Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

0

Πολλά τα έτη Σεβασμιότατε
Με τον προσήκοντα σεβασμό ως προς το πρόσωπο του αρχιερέα αλλά και του αξιώματός του, του ευχόμεθα για τη σημερινή του εορτή.
Ευχές απλές, εγκάρδιες για μακροημέρευση του ιδίου και του πληρώματος της εκκλησίας με Υγεία και Προσφορά.
-Πολλά τα έτη Σεβασμιότατε.
Γ.Δ.


Πολιτιστική Παιδεία
Ήταν ένα από τα οράματα της Μελίνας Μερκούρη. Το οποίο προωθούσε τον πολιτισμό στα σχολεία και να έρθουν τα παιδιά στον Πολιτισμό.
Κάποιοι δήμοι το υλοποίησαν γιατί ακριβώς επένδυσαν στους νέους που θα συνεχίσουν να ζουν και δημιουργούν στον τόπο τους.
Τι είναι όμως η Πολιτική Παιδεία;
Είναι πρωτίστως το θέατρο, ο Καραγκιόζης, μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες που παρακολουθούν οι μαθητές, που συνομιλούν με τους ηθοποιούς, τους μουσικούς.
Γίνεται φανερό από τα λίγα στοιχεία που παρέθεσα πως η Πολιτιστική Παιδεία είναι μια επένδυση πέρα από στεγνή γνώση, η επαφή με το πολιτιστικό προϊόν ένα έργο υποδομής για το μέλλον.
Γ.Δ.


Πολιτισμός και Αθλητισμός
Μένω για λίγο ακόμη στον τομέα του Πολιτισμού προσθέτοντας και τον Αθλητισμό.
Οφείλουν οι δήμοι, γιατί είναι δική τους ευθύνη, να στοχεύσουν τόσο στον Πολιτισμό όσο και στον Αθλητισμό. Δεν πρόκειται για κατασκευαστικά έργα όπως τα υπόλοιπα των δήμων.
Εδώ μπαίνει μπροστά η καρδιά του παιδιού, ο νους και η ψυχή, το σώμα.
Πολιτισμός και Αθλητισμός αποτελούν εάν μελετηθούν σωστά και υλοποιηθούν με στόχους και αγάπη, έργα υποδομής για το μέλλον του τόπου, τους νέους.
Γιατί δίνει τροφή στο νου και το σώμα, γιατί δημιουργεί Πολίτες.
-Ιδού μια ευκαιρία προβληματισμού από τους δήμους μας.
Γ.Δ.


Τι λένε κάποιοι δημότες
Το άκουσα αρκετές φορές από διάφορους συμπολίτες. Τους άκουσα να λένε «αν ήμουν δημοτικός σύμβουλος θα’ βγαινα στις γειτονιές πρώτα και με μια φωτογραφική μηχανή κι ένα μπλοκάκι θα φωτογράφιζα και θα σημείωνα που βρίσκεται κάποιο πρόβλημα, κάποιο πεζοδρόμιο με σπασμένα πλακάκια, τρύπες στους δρόμους, κακοτεχνίες, και θα εντόπιζα χώρους για να γίνει ένας μικρός χώρος, ανοιχτός κι ελεύθερος για παιγνίδια νεαρών παιδιών. Θα συγκέντρωνα όλο το υλικό και σιγά-σιγά ανά γειτονιά θα το προωθούσα στην ανάλογη δημοτική υπηρεσία για να επιληφθεί. Βέβαια, παρακολουθώντας στενά για την υλοποίηση της πρότασης. Εγώ, αυτά θα έκανα. Τα μικρά και καθημερινά που βελτιώνουν το επίπεδο διαβίωσης των δημοτών».
-Αυτά είναι τα λόγια, αυτά λέγονται, ας τ’ ακούσουν οι δημοτικοί μας σύμβουλοι.
Γ.Δ.


Επίκαιρο ερώτημα
Ακούστηκε σε συζήτηση και δημιούργησε αίσθηση στην παρέα ιδιαίτερα σημαντική.
Σας μεταφέρω λοιπόν τον προβληματισμό εάν θα επιτρέψει η πολιτεία, η κυβέρνηση τελικά, να γίνει ψηφοφορία στα τζαμιά για ανατάσεως των χωριών, όπως έγινε στην εκλογή του Μετέ.
Με τον τρόπο αυτό θα έχει συνέχεια μια διαδικασία η οποία δεν εδράζεται σε καμία νόμιμη βάση και φυσικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή διότι και δεν προβλέπεται αλλά είναι αντιδημοκρατική διότι δεν εξασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.
Πάντως, θ’ αποτελέσει μία δοκιμασία για την κυβέρνηση αυτή η εξέλιξη, η οποία τονίζω δεν γίνεται πουθενά σε ισλαμική χώρα, ακόμη και στην Τουρκία όπου οι μουφτήδες διορίζονται από το κράτος.
Γ.Δ.


