Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Τσιμπημένη» κατά 4,60% η κτηματαγορά στην Ξάνθη

«Τσιμπημένη» κατά 4,60% η κτηματαγορά στην Ξάνθη

1

Μέσα σ’ ένα έτος. Οι λόγοι που εκτόξευσαν τις τιμές στα ακίνητα στην Ξάνθη: Οι αυξήσεις στα υλικά και η μικρή διαθεσιμότητα σε νεόδμητα

 

Δραματική μείωση των τιμών στην Δράμα – Αύξηση 8,50% οι τιμές στον Έβρο –

Αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον των Βουλγάρων για αγορές ακινήτων και κατοικιών στην παραλιακή ζώνη

 

 

Σε ρυθμούς ανοδικούς κινείται η κτηματαγορά στην Ξάνθη όπως και των άλλων πόλεων της περιφέρειάς μας πλην της Δράμας που παρουσιάζει μεγάλη μείωση (την μεγαλύτερη στην χώρα)  με -13,30% ανά τετραγωνικό μέτρο από πέρσι έως φέτος. Το γεγονός της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης την έχει αφήσει ανεπηρέαστη και οι τιμές των ακινήτων καλπάζουν σ’ όλη την χώρα πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως της Δράμας.

4,60% αύξηση ανά τετραγωνικό η μέση τιμή στα ακίνητα της Ξάνθης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, η μέση τιμή του τετραγωνικού στην Ξάνθη από 875 ευρώ το 2021 έχει αυξηθεί σε 915 το 2022, αύξηση 4,60%. Η Ξάνθη κατατάσσεται δεύτερη σε αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της περιφέρειάς μας.  Την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει ο Έβρος με 1.264 ευρώ ανά τ.μ. το 2022 από 1.165 το 2021, αύξηση 8,50%, ακολουθεί η Ξάνθη με 4,50% η Καβάλα με 2,90% ( 1.200 ευρώ το τ.μ. το 2022 από 1.167). Η Ροδόπη παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 1,30% (917 από 929) και η Δράμα…δραματική μείωση της τάξης του 13,20%. Μέσα σ’ έναν χρόνο η κτηματαγορά στην Δράμα έχει μεταβληθεί από 833 ευρώ το τ.μ. σε 722 ευρώ. Πρόκειται για ένα τοπικό φαινόμενο που σχετίζεται γενικότερα με πολλούς παράγοντες.

Οι λόγοι που εκτόξευσαν τις τιμές στα ακίνητα στην Ξάνθη: Οι αυξήσεις στα υλικά και η μικρή διαθεσιμότητα σε νεόδμητα

Αποκωδικοποιώντας τα στοιχεία και τους παράγοντες που συντελούν στις διακυμάνσεις της κτηματαγοράς ο κ. Τσακιρίδης Αφεντούλης, μέλος του σωματείου Κτηματομεσιτών Ξάνθης, επεσήμανε πως οι τιμές είναι μεγαλύτερες από την μέση τιμή και φτάνουν έως και 1.200 και 1.500 το τ.μ. σε κάποια νεόδμητα. Όπως εξηγεί: «Η αύξηση της τιμής αγοράς στα ακίνητα οφείλεται  σε δύο λόγους. Στην πολύ μεγάλη αύξηση των οικοδομικών υλικών που εκτοξεύουν το κόστος κατασκευής και στην μικρή διαθεσιμότητα νέων διαμερισμάτων που υπάρχει στην Ξάνθη. Το ενδιαφέρον για αγορά στρέφεται κυρίως σε νέα διαμερίσματα που είναι πολύ λίγα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ χαμηλής οικοδομικής δραστηριότητας που παρατηρείται από το 2009 και μετά. Τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης με κάποιες νέες οικοδομές που κατασκευάζονται αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε η οικοδομική δραστηριότητα έχει ανακάμψει. ».

 Δείκτης αναπτυσσόμενης οικονομίας η αύξηση τιμών στα ακίνητα

Ερμηνεύοντας το φαινόμενο της Δράμας ο κ. Τσακιρίδης σημείωσε πως φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα της μεγάλης διαθεσιμότητας λόγω αποθεμάτων από παλιότερες εποχές αλλά και της χαμηλής ζήτησης. Το αντίστροφο ακριβώς συμβαίνει στον Έβρο. Στο δια ταύτα, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Τσακιρίδης η αύξηση των τιμών στα ακίνητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες που συνδέονται με τις τοπικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες ωστόσο παραμένει ένας δείκτης ανάπτυξης καθώς καταδεικνύει αγοραστικό ενδιαφέρον και οικονομικό αλισβερίσι.

Αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον των Βουλγάρων για αγορές ακινήτων και κατοικιών στην παραλιακή ζώνη

Γενικότερα όπως σημειώνει ο κ. Τσακιρίδης η Ξάνθη είναι ένας τόπος που προκαλεί το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν οι γείτονές μας οι Βούλγαροι ιδιαίτερα για την παραλιακή ζώνη και τους παραλιακούς οικισμούς: «Μετά από δύο χρόνια ύφεσης παρατηρούμε αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους Βουλγάρους για ακίνητα ή κατοικίες στην παραλιακή ζώνη. Βέβαια εκεί οι τιμές κινούνται σε άλλα μεγέθη που έχουν να κάνουν με την τοποθεσία του ακινήτου ή της κατοικίας και πόσο το εκτιμά ο ιδιοκτήτης. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορές τόσο ακινήτων όσο και κατοικιών από Βουλγάρους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxantopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «Κομοτηνή στο πιάτο» θα βρεθεί στην Οικοτεχνία Meligeysis στα Κομνηνά της Ξάνθης

Την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:00 – Θα μιλήσει για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναο…