Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

0

Θα γίνουν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης
Μπορεί ο καιρός τις ημέρες αυτές να είναι δύσκολος, όμως είναι προσωρινός.
Από σήμερα Σάββατο αλλάζει και συνεχίζει καλοκαιρινός. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας ως προς αυτή την πλευρά.
Ανησυχία εξάλλου δεν πρέπει να υπάρχει και για πιθανή απαγόρευση εξαιτίας covid. Κι αυτό, διότι η κυβέρνηση δια του υπουργού Πέτσα δήλωσε πως η χώρα είναι covid free. Οπότε τουλάχιστον μέχρι Οκτώβριο κανένας φόβος απαγόρευσης δεν θα υπάρξει.
Για τους δύο αυτούς λόγους οι Γιορτές Παλιάς Πόλης θα υλοποιηθούν σίγουρα.
Εξάλλου θα αποτελούσε μέγιστη γκαντεμιά για τον Τσέπελη να μη γίνουν για τρίτη φορά.
Γ.Δ.


Οι εξελίξεις
Η παραίτηση του Γιάννη Παπαχρόνη αποτελεί σίγουρα προάγγελο δημοτικών εξελίξεων. Η επίκληση των λόγων παραίτησης, ψυχικής και σωματικής υγείας, σίγουρα είναι σοβαρή.
Όμως δεν εξηγεί ο Παπαχρόνης ποια η αιτία και αφορμή αυτών των δύο επιβαρύνσεων.
Αφορούν δηλαδή τις εξελίξεις με την υγεία των τροφίμων στο Γηροκομείο ή μήπως και άλλες δυσλειτουργίες που οδήγησαν κάποιους σε παραιτήσεις;
Εν καιρώ, θα μάθουμε την αλήθεια των λόγων παραίτησης.
Πάντως, η παραίτησή του μειώνει τη δύναμη της τετραπλής ένωσης παρατάξεων, καθιστώντας την τριπλή και αποδυναμωμένη σε ένα βαθμό.
-Συμπέρασμα: Οι εξελίξεις άρχισαν.
Γ.Δ.


Πρώτα να διαβάζουν τι γράφουμε και μετά να μιλούν
Έχει συμβεί αρκετές φορές και πλέον πρέπει να το πούμε δημόσια για να το καταλάβουν κάποιοι που ασχολούνται με τα κοινά.
Κατ’ αρχάς, όσο κι αν είναι απίστευτο, υπάρχουν άτομα που έχουν δράση με τους δήμους, είναι βουλευτές ή πολιτευόμενοι, οι οποίοι δεν ενημερώνονται από τα Μέσα Ενημέρωσης, δεν αγοράζουν εφημερίδα.
Αυτοί λοιπόν, χωρίς να έχουν διαβάσει ολόκληρο το ρεπορτάζ ή το σχόλιο αλλά να πληροφορούνται από τρίτο, παίρνουν τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθούν!!
Χωρίς οι ίδιοι να έχουν διαβάσει το κείμενο. Για τελευταία φορά: Κύριοι, διαβάζετε το σύνολο του ρεπορτάζ και τότε λέμε τι δεν καταλάβατε. Πράγματα απλά. Δυστυχώς, όχι για όλους.
Ε, από αυτούς μετά πως θα περιμένουμε να πάνε μπροστά την πόλη, το νομό;
Πώς;
Γ.Δ.


Σεβασμό στην αλήθεια των ρεπορτάζ μας από την αντιπολίτευση
Και με την ευκαιρία λίγα λόγια προς τους αντιπολιτευόμενους τον δήμο ή την κυβέρνηση.
Το πώς και με ποιο τρόπο θ’ ασκήσουν την αντιπολίτευσή τους δε μας αφορά. Μας αφορά και μας ενδιαφέρει, σε ότι μας αφορά, να σέβεστε το περιεχόμενο των ρεπορτάζ και σχολίων μας.
Όταν γίνεται αναφορά σ’ αυτά, να είναι πλήρως κατανοητή αυτή, κι όχι απόσπασμα μόνο που δεν αποδίδει το πλήρες δικό μας νόημα.
Διότι συμβαίνει κι αυτό και δεν είναι σωστό επειδή αλλάζει το νόημα του σχολίου ή του ρεπορτάζ μας. Παιγνίδια αντιπολιτευτικά εις βάρος της εγκυρότητας και ποιότητας της δουλειάς μας δε μπορούμε να δεχτούμε κι αυτό θα το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.
Γ.Δ.


Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και οι πολιτικές εξελίξεις
Ίσως πέρασε απαρατήρητο, αλλά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο γερουσιαστής  Μενέντεζ, κατά τα άλλα διαπρύσιος φιλέλληνας, επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη. Όπως ξέρουμε η αμερικανική παρουσία στο λιμάνι στης Αλεξανδρούπολης ενοχλεί τους Ρώσους (και τους Τούρκους) που έχουν εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά τους για την αμερικανική παρουσία στην περιοχή.
Όμως το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού παραμένει σε εκκρεμότητα και ο σχετικός διαγωνισμός πάει από αναβολή σε αναβολή.  Κατά τα όσα μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αυτήν την περίοδο εκδηλώνονται έντονες αμερικανικές ανησυχίες, για το ενδεχόμενο να περιέλθει το στρατηγικής σημασίας λιμάνι, υπό τον έλεγχο επιχειρηματιών που διατηρούσαν – ή και διατηρούν – σχέσεις με τη Ρωσία, εξ’ ου και η επίσκεψη Μενέντεζ.
Τώρα το κατά πόσον όλα αυτά μπορεί να έχουν σχέση και με τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις ή να εξελιχθούν σε παράμετρο αστάθειας ή και κρίσης, αναλόγως των χειρισμών της κυβέρνησης και της τελικής έκβασης της υπόθεσης, μπορεί να εμπίπτει στα σενάρια συνωμοσίας.
Παρά ταύτα, το να έχει κανείς τον νου του στην περιοχή, κακό δεν κάνει…
Α.Κ.


Πού είναι η Παλιά Πόλη;
Συνέβη σε συμπολίτη προχθές. Ζευγάρι 40-50 χρόνων, κάπου εκεί στη Λαϊκή αγορά, πάρκαρε το αμάξι. Ήταν εκεί δίπλα και τον ρώτησαν που είναι η Παλιά Πόλη. Φυσικά τους πήγε μέχρι τη ΔΕΗ και τους είπε να ξεκινήσουν από την πλατεία Αντίκα. Έφυγαν ευχαριστώντας τον.
Συναντηθήκαμε και μου είπε για την τυχαία συνάντηση.
Αυτό το περιστατικό όμως ήταν αιτία για μια σειρά σκέψεων και προβληματισμών όπως, πόσο γνωρίζουν οι υπόλοιποι Έλληνες την Παλιά Πόλη μας; Τι κάνουμε εμείς για την προβολή της; Γιατί δεν κάνουμε; Πώς πρέπει να γίνει; Ποιος έχει την ευθύνη αυτή; Με ποια μέσα θα πρέπει να φθάσει εντός κι εκτός χώρας;
Δεν περιμένω απαντήσεις. Αυτοί που έχουν την ευθύνη αδιαφορούν τελείως γιατί δεν γνωρίζουν την αξία αυτού που έχουν. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι έχουν και το κρατάνε μέσα στην αδιαφορία, τα λόγια, τις υποσχέσεις. Απλά το βγάζουν έξω μια φορά το χρόνο, το τσικνίζουν και θεωρούν ότι αυτό είναι ο Παραδοσιακός Οικισμός, η Παλιά Πόλη.
Γ.Δ.


Πού είναι ο Χατζιδάκις;
Ναι, είναι ένα ερώτημα. Και μάλιστα ετών. Απουσιάζει όμως η απάντηση επίσης εδώ και χρόνια.
Είναι μια διαχρονική ερώτηση προς όλους. Του παρόντος, του παρελθόντος και βεβαίως του μέλλοντος. «Πού είναι ο Χατζιδάκις;»
Για την Ξάνθη λοιπόν, τι είναι ο Μάνος; Καταλαβαίνουν άραγε οι κατά καιρούς άρχοντες το «χαρτί» που έχουν στα χέρια τους; Πολύ φοβάμαι πως όχι.
Εξάλλου ελάχιστοι γνωρίζουν το έργο του, την εμβέλεια αυτού, το κύρος και την παγκόσμια αποδοχή του. Πού είναι λοιπόν αυτός ο Χατζιδάκις; Πουθενά!
Κι ούτε το σπίτι του Σαλτιέλ σώζει την υπόθεση παρότι κι εκεί μπορούσαν ήδη να έχουν γίνει πολλά, πάρα πολλά. Όμως κι εδώ, η Ξάνθη μένει αδρανής, κοιμώμενη σα μωρός παρθένα. Οι κατά καιρούς άρχοντές μας που ενώ λένε πολλά πράττουν ελάχιστα για την προβολή της πόλης που είναι και το ζητούμενο.
Όταν δεν αξιοποιείς την Παλιά Πόλη και τον Χατζιδάκι πώς περιμένεις αύξηση ενός διαφορετικού τουριστικού ρεύματος;
-Ρωτάω. Απάντηση δεν περιμένω. Την γνωρίζω…
Γ.Δ.


