Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στοχεύει σε 121 εκ. ευρώ το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Ξάνθης

Στοχεύει σε 121 εκ. ευρώ το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Ξάνθης

0
plateia-empros

Παρουσίαση στο  δημοτικό συμβούλιο των αξόνων και των δράσεων για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη «2020 – 2023»

 

Επικρίσεις, επιφυλακτικότητα και αρνητισμός από την αντιπολίτευση – Δεν συμμετείχε στην διαβούλευση

 

 

Με επιφυλακτικότητα και  αρνητισμό αντιμετώπισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι το Επιχειρησιακό Σχέδιο του δήμου Ξάνθης για το 2020 – 2023 που παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο από τον υπεύθυνο εξωτερικό συνεργάτη που ανέλαβε μαζί με ομάδα εργασίας την εκπόνησή του κ. Αντώνη Χατζηδιαμαντή (πρώην αυτοδιοικητικό).

Παρότι προτάχθηκε ως θέμα για να συζητηθεί εκτενώς στη συνεδρίαση της Πέμπτης 25 Αυγούστου εντούτοις απαξιώθηκε στην πράξη καθώς περίπου στις 11 το βράδυ που ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, ελάχιστοι είχαν απομείνει στην αίθουσα και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 13 υπέρ,  4 κατά και 2 λευκά. Η πρώτη του φάση παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και τότε με παρόντες μόνο15 συμβούλους Επίσης άλλο ένα στοιχείο ενδεικτικό της μειωμένης αποδοχής που επισημάνθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Φανουράκη είναι ότι επί ένα χρόνο, διάστημα που ήταν σε διαβούλευση δεν κατατέθηκε από τις παρατάξεις ούτε μια πρόταση, ούτε μια ιδέα για όσα οραματίζονται  για τον δήμο.

Ένα επιχειρησιακό σχέδιο 121 εκ. ευρώ – Άξονες και δράσεις για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Σ’ ένα πόνημα 200 σελίδων αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια ο Στρατηγικός Σχεδιασμός που αποτελεί τον χάρτη του Επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου Ξάνθης Το επιχειρησιακό Σχέδιο με άξονες την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής αλλά και την τοπική οικονομία και την απασχόληση καθώς και την διοικητική ικανότητα και τα οικονομικά του δήμου, εξειδικεύει τους στόχους και προτείνει προγράμματα μέσα από τα οποία θα αντληθούν πόροι. Προγράμματα διασυνοριακά, από το ΕΤΠΑ για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη και κοινοτικοί  πόρους για δράσεις που αφορούσε στην κλιματική αλλαγή. Το επιχειρησιακό σχέδιο έχει  μια αποτίμηση της τάξης 121 εκ. ευρώ. Ο κ. Χατζηδιαμαντής στο  τέλος της συζήτησης  ευχαρίστησε το δημοτικό συμβουλίου ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της συζήτησης για θέματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Δεν άρεσε στην αντιπολίτευση το Επιχειρησιακό του δήμου

Ένα σχέδιο γενικόλογο και χωρίς όραμα και εφικτούς στόχους χαρακτήρισαν το Επιχειρησιακό σχέδιο αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ενώ αντιμετωπίστηκε με ειρωνική διάθεση το γεγονός ότι η δημοτική αρχή παρουσιάζει ένα επιχειρησιακό σχέδιο ενώ της απομένει ένας χρόνος θητείας. Αυτό παρουσιάστηκε ως μία ακόμη απόδειξη ανεπάρκειας. Η δημοτική αρχή πρόβαλλε την πανδημία ως αιτία της καθυστέρησης και αντεπιτέθηκε στην αντιπολίτευση ότι απαξιώνει το επιχειρησιακό σχέδιο με το να μη συμμετέχει στην διαβούλευση αλλά ούτε καν στην συζήτηση. Ο κ. Ανταμπούφης διατύπωσε πολλές ενστάσεις αναφορικά με τις προτεινόμενες δράσεις του σχεδίου που τις χαρακτήρισε γενικόλογες χωρίς οικονομικό αντίκρισμα και μόνο για επικοινωνιακή χρησιμότητα. Έφερε δε ως παράδειγμα την αναφορά στον άξονα του πολιτισμού στην δημιουργία ενός Κτηρίου Πολιτισμού που θα έχει ωστόσο τη διερεύνηση και αναβάθμιση των σχέσεων του δήμου με τους συλλόγους αλλά και την διαχείριση των αδελφοποιημένων πόλεων.

Ο δε κ. Βογιατζής απέρριψε το  σχέδιο γιατί όπως είπε δεν εκφράζει και δεν περιφρουρεί τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων ούτε δίνει απαντήσεις σε θέματα ούτε βελτιώνει τη σχέση του δημότη με τον δήμο. Επιπρόσθετα υποστήριξε ότι πολλοί από τους προτεινομένους στόχους είναι εκτός πραγματικότητας με δεδομένο ότι η απορροφητικότητα του δήμου σε πόρους από προγράμματα κινείται στο χαμηλό ποσοστό του 10%. Οι δυο τους καταψήφισαν το θέμα ενώ λευκό ψήφισαν ο κ. Μελισσόπουλος και ο κ. Χατζηαντωνίου. Να σημειώσουμε ότι απουσίασε η παράταξη Λύρατζη και η παράταξη Παπαχρόνη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…