Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε αναστολή λειτουργίας εννέα σχολεία στην Ξάνθη

Σε αναστολή λειτουργίας εννέα σχολεία στην Ξάνθη

0

Εκ των οποίων πέντε νηπιαγωγεία,  δύο δημοτικά και δύο μειονοτικά στο δήμο Μύκης και δήμο Αβδήρων – 33 συνολικά σχολεία στην ΑΜΘ δεν θα λειτουργήσουν φέτος

 

62 θέσεις  εκπαιδευτικών για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Ξάνθης

 

 

Το νέο σχολικό έτος 2022-2023 θα βρει την Αν. Μακεδονία Θράκη με 33 λιγότερα σχολεία σε λειτουργία καθώς με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας Θράκης, θα τεθούν σε αναστολή επειδή δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό παιδιών. Ειδικότερα 11 δημοτικά σχολεία καθώς και νηπιαγωγείο του Έβρου, 6 στην Ροδόπη και 9 στην Ξάνθη. Απ’ αυτά μόνο 2 από την Ροδόπη και 2 από την Ξάνθη είναι μειονοτικά σχολεία και υπόλοιπα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία.

Κλείνουν 9 σχολεία στην Π.Ε. Ξάνθης – Ανοίγει το νηπιαγωγείο της Κεντητής που είχε τεθεί σε αναστολή πέρσι

Ειδικότερα σ’ ότι  αφορά τα σχολεία της Ξάνθης που τίθενται σε αναστολή είναι: 1) Νηπιαγωγείο Κύρνου (Δήμος Τοπείρου)2) Νηπιαγωγείο Άνω Θερμών (Δήμος Μύκης, 3) Νηπιαγωγείο Τεμένους (Δήμος Μύκης), 4) Νηπιαγωγείο Μεγάλου Ορφανού (Δήμος Τοπείρου), 5) Νηπιαγωγείο Κοτύλης (Δήμος Μύκης, 6) Δημοτικό Σχολείο Νέου Ολβίου (δήμος Τοπείρου), 7) Δημοτικό Σχολείο Δεκάρχου (Δήμος Τοπείρου), 8) Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Άκαρπου (Δήμος Αβδήρων) , 9) Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Ρεύματος (Δήμος Μύκης). Σύμφωνα με πληροφορίες από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμια Ξάνθης ανοίγει το νηπιαγωγείο της Κεντητής το οποίο πέρσι είχε τεθεί σε αναστολή καθώς φέτος έχουν  εγγραφεί και θα φοιτήσουν 7 παιδιά. Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις περί αναστολής σχολικών μονάδων τα σχολεία που δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο αριθμό μαθητών για να λειτουργήσουν τίθενται σε αναστολή προσωρινά για τρία χρόνια και αν μέσα σ’ αυτό το διάστημα δεν συμπληρωθεί ο αριθμός τότε καταργούνται.

Τι λένε οι εκπαιδευτικές αρχές

Επισημαίνεται ότι  τόσο η αναστολή όσο και η κατάργηση σχολείων είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων χρόνων που μειώνεται  ο αριθμός των παιδιών που έχει άμεση σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα αλλά και στην αστικοποίηση του πληθυσμού. Στην αρχή οι αντιδράσεις στους οικισμούς ήταν μεγάλες γιατί  οι γονείς δεν ήθελαν να πάψει να λειτουργεί σχολείο στο χωριό τους και  τα παιδιά τους να μετακινούνται ωστόσο  αυτό πλέον έχει ατονήσει: «Επιθυμία μας είναι τα παιδιά να φοιτούν σε μεγαλύτερα σχολεία και όχι σε μικρά διθέσια προκειμένου να διδάσκονται Αγγλικά και Γυμναστική . Έτσι ενημερώνουμε του γονείς οι οποίοι και επιλέγουν αν θα εγγράψουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία ή μειονοτικά όταν πρόκειται για παιδιά της  μειονότητας. Σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Ξάνθης γίνεται η ασφαλής και η δωρεάν μετακίνησή τους στα σχολεία που θα επιλέξουν οι γονείς τους. Πρώτιστο μέλημά μας είναι να παρέχουμε την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών κι αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα σε μεγαλύτερα σχολεία γιατί εκτός των επιπλέον μαθημάτων υπάρχει και μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση των μαθητών», τονίζει η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευση Ξάνθης κα Εύη Στυλιανίδου.

