Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χαμένοι και απ’ τον ηλίανθο οι αγρότες μας

Χαμένοι και απ’ τον ηλίανθο οι αγρότες μας

0

Τιμή στα 50 – 55 λεπτά το κιλό – Δεν βγάζουν το κόστος  παραγωγής – Περιμένουν πώς και πώς την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

 

Ανακοινώθηκε αλλά δεν πιστώθηκε ακόμη –  Έλεγχος της πολλαπλής συμμόρφωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

 

 

Προδομένοι  από  τις προσδοκίες τους για ακόμη φορά οι  αγρότες μας. Οι ελπίδες τους  να αντισταθμίσουν την …χασούρα από  τις τιμές στα σιτηρά που δεν ήταν οι αναμενόμενες και δεν μπόρεσαν να κλείσουν την μεγάλη «τρύπα» στα έσοδά τους που δημιούργησαν οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, διαψεύσθηκαν καθώς και οι τιμές στον ηλίανθο που είναι σε εξέλιξη αλωνισμού κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Τιμή στα 50 – 55 λεπτά το κιλό – Δεν βγάζουν το κόστος  παραγωγής

dalatsis closeΟι τιμές που δίνουν οι έμποροι για  τον ηλίανθο είναι στα 50 – 55 λεπτά ενώ οι αγρότες περίμεναν πάνω από 65 λεπτά για  να μπορούν να βγάλουν τα έξοδα. Εκτός από προδομένοι νιώθουν και παγιδευμένοι καθώς αύξησαν τα στρέμματα που καλλιεργούσαν σε ηλίανθο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση και εντούτοις οι  τιμές είναι χαμηλές. Το παράδοξο είναι πως πριν λίγο καιρό πι εταιρείες που χρησιμοποιούν τον ηλίανθο έκαναν εισαγωγή από Βουλγαρία με 1 ευρώ το κιλό και τον ελληνικό τον αγοράζουν στη μισή τιμή: «Είναι φανερό ότι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των αγροτών. Αγοράσαμε ακριβά λιπάσματα, και φυτοφάρμακα, πληρώσαμε ακριβά την ενέργεια κι ακόμη δε πήραμε ένα ευρώ και πουλάμε και φτηνά. Για ποιο λόγο να καλλιεργήσουμε; Για να μπούμε μέσα και να μας μείνει μόνο ο κόπος μας; Καλύτερα να μείνουν χέρσα τα χωράφια μας αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται και  δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για τον πρωτογενή τομέα. Δεν έχουμε ισχυρούς συνεταιρισμούς και  οι εταιρείες κάνουν ότι θέλουν. Θα μπορούσαμε να οργανωθούμε και να μη καλλιεργήσουμε ούτε ένα στρέμμα και να δούμε τότε ποια θα ήταν η τιμή στον ηλίανθο», τονίζει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης μεταφέροντας την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου του νομού μας και όχι μόνο.

Περιμένουν πώς και πώς την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

Τα μάτια όλων τώρα είναι στην επιστροφή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο που ανακοινώθηκε μεν, δεν πιστώθηκε ακόμη δε: «Καλλιεργούμε από  τον Νοέμβριο με όλες αυτές τις ανατιμήσεις και δεν έχουμε πάρει καμιά ενίσχυση. Σε δύο μήνες θα ξαναμπούμε στα χωράφια. Περιμένουμε πως και πως αυτή την επιστροφή γιατί καλλιεργήσαμε με 2,10 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο και πάλι άρχισε να ανεβαίνει. Μας επιστρέφουν 41 λεπτά στο  στρέμμα και ανάλογα με την καλλιέργεια. Είναι θετικό και το γεγονός ότι είναι ακατάσχετο και δεν το κρατάει η Εφορία για οφειλές», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Έλεγχος της πολλαπλής συμμόρφωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ξεκινούν οι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την διαπίστωση της συμμόρφωσης των αγροτών με τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης, για όλα τα πρότυπα και τις απαιτήσεις που είναι εφαρμόσιμες στις εκμεταλλεύσεις τους.

Η πολλαπλή συμμόρφωση είναι ένας μηχανισμός που συνδέει τις άμεσες πληρωμές με τη συμμόρφωση των αγροτών με τα βασικά πρότυπα που αφορούν το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ζώων και των φυτών και την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς και την απαίτηση διατήρησης της γης σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση.

Το δείγμα επιτόπιων ελέγχων της πολλαπλής συμμόρφωσης εξάγεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Οργανισμού, οι εκμεταλλεύσεις των παραγωγών που περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχονται στο σύνολό τους, όσον αφορά στα ζώα και στις σταυλικές εγκαταστάσεις (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι, ιπποειδή), καθώς επίσης και στους βοηθητικούς χώρους της εκμετάλλευσης όπως αποθήκες, αμελκτήρια, εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών και στο γεωργικό εξοπλισμό, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών ουσιών.

Ο επιτόπιος έλεγχος του φυτικού κεφαλαίου μπορεί να περιορίζεται σε δείγμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον το 50% από κάθε κατηγορία αγροτεμαχίων που περιλαμβάνονται στην αίτηση του ελεγχόμενου, ανάλογα με τις απαιτήσεις που είναι εφαρμόσιμες σε αυτά.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση πολλαπλής συμμόρφωσης σε κάποιο από τα αγροτεμάχια του δείγματος, ο επιτόπιος έλεγχος επεκτείνεται τουλάχιστον στο 75% των αγροτεμαχίων της κατηγορίας των αγροτεμαχίων που σχετίζονται με την ευρεθείσα παράβαση. Παραβάσεις που σχετίζονται με το ζωικό κεφάλαιο, τις σταυλικές εγκαταστάσεις ή τα τηρούμενα μητρώα, δεν συνεπάγονται αύξηση του δείγματος των αγροτεμαχίων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκτός τεχνικού προγράμματος το ανοιχτό κολυμβητήριο στην Πετρελαιαποθηκών

Προστέθηκαν νέες μελέτες πυρασφάλειας για 20 σχολεία και μελέτες αδειοδότησης για τους παι…