Εκδηλώσεις στις 1-4 Οκτωβρίου για την Απελευθέρωση της Ξάνθης. Συμβολική αναπαράσταση και φέτος με τα «Βήματα της Απελευθέρωσης»
103 χρόνια Ελευθερίας γιορτάζει η Ξάνθη, στις 4 Οκτωβρίου 2022, ημέρα επετείου, μνήμης και εορτασμού, για την προσάρτηση της περιοχής στον εθνικό κορμό και το ξεκίνημα της νέας σελίδας στην ιστορία της.
Για τα Ελευθέρια της Ξάνθης ο δήμος διοργανώνει εκδηλώσεις από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, οι οποίες θα κορυφωθούν ανήμερα της επετείου με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων
Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022
-Ώρα 09:00 – 14:30, Δημαρχείο Ξάνθης: 2η Εθελοντική Αιμοδοσία
O Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ», πραγματοποιεί εθελοντική αιμοδοσία. Δίνουμε αίμα εις μνήμη, τιμή και ανάμνηση των προγόνων μας, που θυσιάστηκαν, προκειμένου να απολαμβάνουμε εμείς στη σημερινή μας εποχή τους «καρπούς» των αγώνων τους για την Ελευθερία. Συμμετέχει η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.
Θα τηρηθούν από πλευράς των εθελοντών όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.
Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022
-Ώρα 18:00.Εγκαίνια Δημοτικού Κολυμβητηρίου
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022
-Ώρα 11:00. Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και Κατάθεση στεφάνων από σχολεία, Προσκόπους, Οδηγούς, αντιπροσωπείες όλων των Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Ιδρυμάτων. Τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.
-Ώρα 12:00. «Στα βήματα της Απελευθέρωσης». Σε ανάμνηση της ημέρας απελευθέρωσης πραγματοποιείται συμβολική πορεία πανηγυρικής πομπής, σε τμήμα από το δρομολόγιο του στρατού που απελευθέρωσε την Ξάνθη.
Αφετηρία: Πλατεία Δικαστηρίων
1η στάση: Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, επίδοση 1ης σημαίας απελευθέρωσης στον Μητροπολίτη.
2η στάση: Λέσχη Αξιωματικών, επίδοση 2ης σημαίας απελευθέρωσης στον Υποδιοικητή Δ΄ Σώματος Στρατού.
3η στάση: Ρολόι Ξάνθης, επίδοση 3ης σημαίας απελευθέρωσης στον Δήμαρχο και ανύψωση στον ιστό του Ρολογιού Ξάνθης, ως αναπαράσταση του συμβάντος από τον εύζωνα στρατιώτη της 9ης Μεραρχίας την ημέρα απελευθέρωσης.
Τιμές θα αποδώσει η Στρατιωτική Μουσική Δ΄ Σώματος Στρατού
-Ώρα 18:30. Κεντρική Πλατεία. Υποδοχή Ιεράς Εικόνος Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας
Τιμές θα αποδώσει το τμήμα απόδοσης τιμών Δ΄ Σώματος Στρατού.
-Ώρα 19:00. Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας
Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022
-Ώρα 08:30. Έπαρση Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Τιμές θα αποδώσει το τμήμα απόδοσης τιμών Δ΄ Σώματος Στρατού.
-Ώρα 09:00 – 10:00. Η Φιλαρμονική του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης θα παιανίζει Θούριους και Εμβατήρια σε κεντρικές οδούς της πόλης.
-Ώρα 10:30. Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Του Τιμίου Προδρόμου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος. Εκφώνηση πανηγυρικού από την Μαρίνα Αλατά, Φιλόλογο.
-Ώρα 11:00. Κεντρικό Δημαρχείο Ξάνθης. Δεξίωση – Τιμητικές Διακρίσεις
-Ώρα 11:45. Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος. Κατάθεση Στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και τις τοπικές αρχές. Τιμές θα αποδώσει το τμήμα απόδοσης τιμών Δ΄ Σώματος Στρατού.
-Ώρα 12:15. Παρέλαση.
Στρατιωτική και μαθητική παρέλαση με τη συμμετοχή των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων Παρέλαση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Λαογραφικών Συλλόγων, εθελοντριών Αδελφών Ε.Ε. Σταυρού, μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προσκόπων, οδηγών, Στρατού, μπροστά από τους επισήμους στην Πλατεία Ελευθερίας. Υπεύθυνος πολιτικής παρέλασης: κ. Σοφία Ζήση, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής.
-Ώρα 18:30. Υποστολή σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Τιμές θα αποδώσει το τμήμα απόδοσης τιμών Δ΄ Σώματος Στρατού.
Σύντομο Χρονικό Απελευθέρωσης της Ξάνθης
Η 4η Οκτωβρίου 1919 υπήρξε το σημαντικότερο χρονικό σημείο έναρξης της νεότερης ιστορίας της Θράκης, καθώς σήμανε το τέλος της δουλείας πεντέμισι αιώνων του ελληνισμού της περιοχής και την απαρχή της ελευθερίας του. Σαν σήμερα η Ξάνθη απελευθερώνεται και λίγους μήνες αργότερα η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη (14 Μαΐου 1920).
Η οριστική και αμετάκλητη ένταξη της Θράκης στον ελληνικό κορμό ολοκληρώνει εδαφικά τον χάρτη της ηπειρωτικής Ελλάδας από τον αγώνα του 1821 (τελευταία προσάρτηση τα Δωδεκάνησα το 1948). Η στρατηγική γεωπολιτική θέση της Ξάνθης την κατέστησε ήδη από τον 14ο αι. έναν σπουδαίο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις υπό οθωμανικής κτήσης πόλεις των Βαλκανίων αλλά και το μήλο της έριδας μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων τον 19ο αι., εποχή που η Ξάνθη αναπτυσσόταν οικονομικά και πληθυσμιακά, παρόλο που την Διοίκηση και τον Στρατό είχαν οι Τούρκοι. Το ξέσπασμα των εθνικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια επηρέασε την Ξάνθη και έγινε θύμα εθνικιστικών ανταγωνισμών (τέλη 19ου αι.) και πολεμικών αναμετρήσεων (αρχές 20ου αι). Ο χάρτης της περιοχής άλλαξε πολλές φορές μορφή. Οι συνεχείς περιπέτειες της Ξάνθης ταλανίζουν τους Ελληνο-ορθόδοξους κατοίκους της που θα υποστούν δυο φορές τη βουλγαρική κατοχή, θα βιώσουν την αγριότητα, θα προτιμήσουν την προσφυγιά, ενώ η τύχη της πόλης διακυβεύεται από πλήθος διπλωματικών προσπαθειών. Τα ιστορικά γεγονότα της εποχής μαρτυρούν την κρισιμότητα της περιόδου· Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912–1913), Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918), το συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι (1919-1920), οι συνθήκες του Βουκουρεστίου (1913), του Νεϊγύ (1919) και των Σεβρών (1920) αποτυπώνουν τον σκληρό και συχνά αμφίρροπο αγώνα για την απελευθέρωση της Θράκης.
Η ιστορία του τόπου μας είναι η ιστορία της οικογένειάς μας. Στις εκδηλώσεις μνήμης αφουγκραζόμαστε τον αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία και ενότητα, εξυμνούνται οι κορυφαίες στιγμές του Έθνους μας, μεταδίδονται αξίες, όπως ο αμοιβαίος σεβασμός, η αγαστή συνεργασία και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών για την εξέλιξη του ανθρώπου. Το όραμά τους επαληθεύεται αρκεί να αναλογιστεί κανείς την πολυπολιτισμική ταυτότητα των κατοίκων της Ξάνθης.
Χρόνια πολλά Ξάνθη! Χρόνια ελεύθερα Θράκη!