Πού είναι ο Δημόκριτος και οι άλλοι φιλόσοφοι;
Και μια και σήμερα τα σχόλιά μου βρίσκονται στην απουσία προβολής των πλέον σημαντικών ονομάτων της περιοχής μας, περιλαμβάνω και τα αρχαία Άβδηρα αλλά και κυρίως, τους Δημόκριτο, Πρωταγόρα, Λεύκιππο, Βίων και άλλους φιλοσόφους και ποιητές.
Ρωτώ λοιπόν. Πού είναι όλοι αυτοί; Πού είναι ο κορυφαίος Δημόκριτος;
Τι έχουμε κάνει όλοι εμείς παλαιοί και νέοι γι’ αυτούς; Για να προβληθούν και μαζί και ο τόπος τους;  Ένα μεγάλο τίποτε, ένα μηδενικό.
Οφείλουμε να κάνουμε; Βεβαίως. Αλλά ποιος; Από παντού υπάρχει σιωπή, αδράνεια, απαξίωση και δε θ’ αναφερθώ στο Δημοκρίτειο Ίδρυμα γιατί κι αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία.
Αποδείξαμε λοιπόν όλοι εμείς, οι κληρονόμοι πως περί άλλων τυρβάζουμε, αγνοώντας τις ρίζες μας.
Τους αρχαίους, τους νεώτερους, τα μνημεία μιας περασμένης εποχής. Πουθενά δε σκύψαμε με ενδιαφέρον, με αγάπη και διάθεση ανάδειξής τους.
Γ.Δ.


Η παραίτηση Παπαχρόνη και  η συμμαχία των «4»
Τάραξε για δεύτερη φορά τα …νερά στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» Γιάννης Παπαχρόνης. Υπέβαλε εγγράφως αυτή την φορά την παραίτησή του από  δημοτικός  σύμβουλος επικαλούμενος λόγους  ψυχικής και σωματικής υγείας. Είναι γεγονός ότι  ο κ. Παπαχρόνης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο Γηροκομείο  λόγω της διασποράς του κορωνοϊού και των θανάτων που σημειώθηκαν ωστόσο το λογικό θα ήταν να δηλώσει παραίτηση από εκεί και όχι από το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Αρσενίου ως επιλαχών θα τον αντικαταστήσει στο δημοτικό συμβούλιο και τα μέλη της παράταξης  θα κληθούν να ορίσουν νέο επικεφαλής. Ως γνωστόν στην παράταξη απέμειναν μετά την αποχώρηση του γιατρού Βασίλη Παπαδόπουλου και  την ανεξαρτητοποίηση του  κ. Σταματιάδης οι: Γεωργιάδης, Διαφωνίδης , Τσακιρίδης και Παπαχρόνης και ο Στέλιος Αρσενίου. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Διαφωνίδης είναι πρόεδρος στο δημοτικό ραδιόφωνο και ο κ. Τσακιρίδης είναι εντεταλμένος πολιτικής προστασία του  δήμου Ξάνθης. Η παραίτηση Παπαχρόνη δημιουργεί νέα δεδομένα και στην ένωση των «4» που ενδέχεται να απομείνουν «3» δεδομένου ότι  η παράταξη εξ αρχής  αντέδρασε στην επιλογή  του  Γιάννη Παπαχρόνη να συμμετέχει στο σχήμα.
Μ.Ξ.


Υποψήφιοι για τις πρυτανικές εκλογές στο ΔΠΘ
Νέο πρυτανικό σχήμα θα είναι υποψήφιο στις πρυτανικές εκλογές που προκηρύχθηκαν για  για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Το ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο καθηγητής και υποψήφιος Πρύτανης στις προηγούμενες εκλογές  Βασίλης Τσαουσίδης. Μάλιστα σύμφωνα με τις αποφάσεις  που έχουν ληφθεί του σχήματος θα ηγηθεί ο Καθηγητής της Νομικής Άλκης Δελβιτσιώτης και θα συμμετάσχουν η Καθηγήτρια των ΤΕΦΑΑ Βίβιαν Μάλλιου , η Καθηγήτρια της Ιατρικής Αλίκη Φίσκα, ο Καθηγητής του Παιδαγωγικού Αθανάσιος Καραφύλλης καθώς και ο κ. Βασίλης  Τσαουσίδης. Όπως αναφέρει ο κ. Τσαουσίδης στην ανάρτησή του : «Η ομάδα μας έχει όραμα για το Δημοκρίτειο: να τιμήσουμε τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους ερευνητές και τους εργαζόμενους, τους αποφοίτους του, τους γονείς που μας εμπιστεύονται τα καμάρια τους, τους κατοίκους της Θράκης που στηρίζουν το πανεπιστήμιο με κάθε τρόπο. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην έρευνα και τη διεθνή του παρουσία και χρηματοδότηση – να μην περιοριστούμε αποκλειστικά στις (ενίοτε γενναιόδωρες) αναθέσεις της έρευνας από την περιφέρεια ΑΜΘ και τις εθνικές πηγές. Θα επιδιώξουμε να ανακόψουμε την καθοδική πορεία στις προτιμήσεις των υποψηφίων, να ανακάμψουμε στις διεθνείς κατατάξεις και να εγγυηθούμε την δίκαιη μεταχείριση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…