Μια ευκαιρία
Να και μια σκέψη του υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι ευκαιρία ν’ αξιοποιήσει ο Μητροπολιτικός δήμος Ξάνθης.
Λοιπόν, προτείνει την αναδιάταξη των σύγχρονων πόλεων με αναπλάσεις που θα αλλάξουν το σκληρό «τσιμεντένιο» τοπίο, με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.
Δηλαδή, μικρές αστικές οάσεις που μπορούν να προέλθουν αυτοτελώς ή με συνενώσεις οικοπέδων. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό όραμα-πρόγραμμα για να ομορφύνει η ασχήμια των πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών, αλλά παράλληλα αξιοποιεί τους ελεύθερους χώρους.
-Να λοιπόν μια ευκαιρία στον δήμο Ξάνθης να αξιοποιήσει το πρόγραμμα αυτό.
Γ.Δ.


Αρνητική παγκόσμια πρωτιά
«Σαν κορόιδα, είμαστε στην 5η θέση παγκοσμίως». Τη δήλωση έναν ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ.
Την δήλωση αυτή έκανε ο βουλευτής Ροδόπης τονίζοντας σε τοποθέτησή του στη βουλή ως ειδικός αγορητής του ΠΑΟΣΚ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα εξής: «η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες ψηφιακές επιθέσεις “ηλεκτρονικού ψαρέματος” γι’ αυτό όπως πρότεινε χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των πολιτών».
-Μα είναι δυνατόν; Εμείς οι πιο έξυπνοι, πιο μάγκες, πιο ντερβίσια παλικάρια να μας πιάνουν κώτσους; Ντροπή, σίγουρα κάποιο λάθος γίνεται, ξένος δάκτυλος είναι για να μας μειώσει παγκοσμίως…
Γ.Δ.


Δύο δημοσιεύματα
Με δύο εκτενή και εμπεριστατωμένα δημοσιεύματα η εφημερίδα μας κάλυψε τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας με νομοσχέδιό του για το θέμα των Μουφτειών της Θράκης.
Μάλιστα στο πρώτο φιλοξενήθηκαν οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Γ.Καλαντζή και τμήματα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.
Στο δεύτερο δημοσίευμα που έγινε στο φύλλο της Τρίτης 26 Ιουλίου, αμέσως μετά δηλαδή, ο έγκριτος συνεργάτης μας Γιάννης Κυμιωνής εκφράζει τις παρατηρήσεις του στο Σχέδιο Νόμου και επιχειρηματολογεί για τα σωστά σημεία, ενώ παράλληλα ασκεί γόνιμη κριτική σε άρθρα του νόμου που θεωρεί ότι πρέπει να διορθωθούν.
Έτσι, με τα δύο μεγάλα κείμενα, δίδεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους αναγνώστες να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη άποψη.
Γ.Δ.


Βούλιαξαν τα Άβδηρα
Βούλιαξαν τα Άβδηρα από κόσμο την Δευτέρα παραμονή της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον Αρχιερατικό Εσπερινό, ακολούθησε στην περιφορά της ιερής  εικόνας στον κέντρο του οικισμού και την αρτοκλασία και  στην  συνέχεια παρακολούθησε την συναυλία της  δημοφιλούς ερμηνεύτριας Μελίνας Ασλανίδου που ερμήνευσε με την αισθαντική φωνή της νέες και παλαιότερες επιτυχίες της καθώς και κλασσικά κομμάτια από το ελληνικό πεντάγραμμο. Καρφίτσα δεν έπεφτε στις ταβέρνες και τα καφέ ενώ μετά την συναυλία οι  νεολαίοι διασκέδασαν σε πάρτι που διοργάνωσε καφέ στην πλατεία. Το είχε ανάγκη ο κόσμος μετά από δύο χρόνια να βγει να ξεδώσει, να περάσει όμορφα και χαλαρά ειδικά όταν δεν πληρώνει και εισιτήριο. Γιατί μη γελιόμαστε «τη σήμερον ημέρα και το ευρώ  το σκέπτεται ο καθείς» που θα’ λεγε ο Τσιφόρος!
Μ.Ξ.


Που πήγαν τα κουνούπια; – Κάνει ‘πάρτι’ ο κορωνοϊός
Αυτό που μεγιστοποίησε την ευχαρίστηση και την διασκέδαση στα Άβδηρα ήταν η παντελής απουσία των κουνουπιών. Αισθητή ήταν η διαφορά σε σχέση με άλλες χρονιές αλλά και μέχρι πρότινος που δεν μπορούσες να σταθείς από τις 8 το απόγευμα και μετά. Φαίνεται  κάνει δουλειά το πρόγραμμα καταπολέμησης και αυτό φαίνεται. Επίσης χθες ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου από τον ΕΟΔΥ,  που είναι συνολικά 13. Κανένα απ’ αυτά δεν είναι από την Ξάνθη. Συνεπώς είμαστε καθαροί και από ιό Δυτικού Νείλου. Από κορωνοϊό όμως δεν θα το λέγαμε …Και τώρα μάλιστα με τις πολυπληθείς εκδηλώσεις όπου κανείς δεν φοράει μάσκα κάνει …πάρτι ο κορωνοϊός!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …