Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Διασυνοριακή πρωτοβουλία «πίεσης» για να ανοίξει ο κάθετος άξονας

Διασυνοριακή πρωτοβουλία «πίεσης» για να ανοίξει ο κάθετος άξονας

0

Συμφωνία του δημάρχου Ξάνθης με δημάρχους της Βουλγαρίας κατά την επίσκεψη στο   Ρουντουζέμ

 

Μ. Τσέπελης: «Είναι κοινό μας συμφέρον να ανοίξει ο δρόμος από το Δημάριο και θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε για την επίσπευση ολοκλήρωσης του έργου»

 

 

Πρωτοβουλία για την επίσπευση της αποπεράτωσης  του έργου του κάθετου άξονα Ξάνθης αναλαμβάνει ο δήμος Ξάνθης. Αυτή ήταν η δέσμευση του δημάρχου Ξάνθης  κ. Μανώλη Τσέπελη προς τον δήμαρχο του Βουλγαρικής πόλης RUDOZEM, Rumen Pechlivanof καθώς και των άλλων παρισταμένων δημάρχων και εκπροσώπων φορέων που συμμετείχαν σε σύσκεψη στην πόλη RUDOZEM της Βουλγαρίας.  Ο κ. Τσέπελης με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη προσκλήθηκαν από το δήμαρχο κ.  Pechlivanof να παραστούν σε μια τοπική γιορτή της πόλης και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμφέροντος με κορυφαίο την αποπεράτωση του έργου του κάθετου άξονα της Ξάνθης αλλά και θέματα συνεργασίας και κοινού προγραμματισμού για την ένταξη και υλοποίηση έργων μέσω του διασυνοριακού πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία.

Επίσκεψη Δημάρχου Ξάνθης και προέδρου της ΔΕΥΑΞ στο  Ρουντουζέμ Βουλγαρίας – Σύσκεψη με θέμα το κάθετο άξονα και το Interreg

Στην διαπίστωση ότι  καθυστερεί η ολοκλήρωση του α’ τμήματος του κάθετου άξονα Ξάνθης και συγκεκριμένα του τμήματος Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα κατέληξαν οι παρευρισκόμενοι στην σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τέσσερις δήμαρχοι της νότιας περιφέρειας Smolian, ένας εκ των τεσσάρων βουλευτών της περιοχής, ο πρόεδρος φορέα  αντίστοιχου του επιμελητηρίου, εκπρόσωπος των καθηγητών του πανεπιστημίου Smolian και κομματικοί εκπρόσωποι και παράγοντες. Την ίδια στιγμή ανέφεραν στον δήμαρχο Ξάνθης πως από την πλευρά τους έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα έργα, έχει αποπερατωθεί και ο Συνοριακός Σταθμός και απομένει να γίνει ένας περιφερειακός δακτύλιος που ωστόσο δεν αφορά το κύριο έργο που έχει  αποπερατωθεί και είναι έτοιμο προς χρήση όταν βέβαια αποπερατωθεί και το τμήμα στην ελληνική πλευρά. Να σημειώσουμε ότι αυτές οι επισημάνσεις  δεν γίνονται πρώτη φορά και συνεχώς η βουλγαρική πλευρά πιέζει για την ολοκλήρωση του έργου στην ελληνική πλευρά προβάλλοντας συνεχώς της δική της συνέπεια. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» είναι η ανάδοχος και του α’ τμήματος «Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» (Κάθετος Άξονας 70) συνολικού μήκους 49χλμ. Το έργο αυτό δημοπρατήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018 και συμβασιοποιήθηκε στις 18 Μαΐου του ίδιου έτους. Το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης ήταν αρχικά 2 έτη μετά την υπογραφή της σύμβασης ενώ με την παράταση που δόθηκε το χρονοδιάγραμμα λήγει στο τέλος Αυγούστου 2022. Να σημειώσουμε ότι και το β’  τμήμα που αφορά το έργο «Δημάριο – Μελίβοια» έχει δημοπρατηθεί το 2022  με ανάδοχο και πάλι την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Τσέπελης: «Είναι κοινό μας συμφέρον να ανοίξει ο δρόμος από το Δημάριο και θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε»

