Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

0

Τιμωρία υποδειγματική
Παγίως υποστήριζα πως η τιμωρία σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαραίτητη. Κι αυτό, για να υπάρχει σεβασμός στους νόμους κι όχι οι νόμοι να παραβιάζονται και οι παραβάτες να μην τιμωρούνται.
Τα ίδια υποστηρίζω χρόνια τώρα για τους εμπρηστές. Είτε από αμέλεια (ωραία δικαιολογία κι αυτή), είτε τους με πρόθεση γιατί τους πλήρωσαν κάποιοι για τους δικούς τους άνομους σκοπούς βέβαια.
Ναι, να πέφτει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης. Και για να γίνει αυτό απαιτείται οι υπάρχοντες νόμοι να γίνουν αυστηρότεροι. Διότι σήμερα οι εμπρηστές, οι ελάχιστοι που συλλαμβάνονται, τελικά τη «βγάζουν καθαρή» με λίγους μήνες τιμωρία. Πληρώνουν και βγαίνουν.
-Γι’ αυτό υποστηρίζω την παραδειγματική τιμωρία των εμπρηστών.
Γ.Δ.


Το ανθρώπινο χέρι
Αλήθεια ποια τιμωρία θα άξιζε ο άνθρωπος που έβαλε τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς; Όλοι συμφωνούμε μεγάλη. Μεγάλη όση και η καταστροφή που προξένησε. Διότι η φωτιά καίει επί 6 ημέρες τώρα και καταστρέφει παρθένο δάσος όπου ανθρώπινο πόδι δεν πάει εύκολα, όπου ζουν ζώα πολλά και διάφορα, πολλά και σπάνια και μοναδικά στα Βαλκάνια.
Κι όμως, υπάρχουν ανθρώπινα χέρια που βάζουν τις φωτιές, όπως στην Ηλεία, όπως αλλού.
Βέβαια, για να βλέπουμε και τη συνολική εικόνα, οι εμπρησμοί αποτελούν φαινόμενο της εποχής λόγω της κλιματικής αλλαγής με την αύξηση της θερμοκρασίας.
Βεβαίως υπάρχει κι αυτή η παράμετρος. Όμως οι αυταναφλέξεις και οι κεραυνοί είναι μικρό ποσοστό. Το ανθρώπινο κακό χέρι είναι η αιτία των περισσότερων εμπρησμών.
Γ.Δ.


Διακινητού το ανάγνωσμα
Διακινητής εδώ, διακινητής παραπέρα, παντού στη Θράκη κάθε μέρα θα’ χουμε συμβάντα με διακινητές. Συμβάντα ιδιαίτερα συχνά επικίνδυνα, με θανάτους και τραυματισμούς.
Σας παραθέτω τους τίτλους συμβάντων της Τρίτης 26 Ιουλίου για να δείτε το μέγεθος του προβλήματος.
«Στην Εγνατία συνέλαβαν έναν ακόμη διακινητή, μετέφερε μη νόμιμους μετανάστες», «Διακινητής εμβόλισε αστυνομικό όχημα για να μη συλληφθεί», «Αλλοδαπός διακινητής ταυμάτισε αστυνομικό για να μη συλληφθεί στο κέντρο της πόλης», «Συλλήψεις δύο διακινητών σε Έβρο και Ροδόπη» και άλλα κάθε μέρα και τελειωμό δεν έχουν.
Και δικαιολογημένα οι θρακιώτες ρωτούν και απορούν πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία επιτέλους; Γιατί τελικά κινδυνεύουν να πέσουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων μέσα στις πόλεις τους!
Γ.Δ.


Τι γίνεται στην Ουκρανία;
Άλλαξε πλέον η επικαιρότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό είναι δεδομένο.
Κανείς δεν ασχολείται πλέον με την Ουκρανία και τον εκεί πόλεμο. Οι ευρωπαίοι έχουν σοβαρά δικά τους προβλήματα με το φυσικό αέριο και τον χειμώνα που έρχεται και που εάν δεν οργανωθούν εγκαίρως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα τόσο οι κάτοικοι όσο και οι βιομηχανίες της. Άρα όλοι ασχολούνται με τα του Οίκου τους και καθόλου με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία.
Μάλιστα σε Τύπο και Τηλεοράσεις το θέμα έπαψε να «παίζει» πλέον.
Είναι η επικαιρότητα διαφορετική αφενός αλλά κυρίως είναι προσωπική έγνοια του κάθε κράτους για το δικό του λαό.
Γ.Δ.


