Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

0

Μειονοτικό Ι
Νέα νίκη των γυναικών και μάλιστα της μειονότητας. Το γνωρίζω πως κάποιοι θα εκπλαγούν, κάποιοι θα απορήσουν ιδιαίτερα, κάποιοι άλλοι όμως θα χειροκροτήσουν την απόφαση.
Λοιπόν, να μη σας κρατώ σε αγωνία, σας ενημερώνω πως στο όργανο της Συμβουλευτικής που θα δημιουργηθεί θα προβλέπεται ποσόστωση και γυναικών.
Σημειώνω πως η Συμβουλευτική που θ’ αποτελείται από 33 μέλη θα αποτελεί το κυρίαρχο όργανο για την εξέταση των υποψηφίων Μουφτήδων και το οποίο τελικά θα εισηγείται στον υπουργό.
Σημειώνω επίσης πως η συμμετοχή γυναικών θεωρείται ένα σημαντικό βήμα που σίγουρα θα συζητηθεί στο χώρο της μειονότητας ελπίζουμε θετικά, παρότι ακόμη δεν οριστικοποιήθηκε το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών.
Γ.Δ.


Μειονοτικό ΙΙ
Η συζήτηση στη βουλή για τη Συμβουλευτική Επιτροπή και τα όσα θα την αφορούν ως προς την σωστή λειτουργία της, έφεραν στο προσκήνιο κάποιες ερωτήσεις.
-Ποιος θα είναι ο χρόνος διάρκειας της Συμβουλευτικής. Θα είναι μόνιμος, θα έχει διάρκεια λίγων χρόνων ή θα συγκροτείται όταν παρουσιαστεί ανάγκη.
-Στη σύνθεσή της θα ληφθεί υπόψιν η εντοπιότητα των μελών έστω σ’ ένα ποσοστό και σε ποιο.
-Η συμβουλευτική θα έχει άλλο ρόλο και αποστολή εκτός αυτού του ελέγχου δικαιολογητικών των υποψήφιων Μουφτήδων;
Όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη βουλή.
Γ.Δ.


Κινητικότητα
Οι διάφορες τοπικές γιορτές και πανηγύρια που διοργανώνονται στα χωριά, είναι μια καλή ευκαιρία για επαφές και ανανέωση των παλιών γνωριμιών.
Αναφέρομαι στους αυτοδιοικητικούς οι οποίοι βρίσκουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επισκέψεις.
Έτσι, γίνονται επαφές, κλείνονται συναντήσεις, οργανώνονται τραπεζώματα για την γνωριμία νέων υποστηρικτών και υποψηφίων.
Σε αντίθεση, οι νυν δήμαρχοι εκτιμούν πως έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους και ασχολούνται λιγότερο με τις εκλογές και περισσότερο να τελειώσουν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για να τα παρουσιάσουν στους συμπολίτες τους.
Πάντως κινητικότητα υπάρχει και στις δύο πλευρές.
Γ.Δ.


Μία υπενθύμιση
Από σήμερα Δευτέρα 1η Αυγούστου, ανοίγει η πλατφόρμα εγγραφής σε προσωπικό γιατρό για όλους τους πολίτες της χώρας που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
Όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας, ο θεσμός του Προσωπικού γιατρού είναι μια δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν Σύμβουλο Υγείας για θέματα αγωγής, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Οι υπάρχουσες σχέσεις των πολιτών με τους ιατρούς που τους παρακολουθούν δεν μεταβάλλονται ούτε και παρεμποδίζονται.
Έτσι, ο προσωπικός γιατρός γίνεται το στήριγμα των πολιτών σε θέματα υγείας και σ’ αυτόν θ’ απευθύνεται ο πολίτης αρχικά.
Γ.Δ.


