιμετωπίζουν μόνες τους οι οικογένειες και κυρίως το μεγάλο βάρος πέφτει στις γυναίκες. Γι αυτό και πολλά ζευγάρια χωρίζουν» επισημαίνει η κα Κοτσάκη

Σ’ ότι αφορά θέματα που έχουν σχέση με την κινητικότητα των ΑΜΕΑ και την προσβασιμότητα στους δημόσιους χώρους η κατάσταση είναι τραγική: «Εδώ δεν μπορεί κάποιος αρτιμελής να περπατήσει πόσο μάλλον με αναπηρικό αμαξίδιο. Άσε που παρκάρουν στις ειδικές ζώνες. Η ζωή είναι πολύ δύσκολη απ’ όλες τι απόψεις για τα ΑΜΕ και τις οικογένειές τους», καταλήγει η κα Κοτσάκη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulpou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…