Η «λεωφόρος» των δεδομένων που θα περάσει από την Ελλάδα
Η επιλογή της Ελλάδας από τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft για την ανάπτυξη data centers, αναβαθμίζει ασφαλώς τη θέση της χώρας στον διεθνή χάρτη. Η «λεωφόρος» μεταφοράς αυτών των δεδομένων στο εξωτερικό, προς Ευρώπη και προς Ασία, μέσω του γιγαντιαίου υποθαλάσσιου έργου East to Med Data Corridor (EMC), το οποίο υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, δημιουργεί νέα δεδομένα.
Το έργο, ύψους 1 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης Μητσοτάκη- Μπιν Σαλμάν, εφόσον γίνει πραγματικότητα, δεν ενισχύει μόνο τη θέση της χώρας στην παγκόσμια αγορά των data, αλλά αναβαθμίζει την ίδια τη γεωστρατηγική της θέση.  Επιτρέποντας στα δεδομένα αυτά να ταξιδέψουν μέσω μιας τεράστιας υποθαλάσσιας «λεωφόρου» από Ευρώπη προς Μέση Ανατολή και αργότερα μέχρι και προς Ασία, ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας αποκτά άλλη αξία. Διότι στην τελική του μορφή, το καλώδιο οπτικών ινών στο οποίο θα συμμετέχει με 25% η ΔΕΗ, φιλοδοξεί να συνδέσει τη Γένοβα με τη Σιγκαπούρη.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί μέσω του συγκεκριμένου project να μπει για τα καλά στην παγκόσμια αγορά των data, ενισχύοντας τη θέση της ως πόλος έλξης επενδύσεων μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών. Οι πρώτες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τοποθετείται στα τέλη του 2025…
-Απομένει να δούμε αν πρόκειται για ένα ακόμη ουτοπικό project ή για μια οραματική επένδυση;
Γ.Φ.


Δημοτική Αστυνομία εν όψει
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση του δήμου Ξάνθης για την ίδρυση Δημοτικής Αστυνομίας. Μάλιστα ο δήμος υπέβαλλε ήδη αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για πρόσληψη 20 ατόμων για τη στελέχωση της υπηρεσίας αυτής.
Μιας υπηρεσίας που θα κινείται και θα δρα σε νέα επίπεδα και διαφορετικές αρμοδιότητες.
Πλέον, θα υπάρχουν προδιαγραφές για όσους επιθυμούν να προσληφθούν και η επιλογή τους θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ και γραπτού διαγωνισμού.
Προσωπικά, υπάρχει ικανοποίηση διότι θίξαμε το θέμα της σύστασης δημοτικής αστυνομίας στο δήμο μας με σχόλιά μας εδώ και αρκετό καιρό και κατ’ επανάληψη.
-Τέλος καλό λοιπόν, όλα καλά.
Γ.Δ.


Ξεκινούν μαθήματα κολύμβησης
Καμία καλύτερη επιβεβαίωση ότι το δημοτικό Κολυμβητήριο είναι έτοιμο, δεν μπορεί να υπάρξει από την ανακοίνωση Κολυμβητικών Σωματείων πως από αρχές Αυγούστου ξεκινούν τα μαθήματα κολύμβησης και οι προπονήσεις των ομάδων αθλητών- κολυμβητών.
Δηλαδή με δύο λόγια, το πολυσυζητημένο αυτό δημοτικό έργο ολοκληρώθηκε και ουσιαστικά θα λειτουργήσει σε 4 ημέρες.
Προφανώς αποτελεί επιτυχία η ολοκλήρωση της πολύχρονης εκκρεμότητας που είχε το Κολυμβητήριο κι αυτή πιστώνεται στη διοίκηση του Μανώλη Τσέπελη. Κι αυτό διότι ήταν μια επίπονη και δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία που απαίτησε σημαντικό χρόνο.
Εκείνο πλέον που έχει σημασία είναι πως το Κολυμβητήριο είναι έτοιμο και λειτουργικό, σύγχρονο και ασφαλές.
Και μια υπενθύμιση προς το δήμο. Στην τελετή εγκαινίων που θα γίνει, να μη ξεχαστεί να τιμηθεί για το πολύχρονο έργο και προσφορά του στον υγρό στίβο συνολικά, ο συμπολίτης Μάριος Κουτσουρίδης. Του το χρωστά η Ξάνθη.
Γ.Δ.


Αφιέρωμα στη Μνήμη
Τετρασέλιδο αφιέρωμα με αρκετές φωτογραφίες περιλαμβάνει το τελευταίο τεύχος της έκδοσης του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος με τίτλο ΧΡΟΝΙΚΑ.
Το αφιέρωμα όπως είναι φυσικό, καλύπτει λεπτομερώς την τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας. Στο όντως εκτενές αφιέρωμα, γίνεται αναφορά σε όσους παρέστησαν στα αποκαλυπτήρια και απηύθυναν σχετικούς χαιρετισμούς.
Θυμίζουμε πως την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου που ήταν μια συνεργασία του δήμου Ξάνθης, του ΠΑΚΕΘΡΑ της Ξάνθης και του ΚΙΣΕ, ενώ παρέστη εκ μέρους της κυβέρνησης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Γ.Δ.


Βρέθηκε ο εξοπλισμός και όχι το van της σειράς «Κόκκινο Ποτάμι»
Το ρεπορτάζ του «Ε» που αναφερόταν στην κλοπή του φορτηγού της σειράς «Κόκκινο Ποτάμι», που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα στο site και την Τρίτη στο φύλλο της εφημερίδας μας είχε τίτλο: «Πέταξαν τον εξοπλισμό από το φορτηγό της σειράς «Το κόκκινο ποτάμι» στο Κατράμιο». Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι  δεν αναφέρει ότι βρέθηκε το φορτηγό που κλάπηκε αλλά μέρος του εξοπλισμού πεταμένο στο Κατράμιο και μάλιστα προσθέτει ότι: «Οι έρευνες στρέφονται και προς την  κατεύθυνση της παράνομης διακίνησης μεταναστών καθώς οι δράστες πέταξαν τον εξοπλισμό προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το φορτηγό». Τόσο  σαφές! Ωστόσο κάποιοι συνάδελφοι πάνω στην βιασύνη τους  δεν κατάλαβαν τι διάβασαν και αναδημοσίευσαν το θέμα επικαλούμενοι ως πηγή την εφημερίδας μας (κάτι είναι κι αυτό!) και το θέμα μας έγινε πανελλαδικό αφού αναδημοσιεύτηκε από πολλά site όμως με τις λανθασμένες πληροφορίες του πρώτου απρόσεκτου συναδέλφου! Ότι δηλαδή βρέθηκε το van ενώ αυτό που βρέθηκε είναι ο εξοπλισμός και όχι το ίδιο το van.
Κρίναμε σκόπιμο να το διευκρινίσουμε αν και εμείς δεν κάναμε λάθος αλλά αυτοί που δεν κατάλαβαν τι διάβασαν!
Μ.Ξ.


Η οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς και τα δάκρυα του υπουργού
Για 7ημέρα καίγεται το Δάσος της Δαδιάς. Αυτό το οικολογικό στολίδι της περιφέρειας μας, προστατευόμενο από την Natura καταστρέφεται. Επιχειρεί μεγάλη  δύναμη της πυροσβεστικής ενώ από προχθές στην περιοχή μας βρίσκεται ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η συγκίνηση του κ. Στυλιανίδη όταν δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μιλώντας στον τοπικό σταθμό του Έβρου «Δέλτα Νews». Αφού εξήρε τον ηρωισμό των Ελλήνων πυροσβεστών, ο οποίος όπως είπε είναι μοναδικός στην Ευρώπη, θέλησε να κάνει ένα σχόλιο για τον «προμαχώνα του ελληνισμού», τον Έβρο. «Εδώ στον Έβρο», είπε αρχικά, προσθέτοντας «επειδή μεγάλωσα στην Πράσινη Γραμμή, είμαστε ακρίτες». Τη φράση του δεν την τελείωσε, αλλά τα είχε πει όλα με το συναίσθημα που έβγαλε.
Αξιέπαινη επίσης και η πρωτοβουλία των συλλόγων γυναικών της περιοχής που εφοδιάζουν καθημερινά με φαγητό και τοπικά εδέσματα τους πυροσβέστες. Μάλιστα πάνω σε κάθε συσκευασία έχουν ένα μήνυμα για τον παραλήπτη της. Όπως «Σας ευχαριστούμε για όλα», «Κουράγιο», «Καλή δύναμη»!
Είναι μια αναγνώριση για το δύσκολο έργο των πυροσβεστών και ένα δείγμα της θρακιώτικης  καλοσύνης και φιλοξενίας!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …