Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

0

Ανακύκλωσε στο Δήμο Μύκης
Σωστή πέρα για πέρα η πρωτοβουλία του δήμου Μύκης να προχωρήσει στην προμήθεια και εγκατάσταση αυτοματοποιημένων συστημάτων ανακύκλωσης.
Συγκεκριμένα, ο δήμος θα προμηθευτεί συνολικά 6 συστήματα για τα κεφαλοχώρια του.
Από την αποδοχή των κατοίκων και την απόδοση πρακτικά του όλου συστήματος θα βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για τη διεύρυνση του πρωτοποριακού αυτού συστήματος ανακύκλωσης.
Σημειώνουμε πως παρόμοιο αυτοματοποιημένο σύστημα ανακύκλωσης δεν εφαρμόζεται σε κανέναν άλλο δήμο του νομού.
Γ.Δ.


«Επιδόσεις Βουλγάρων»
Το σχόλιο αφορά μερίδα Βουλγάρων και μόνον αυτούς οι οποίοι μάλιστα αποτελούν ένα μικρό σύνολο για προβληματισμό λόγω των ενεργειών τους.
Πρόσφατα ως γνωστόν, πνίγηκε Βούλγαρος ο οποίος ψάρευε στο Νέστο μαζί με άλλους.
Οι άνθρωποι αυτοί εκτός από το ψάρεμα που κάνουν χωρίς να υπολογίζουν ποια περίοδο επιτρέπεται αυτό, προξενούν ζημιά σημαντική μέχρι του σημείου να έχουν εξαφανιστεί οι πέστροφες και άλλα ποταμίσια ψάρια.
Ακόμη «πέφτουν»  σαν ακρίδες στη συλλογή μανιταριών καταστρέφοντας κι εδώ τις τοπικές ποικιλίες διότι κάνουν συλλογή τσουβαλιών, κι αυτό γιατί τα πωλούν.
-Αλίμονο, οι αρχές οφείλουν να προστατέψουν χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας από τις «επιδόσεις» των Βουλγάρων εισβολέων.
Γ.Δ.


Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών
Δεν μας έφτανε η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, η πανδημία που επιστρέφει έστω και αποδυναμωμένη, έχουμε τώρα και την ξηρασία που απειλεί την Ευρώπη.
Σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο, η ξηρασία μειώνει τα άλλοτε κραταιά ποτάμια σε ρυάκια, με δραματικές συνέπειες για τη βιομηχανία, τις εμπορευματικές μεταφορές, την ενέργεια και την παραγωγή τροφίμων – την ώρα που οι ελλείψεις εφοδιασμού και οι αυξήσεις των τιμών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μεγαλύτερες από ποτέ.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ενός ασυνήθιστα ξηρού χειμώνα και άνοιξης που ακολουθήθηκαν από θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι και επαναλαμβανόμενους καύσωνες. Πλέον οι βασικές υδάτινες οδοί της Ευρώπης υπολειτουργούν. Ο Ρήνος, ο Τάμεσης, ο Δούναβης, ο Λίγηρας, ο Πάδος και άλλα εμβληματικά ποτάμια της Ευρώπης, βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα προκαλώντας αγωνία για το τι θα συμβεί την άνοιξη εάν συνεχιστεί αυτή η ξηρασία.
Στο δικό μας ποτάμι, το Νέστο, η λειτουργία του φράγματος διατηρεί μεν τα υδάτινα αποθέματα σε ικανοποιητικό βαθμό έως τώρα, ωστόσο η συνέχιση της ξηρασίας σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα στην άρδευση της περιοχής μας.
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μία θεωρία και μία μελλοντολογική πρόβλεψη, τη βιώνουμε σήμερα, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα με τις μεγάλες πυρκαγιές που προκαλεί η ξηρασία και τα ακραία ξεσπάσματα καταιγίδων και πλημμυρών.


Ανέμελες διακοπές
Κατά γενική ομολογία, οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές ήταν διαφορετικά για δύο λόγους.
Ο πρώτος ξεχώρισε για την μαζική έξοδο σε εσωτερικό επίπεδο. Τα πάντα παντού είχαν κόσμο. Τα δύο χρόνια εγκλεισμού ήταν αρκετά και ο κόσμος ξέσπασε το 2022 χωρίς όριο και μέτρο.
Αναλογικά το ίδιο έκαναν και οι ξένοι τουρίστες κι έτσι το γλυκό ήρθε κι έδεσε και παντού υπήρχε κόσμος.
Δεύτερη αιτία διαφορετικότητας η λήξη εκλογικού συναγερμού από τον πρωθυπουργό. Ο Μητσοτάκης το είπε καθαρά. Θα πάμε όλοι διακοπές χωρίς εκπλήξεις διακοπών. Όπερ και εγένετο.
Διακοπές και βίρα τις άγκυρες.
Γ.Δ.