 

 

Αναφερόμενος ιδιαίτερα για  τα μειονοτικά σχολεία ο Συντονιστής της Μειονοτικής εκπαίδευσης κ. Βασίλης Συμεωνίδης πρόσθεσε: «Συγκριτικά με άλλες περιφέρειες η ΑΜΘ έχει λίγες αναστολές σχολείων, ήτοι 33. Για παράδειγμα Κεντρική Μακεδονία έχει  40 δημοτικά και 73 νηπιαγωγεία ενώ το Νότιο Αιγαίο 10 δημοτικά. Σ’ ότι αφορά τα μειονοτικά δημοτικά είναι 4 συνολικά εκ των οποίων δύο στην Ξάνθη και δύο στην Ροδόπη. Οι μαθητές θα  μετακινούνται στα πλησιέστερα σχολεία που είναι για το Άκαρπο η Λευκόπετρα και για το Ρεύμα το Ωραίο. Είναι μικρές η οι αποστάσεις  και καλύπτεται  όλη η δαπάνη. Είναι μέσα στην διαδικασία της εκπαίδευσης η αναστολή σχολείων και οι  αντιδράσεις είναι ήπιες».

62 θέσεις  εκπαιδευτικών για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Ξάνθης

Σ’ ότι αφορά τους διορισμούς εκπαιδευτικών η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς εκδόθηκε απ’ το Εθνικό Τυπογραφείο το ΦΕΚ με τη γεωγραφική κατανομή των διορισμών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.  Στην Ξάνθη κατανέμονται 62 θέσεις, εκ των οποίων 39 είναι στη Πρωτοβάθμια Γενική, 5 στην Πρωτοβάθμια Ειδική, 14 Δευτεροβάθμια Γενική και 4 στη Δευτεροβάθμια Ειδική. Το ζητούμενο βέβαια είναι να επιλέξουν οι  υπό διορισμό εκπαιδευτικοί την  Ξάνθη. Το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει χρονοδιάγραμμα έως τις 5 Αυγούστου την επιλογή των εκπαιδευτικών ώστε έως τη 1 Σεπτεμβρίου όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι στις θέσεις τους για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά η κατανομή των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Ξάνθης

 

Κατανομή Α/θμιας Ξάνθης

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ
ΠΕ06 Αγγλικών 1  
ΠΕ08 Καλλιτεχνικών 1  
ΠΕ60/61 Νηπιαγωγών 24 5
ΠΕ70/71 Δασκάλων 12  
ΠΕ79.01 Μουσικών 1  
ΣΥΝΟΛΟ 39 5

 

Κατανομή Β/θμιας Ξάνθης

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ
ΠΕ02 Φιλολόγων 2 1
ΠΕ03 Μαθηματικών 6 1
ΠΕ04.01 Φυσικών   1
ΠΕ04.02 Χημικών   1
ΠΕ08 Καλλιτεχνικών 2  
ΠΕ81 Πολιτικών Μηχανικών 3  
ΠΕ82 Μηχανολόγων 1  
ΣΥΝΟΛΟ 14 4

 

Ξεκινά φέτος το νέο ολοήμερο

Τέλος να σημειώσουμε ότι φέτος τίθεται σε λειτουργία για πρώτη φορά το νέο ολοήμερο. Αρχικά, το μέτρο θα αφορά στο 50% των ήδη λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων, δηλαδή περίπου 5.000 τμήματα σε ολόκληρη την επικράτεια, και το ωράριο θα διευρυνθεί για φέτος έως τις 5:30 το απόγευμα. Για να λειτουργήσει τμήμα ολοήμερου πρέπει ο αριθμός των παιδιών που θα φοιτούν σ’ αυτό να είναι τουλάχιστον 10 για  τα πολυθέσια σχολεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…