Στην Περιοδική Έκθεση: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή-100 χρόνια ζωής της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης» στο ιστορικό και λαογραφικό Μουσείο
Η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου το βράδυ της Τετάρτης θα αναλάβει… τις «συστάσεις»-Του χρόνου θα παρουσιαστεί επισήμως η Ιστορία της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης
Η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης «συστήνεται» στις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης με την Περιοδική Έκθεση: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή-100 χρόνια ζωής της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης» που πρόκειται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο και θα διαρκέσει μέχρι τις 10/9.Αξιοσημείωτο είναι πως η δράση αυτή εντάσσεται στο «σκηνικό» των Γιορτών Παλιάς Πόλης σε μία προσπάθεια να διαφυλαχθούν ο πολιτισμός και δη η εκάστοτε πολιτιστική ταυτότητα των διαφόρων Κοινοτήτων που διαβιούν στην Ξάνθη, παρουσιάζοντας αφενός τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και αφετέρου τα στοιχεία εκείνα που αναδεικνύονται για να συνθέσουν το πολιτισμικό μωσαϊκό της περιοχής μας.
Η εκδήλωση έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 8.30 μμ στο Μουσείο.
Γνωριμία με το υλικό από το αρχείο της Αρμενικής Κοινότητας
Σχετικά με την πρωτοβουλία, εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης, αναφερόμενη στο περιεχόμενο-στη θεματική της Έκθεσης, δήλωσε: «Οτιδήποτε πρόκειται να παρουσιαστεί στην Έκθεση αφορά υλικό που προέρχεται από το αρχείο της Αρμενικής Κοινότητας. Η δρ. Λαογραφίας, κα Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου έχει αναλάβει καθήκοντα επιμέλειας-σχεδιασμού και υλοποίησης και εργάζεται έναν ολόκληρο χρόνο με σκοπό να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ‘’επικοινωνία’’ του υλικού με το κοινό».
Φωτογραφικό– αρχειακό υλικό θα «φωτίσει» την Ξάνθη
Και διευκρίνισε: «Η Ιστορία της Αρμενικής Κοινότητας θα παρουσιαστεί επισήμως του χρόνου. Φέτος θα αρκεστούμε στην γνωριμία με μέρος του αρχειακού και φωτογραφικού της υλικού. Η κα Θεοδωρίδου, ωστόσο μέσα από το τριπλό αισθητήριο οργάνωση-τεκμηρίωση-ψηφιοποίηση υπόσχεται να δώσει αναζωογονητική ‘’πνοή’’ στο ιστορικό παρελθόν της κοινότητας. Ξεκινώντας την αναδρομή από το 1885 έχει συμπεριλάβει αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που ‘’φωτίζουν’’ όχι μόνο την ίδια την Κοινότητα, αλλά και την ζωή στην Ξάνθη γενικότερα, μιας και μετά την κατοχή των Βουλγάρων έχουν γίνει στάχτη τα περισσότερα ευρήματα. Συνεπώς οι θεατές θα εξοικειωθούν με το υλικό σε μία προσπάθεια να μάθουν βαθμηδόν για την ζωή και τα πολιτιστικά δρώμενα των Αρμενίων».
Καταληκτικά ,η εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας επεσήμανε πως αναλυτικότερα θα παρουσιαστεί η ιστορία της Αρμενικής Κοινότητας από την κα Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 8.30μ.μ. στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης-αυλή με τα χαμάμ και η βραδιά θα «κλείσει» μουσικά με την Asmik Beglaryan και την Ripsime Danielyan.
Χρύσα Κιατίπη