Γεγονότα εν τη απουσία μας
Μετά από 10 μέρες απουσίας λόγω καλοκαιρινής αδείας επανήλθαμε στις επάλξεις της ειδησεογραφίας. Στο διάστημα αυτό έγιναν αρκετά σημαντικά γεγονότα που καλύφθηκαν διαδικτυακά από το site της εφημερίδας μας. Γεγονότα όπως η μεγάλη φωτιά στην Ποταμιά της Θάσου, την ίδια στιγμή που το νησί μας βουλιάζει από τουρίστες. Τοπικά ….χορεύουμε! Είχαμε ένα δεκαήμερο με πλήθος εκδηλώσεων σε κάθε οικισμό. Φέτος πια χορτάσαμε συναυλίες, χορούς και πανηγύρια και έχουμε μπροστά μας και τις γιορτές Παλιάς Πόλης στις αρχές Σεπτέμβρη! Είναι εμφανές ότι ο κόσμος είχε πολλή ανάγκη να ξεσκάσει γι’ αυτό και πλαισιώνει όλες τις εκδηλώσεις. Η πανδημία έχει ξεχαστεί, τα μέτρα είναι ανύπαρκτα και μόνο τα κρούσματα στο Γηροκομείο της Ξάνθης μας τη θύμισαν!
Μ.Ξ.


Αυτό το καλοκαίρι
Σε πανελλαδικό επίπεδο το μέγα θέμα των ημερών ήταν η παρακολούθηση του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη που εγείρει πολλά θέματα και έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο προκαλώντας κραδασμούς σ’ όλο το  πολιτικό σύστημα με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είναι γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση γι αυτό και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ το …συντηρούν και το εργαλειοποιούν με σκοπό να μεγιστοποιήσουν αλλά και να προσπορίσουν οφέλη. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι δεν θα γίνουν εκλογές το Φθινόπωρο και σ’ αυτό έχει συμβάλει και αυτό το θέμα. Εκείνο όμως που αγχώνει πραγματικά τον κόσμο είναι η ακρίβεια και ο χειμώνας που έρχεται. Οι τιμές στην ενέργεια παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα ξύλα είναι σε διπλάσια τιμή από πέρσι. Ο πληθωρισμός καλπάζει και τα διάφορα pass  (power pass, fuel pass) δεν μπορούν να καλύψουν την απώλεια του εισοδήματος.
Μ.Ξ.


Αλλαγές στα ΚΕΠ
Να λοιπόν που και στο καλό πρέπει να γίνονται βελτιώσεις για να γίνεται καλύτερο.
Η κυβέρνηση λοιπόν επιθυμεί να βελτιώσει την οργανωτική, λειτουργική και χωροταξική διάρθρωση των γνωστών ΚΕΠ. Δηλαδή, θα επιδιωχθεί η οργανωτική αναβάθμιση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την καλύτερη διαδικτυακή εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)  θα καταστούν έτσι σε σύγχρονα κέντρα που θα μπορούν να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες σε όλο το φάσμα του δημοσίου.
-Με το καλό να γίνει η αναβάθμιση γρήγορα.
Γ.Δ.


«Και ο άγιος φοβέρα θέλει»
Το λέει ο λαός μας το γνωμικό και εκ του αποτελέσματος μάλλον δίκιο έχει.
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε στην πόλη μας με τα ολονύκτια γλέντια στο Δροσερό και τις έντονες διαμαρτυρίες και την δραστική επέμβαση της αστυνομίας, μπήκε μία τάξη.
Τα γλέντια περιορίστηκαν στο ωράριο κοινής ησυχίας ως προς την ένταση των μεγαφώνων και τις σάμπες των μερακλωμένων συγγενών.
Συμπέρασμα: Μετά τις μηνύσεις και τα πρόστιμα οι θερμόαιμοι εορτάζοντες έβαλαν μυαλό και υπάκουσαν στο νόμο.
Βέβαια ελπίζουμε η αστυνομία να είναι σε επιφυλακή και στη συνέχεια και να μην επιτρέψει την επιστροφή του κακού.
-Ίδωμεν.
Γ.Δ.


Αρνητικός συνοδοιπόρος
Σε ένα ιδανικό δημοτικό σύστημα οι παρατάξεις δεν θα τσακώνονταν αμφισβητώντας τα όσα έγιναν για να λειτουργήσει το Κολυμβητήριο.
Θα αντάλλασσαν απόψεις για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του επ’ ωφελεία του Ξανθιώτικου κοινού. Θα ήταν ο στόχος αυτό που έγινε ν’ αποδώσει την μεγαλύτερη αξία στην τοπική κοινωνία, αθλούμενη και μη.
Το να συνεχίζεται όμως ένας λόγος άρνησης ως προς το έργο, αυτό ούτε παραγωγικό είναι ούτε ακυρώνει το έργο που έχει γίνει εν όψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023.
Μακρύς ο δρόμος μέχρι τότε και η άρνηση δεν αποτελεί επιθυμητό συνοδοιπόρο.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…