Σύμφωνα με τα δεδομένα υπάρχει ακόμη πολύς …δρόμος για ν’  ανοίξει ο δρόμος ωστόσο το συμπέρασμα που συμφώνησαν αμφότεροι ήταν ότι  οι τοπικές διοικήσεις θα πρέπει να πιέσουν όσο περισσότερο μπορούν ώστε το έργο να τελειώσει και να δοθεί σε λειτουργία το γρηγορότερο δυνατόν. Προς την κατεύθυνση αυτή πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες ο δήμος Ξάνθης. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Τσέπελης: «Είναι κοινό μας συμφέρον να ανοίξει ο δρόμος από το Δημάριο και θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε προς την κατεύθυνση επίσπευσης της ολοκλήρωσης του έργου από την δική μας πλευρά. Από την Βουλγαρική πλευρά έχει ολοκληρωθεί. Ο δρόμος αυτός θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη και κυρίως οικονομικά για τις δύο πλευρές αφού θα είναι ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας,  σύγχρονων προδιαγραφών που θα μειώσει  σε 1 ώρα την διαδρομή από το Ρουντουζέμ στην Ξάνθη. Θα διευκολύνει τις μεταφορές, τις επενδύσεις και τον τουρισμό».

Κοινός προγραμματισμός για  το Interreg

Παράλληλα ο δήμαρχος επεσήμανε ότι έχει αναπτυχθεί ένα θερμό κλίμα συνεργασίας με τους δήμους της Βουλγαρίας και αυτό πρόκειται να αποτυπωθεί και στην υποβολή προτάσεων για ένταξη στο διασυνοριακό πρόγραμμα interreg: «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στον προγραμματισμό και στον σχεδιασμό κοινών προτάσεων για έργα από το  πρόγραμμα Interreg», υπογράμμισε ο κ. Τσέπελης.

Πρόεδρος ΔΕΥΑΞ, Ι. Καμαρίδης: «Πολλοί  επιχειρηματίες Βούλγαροι περιμένουν πως και πως να τελειώσει  το έργο από την δική μας πλευρά»

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Καμαρίδης τόνισε την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί άμεσα τουλάχιστον το α΄ τμήμα του κάθετου άξονα και ν’ ανοίξει ο δρόμος από το Δημάριο: «Ο δρόμος αυτός εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα. Θα δώσει την δυνατότητα σε 1, 5 ώρα να είμαστε από την Ξάνθη στην Φιλιππούπολη. Πολλοί  επιχειρηματίες Βούλγαροι περιμένουν πως και πως να τελειώσει  το έργο από την δική μας πλευρά. Σχεδιάζονται πολλές επενδύσεις με μεταφορές προϊόντων μέσω των λιμανιών μας στην Ευρώπη. Ανοίγει ένας δρόμος για την ανάπτυξη του τόπου μας και γι’ αυτό πρέπει να πιέσουμε όσο μπορούμε να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θα ασκήσουμε πιέσεις προς την περιφέρεια. Έχει καθυστερήσει πολύ η διάνοιξη του δρόμου».

Δημοπρατούνται έργα 1,5 ευρώ στο κλειστό αθλητικό κέντρο «Α. Μπαλτατζής»

Σ’ ότι  αφορά έργα του δήμου Ξάνθης όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος άμεσα βγαίνει σε δημοπράτηση ένα σύνολο παρεμβάσεων στο κλειστό αθλητικό κέντρο Α. Μπαλτατζής που βρίσκεται στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ προϋπολογισμού 1.5 εκ. ευρώ. Πρόκειται να αναμορφωθεί το μεταξύ άλλων το γήπεδο μπάσκετ ώστε θα φιλοξενεί μεγάλους αγώνες. Επίσης σε δημοπράτηση βρίσκεται  και το έργο ανάπλασης της πλατείας Καρυοφύτου προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Σ’  ότι  αφορά τη ΔΕΥΑΞ εντός του μήνα παραδίδεται το έργο που αφορά τα έξυπνα υδρόμετρα και θα λειτουργήσει ως πιλοτικό για το μεγάλο έργο που έχει χρηματοδότηση από το «Α. Τρίτσης» και πρόκειται να υλοποιήσει η ΔΕΥΑΞ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…