Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις 50μελής αποστολή Λυκείων Ελληνίδων με χρώμα Ξάνθης και Καβάλας στο Ιρακινό Κουρδιστάν

50μελής αποστολή Λυκείων Ελληνίδων με χρώμα Ξάνθης και Καβάλας στο Ιρακινό Κουρδιστάν

0

Στις 29/9 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παράσταση στο ανακαινισμένο ρωμαϊκό αμφιθέατρο σε ένα εγχείρημα «τόνωσης» του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή

Π.Στάντσιου: «Η παρούσα αποστολή αποτελεί τιμή στην απόπειρά μας να αναδείξουμε τις παραδόσεις του τόπου και δη της Θράκης»

Στο Ιρακινό Κουρδιστάν και συγκεκριμένα στην πόλη Σουλεϊμανίγια ετοιμάζουν πολιτιστική «απόβαση» τα Λύκεια των Ελληνίδων Ξάνθης και Καβάλας. Στις 29 Σεπτεμβρίου θα δώσουν παράσταση στο ανακαινισμένο ρωμαϊκό θέατρο της πόλης σε μια απόπειρα αφενός να συσφίξουν τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των χωρών και αφετέρου να προβάλουν το ελληνικό στοιχείο, παραδόσεις-,ήθη  και έθιμα.

«Υποσχόμαστε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και σε αυτό το ‘’ταξίδι’’ δικαιώνοντας τις προθέσεις μας για ανάπτυξη δεσμών φιλίας στην πόλη Σουλεϊμανίγια»
Πέπη Στάντσιου
Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης

Η 1η παράσταση στο ανακαινισμένο ρωμαϊκό αμφιθέατρο

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, κα Πέπη Στάντσιου μιλώντας στο «Ε» για την αποστολή, σύνθεση και τους σκοπούς ,δήλωσε: «Με πρόσκληση του ελληνικού προξενείου στο Ιρακινό Κουρδιστάν προς το Λύκειο το δικό μας και της Καβάλας μέσω του κεντρικού Λυκείου, πρόκειται να μεταβούμε στις 29/9 (μέρα αργίας) σε ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο που υπάρχει στην πόλη  Σουλεϊμανίγια που είναι μια πόλη περίπου 700.000 κατοίκων. Εκεί θα δώσουμε μία παράσταση, στον χώρο ενός ρωμαϊκού αμφιθέατρου, το οποίο ανακαινίστηκε το 2013 και μάλιστα λόγω του κορωνοϊού δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια άλλη εκδήλωση. Συνεπώς ,η δική μας παράσταση συνολικής διάρκειας 1,5 ώρας θα προβάλει τον ελληνισμό και δη την Θράκη. Επίσης, τονίζουμε πως λόγος γίνεται για την πρώτη παράσταση που γίνεται στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο-μνημείο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα προγραμματίζονται επισκέψεις στην πρωτεύουσα, Αρμπίλ, και σε γυναικείους συνεταιρισμούς που ‘’συντηρούν’’ την τοπική παράδοση και τέχνη μέσα από την δράση τους».

Αποστολή 25 ατόμων από το Λύκειο Ελληνίδων της Ξάνθης

Εν συνεχεία, κάνοντας λόγο για ημερομηνίες και συμμετοχές, υπογράμμισε: «Η αποστολή θα αναχωρήσει στις 25 Σεπτεμβρίου και στις 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η παράσταση. Συνολικά θα συμμετέχουν 50 άτομα, από τα οποία τα 25 θα προέρχονται από το Λύκειο της Ξάνθης και τα άλλα 25 από το Λύκειο της Καβάλας. Αποτελεί τιμή για εμάς, μιας και ο πρόξενος γνωρίζει τη δράση μας καθώς ήταν το 2013 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας , όπου είχαμε μεταβεί με αποστολή ,ξέρει τη δυναμική!»

Ελληνική λαογραφία και χορό φέρνουν στο ανακαινισμένο ρωμαϊκό θέατρο της πόλης Σουλεϊμανίγια τα μέλη της αποστολής από το ΛτΕ Ξάνθης (Φωτο από την χορευτική επίσκεψη τον προηγούμενο μήνα στη Σύρο)

Κίνητρα και στόχοι της επίσκεψης

Όσον αφορά τους στόχους της αποστολής, τόνισε: «Προσδοκούμε μέσα από την αποστολή να αναπτύξουμε στενούς –συνεκτικούς δεσμούς φιλίας, συνεργασίας. Απώτερός μας στόχος είναι να προβάλλουμε και να αναδείξουμε και τον δικό μας πολιτισμό. Το ‘’ταξίδι’’ αυτό απαιτεί οργάνωση ,στην οποία συγκαταλέγονται χορευτικά και ζητήματα ασφάλειας».

Ευθύνη Μετάδοσης- Τηλεοπτικής «κάλυψης»

Τέλος ,δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η παράσταση θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση του Ιρακινού Κουρδιστάν και από την ελληνική πλευρά η EΡT 3 θα τη μεταδώσει στην χώρα μας.

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…