Τα όνειρα δολοφονούνται…
Τέσσερις στους δέκα υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων μένουν εκτός δημοσίων πανεπιστημίων.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αφήνει εκτός πολλά παιδιά!
Η επαρχία αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο!
Σε πολλές Σχολές δεν περνάει κανένας υποψήφιος!
Αποδυναμώνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Με αυτόν τον τρόπο, κατευθύνονται τα παιδιά μας στα ιδιωτικά κολέγια.
Γιατί όσες κι όσοι αποκλείστηκαν από τα δημόσια πανεπιστήμια εξαιτίας των χαμηλών βαθμολογιών τους, μπορούν να εγγραφούν στα ιδιωτικά κολέγια με τους ίδιους βαθμούς!!!
Όταν  αποφοιτήσουν, εφόσον οι σπουδές είναι επί πληρωμή, είναι και πιο εύκολη η φοίτηση, θα έχουν ισότιμο πτυχίο με εκείνο του δημόσιου πανεπιστήμιου και φυσικά ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα.
Γιατί γίνεται αυτό;
Για να κερδοσκοπήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην εκπαίδευση.
Καληνύχτα, Κεμάλ,  αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ!
Αναστασία (Νατάσα) Μακρή


Τι φταίει για το δάσος Δαδιάς;
Ωραία, η φωτιά στο δάσος Δαδιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο μετά από τόσες ημέρες προσπαθειών. Κι αφού βέβαια έκαψε περίπου 25.000 στρέμματος δάσους.
Προσωπικά όμως μένω με μια απορία την οποία πιστεύω πως έχουν κι άλλοι πολλοί. Δηλαδή ποια η αιτία της φωτιάς. Θα το μάθουμε ποτέ; Ή αυτή η καταστροφή θα εγγραφεί στις άγνωστες αιτίες. Κι επιτέλους, μόνη της εμφανίστηκε η φωτιά; Κανείς δεν φταίει, κανείς δεν θα πληρώσει γι’ αυτά τα 25.000 καμένου δάσους;
Αρνούμαι να δεχτώ την μη τιμωρία ενόχων τέτοιων καταστροφών.
Γ.Δ.


Για τη φωτιά
Φίλος αναγνώστης με αφορμή πρόσφατο σχόλιο στη στήλη για τη φωτιά και τον ρόλο της στη διαμόρφωση της πρωταρχικής κοινωνίας, μας έστειλε ένα κείμενο ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
«Σταθμός στην ανθρώπινη εξελικτική ιστορία θεωρείται η στιγμή που κάποιος από τους προγόνους του ανθρώπινου είδους έριξε (κατά λάθος ή από σκοπού;) ένα κομμάτι κρέας πάνω στη φωτιά. Όχι οποιαδήποτε φωτιά, αλλά στην ελεγχόμενη φωτιά, αυτή που κατά τους αρχαίους Έλληνες έκλεψε από τους θεούς ο Προμηθέας για να τη δώσει στους θνητούς. Μια εκδοχή του προμηθεϊκού μύθου είναι στην ουσία η υπόθεση εργασίας των ανθρωπολόγων, η οποία ονομάζεται «cooking hypothesis» (υπόθεση μαγειρικής). Σύμφωνα με αυτή, η χρήση της φωτιάς καθόρισε την εξέλιξή μας όχι μόνο επειδή ευνόησε την κατασκευή εργαλείων αλλά και επειδή οδήγησε στο μαγείρεμα των τροφών και κυρίως του κρέατος. Βλέπετε, το μαγείρεμα του κρέατος σκοτώνει τα παθογόνα και διευκολύνοντας την πέψη καθιστά αποδοτικότερη την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Στον πλούτο θρεπτικών συστατικών της μαγειρεμένης τροφής αποδίδουν οι ανθρωπολόγοι τη βαθμιαία αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου των ανθρωπιδών και την ανάδυση του είδους μας (Homo sapiens)».
Γ.Δ.


Συζήτηση περί Δημοκρατίας
Κάτω στη σκιά των πλατανιών, στη δροσιά του χώρου όπου το καφέ ΑΠΛΑ, του πλέον δροσερού σημείου της πόλης δίπλα στον Κόσυνθο, η παρέα συζητά.
Η επικαιρότητα φυσικά προηγείται, οι φωτιές, οι ζέστες, οι τιμές των προϊόντων. Κι αφού εξαντλήθηκαν τα τρέχοντα, ο μεγαλύτερος σε ηλικία έθεσε το ερώτημα έτσι απλά, εάν επιθυμούμε το δημοκρατικό πολίτευμα ή όχι.
Απορία στην παρέα για το περιεχόμενο της ερώτησης και όλοι μάλιστα απάντησαν πως ναι, όλοι το επιθυμούν. Κι εκείνος τότε ήρεμα κι απλά είπε: «Η δημοκρατία φίλοι είναι πριν απ’ όλα το πολίτευμα του μέτρου: τόσο στη ρητορική και την επιχειρηματολογία όσο και στους τακτικισμούς και στις πρακτικές. Και είναι πάνω απ’ όλα σεβασμός στην αντίθετη γνώμη. Οι φανατισμοί ουδέποτε διόρθωσαν τα υπαρκτά λάθη της δημοκρατίας. Μάλλον ιστορικά την οδήγησαν – δυστυχώς- σε ολισθηρούς ατραπούς…»
Γ.Δ.


Αφήστε μας ήσυχους!
Διαβάζω κατά καιρούς δηλώσεις κάποιων αναλυτών, διεθνολόγων στρατηγικής ανάλυσης, τουρκολόγων και άλλων.
Διαβάζω τα λεγόμενά τους και δε σας κρύβω πως σε πολλές περιπτώσεις αγανακτώ, θυμώνω και απορώ για το «ενδιαφέρον» τους για την Τουρκία, την Κύπρο και βέβαια για τη Θράκη. Η  οποία δε λείπει από καμία αναφορά τους, δυστυχώς.
Λοιπόν, επειδή το πράγμα έχει τραβήξει αρκετά, λίγα λόγια μόνον προς τους κυρίους αυτούς που από τα γραφεία τους στην Αθήνα, εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για μας και μάλιστα απρόσκλητοι.
Κύριοι, αρκετά με τις θεωρίες σας. Μας πρήξατε, μας εξοργίσατε. Αρκετά λοιπόν. Αφήστε μας, ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Οι θρακιώτες δεν σας χρειάζονται, δεν μας ενδιαφέρουν οι «αναλύσεις» σας.
Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από σας ποιο είναι το συμφέρον μας. Δε περιμένουμε από σας να μας το πείτε.
Γι’ αυτό λοιπόν, οι θρακιώτες γυρίζουν την πλάτη στις αναλύσεις σας. Βρείτε άλλο αντικείμενο απασχόλησης. Αρκετή υπομονή έχουμε κάνει με τις διάφορες «προτάσεις» και «προσεγγίσεις» σας. Φτάνει πλέον, μας πρήξατε για να μη πω τίποτε άλλο.
Γ.Δ.


Η Ξάνθη έρμαιο των συμμοριών
Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει στην πόλη μας! Μέσα σε μια εβδομάδα έκλεψαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο δύο φορτηγά με παραπλήσιο εξοπλισμό. Κινηματογραφικό και ηχητικό. Το φορτηγό της σειράς «Κόκκινο Ποτάμι» και το φορτηγό με ηχητικά μηχανήματα που κάλυψαν τις συναυλίες στα Δημοκρίτεια.  Το θράσος των δραστών δεν έχει όριο. Η πόλη μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας επιδρομής με κλοπές και αυτό την εκθέτει στο πανελλήνιο.
Απ’ την άλλη κάποιοι το γλεντούν στον οικισμό μέχρι πρωίας και αφήνουν  ξάγρυπνη όλη την πόλη! Πως αλλιώς δηλαδή θα …στεριώσουν οι γάμοι στο Δροσερό αν δεν ξαγρυπνήσει όλη η Ξάνθη;  Τι κι αν βεβαιώνει παραβάσεις και κάνει μηνύσεις! Η ανομία βασιλεύει στο Δροσερό και για αυτό φέρουμε ευθύνη όλοι μας.
Πρέπει  η κοινωνία και όλοι οι φορείς να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι και να αποφασίσουν να επιδείξουν «Μηδενική ανοχή» και όχι να κάνουν τα στραβά μάτια. Να πάρουν δραστικά μέτρα για όσους παρανομούν γιατί διαφορετικά όλη η πόλη μας θα είναι έρμαιο των συμμοριών που βρίσκουν άβατο στο Δροσερό.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …