Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

0

Φωτιές, πυρκαγιές, εμπρησμοί
Κάθε χρόνο το ίδιο μοτίβο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε πολλές άλλες.
Φωτιές, πυρκαγιές, εμπρησμοί. Δασικές εκτάσεις εξαφανίζονται, περιουσίες χάνονται, το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίζεται, υπάρχουν και θύματα άνθρωποι και ζώα.
Μία από τις αιτίες είναι η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεύτερη αιτία η επέκταση των οικισμών χωρίς οργάνωση και τρίτο η ατιμωρησία ουσιαστικά όσων βάζουν φωτιά για λόγους οικονομικούς.
Βέβαια υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος που αποτελεί την βασική αιτία της εύκολης ανάφλεξης και μετάδοσης της φωτιάς εξαιτίας των δέντρων που είναι πεύκα.
Γ.Δ.


Οι δύο τρόποι
Από την άλλη βέβαια υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας που ενεργεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η επιπολαιότητα και ο δεύτερος η σκοπιμότητα.
Στον πρώτο έχουμε τον γνωστό Έλληνα που με 40 βαθμούς θερμοκρασία και αέρα, τότε θα πάει να κάψει τα ξερόχορτα στην αυλή ή το αμπέλι.
Στο δεύτερο τρόπο πυρκαγιάς, συνειδητά ο εμπρηστής πηγαίνει και βάζει φωτιά στο δάσος σε περιοχή που έχει επιλεγεί από τους οικοπεδοφάγους για να τεμαχιστεί και χτιστεί κανονικά, όπως παγίως συμβαίνει σε Πεντέλη, Πάρνηθα και αλλού.
Όλα τα υπόλοιπα είναι η σάλτσα για να ξεγελιέται ο αφελής. Η πραγματική αιτία είναι και το οικονομικό στοιχείο. Υπάρχει ζήτηση οικοπέδων και οι επιτήδειοι τα προσφέρουν και σε καλές τιμές. Κι έτσι κάθε χρόνο έχουμε την ίδια ιστορία. Μέχρι να σταματήσει η ζήτηση.
Γ.Δ.


Γιατί εμμονή με τα πεύκα;
Βεβαίως, για να μη θεωρηθεί μονόπλευρη η προσέγγιση του θέματος, δεν θα αποκλείσουμε και το τυχαίο γεγονός. Κεραυνοί, ηλεκτρικά καλώδια, αυτοανάφλεξη υλικού, όλα αυτά υπάρχουν και συνυπολογίζονται.
Όμως, εδώ υπάρχει σχέδιο και οργάνωση που αποκλείει το τυχαίο. Πώς μπορεί να είναι τυχαία η εκδήλωση φωτιάς σε τελείως δύσβατη περιοχή, μέσα σε χαράδρα; Ανθρώπινο χέρι πήγε εκεί, με μηχανισμό και άλλα μέσα.
Πάντως, εάν δεν σταματήσουν να φυτεύουν πεύκα συνέχεια στα βουνά της Αττικής, οι φωτιές δεν θα σταματήσουν ποτέ. Το ότι δεν το κάνουν, σίγουρα προξενεί απορίες, όπως απορίες προξενεί η εμμονή μόνον στα πεύκα. Γιατί άραγε;
Γ.Δ.


Ποσότητα ναι. Ποιότητα;
Η συζήτηση σε φιλικό κύκλο φιλότεχνων συμπολιτών. Θέμα οι αυξημένες σε επίπεδο πρωτοφανές, εκδηλώσεων, συναυλιών, πανηγύρεων, θεατρικών παραστάσεων και γενικά εκδηλώσεων που παρόμοιο πλήθος δεν υπήρξε ποτέ.
Έτσι, συζητήθηκε πως όντως η ποσότητα είναι τεράστια σε βαθμό που δύσκολα μπορεί ν’ απορροφήσει η επαρχία. Παράλληλα, όμως, επισημάνθηκε μια σημαντική παράμετρος, αυτή της χαμηλής προσφερόμενης ποιότητας.
Κυρίως αυτό αναγνωρίστηκε στο χώρο των θεατρικών παραστάσεων που τα σχήματα στήθηκαν γρήγορα και η σκηνοθεσία εμφανίστηκε πρόχειρη και ως δήθεν νεωτερίζουσα. Προφανώς η διαπίστωση δεν αφορά το σύνολο, όμως όντως θεωρήθηκε μια ευκαιρία εισπράξεων μετά από δύο χρόνια σιωπής και ανεργίας.
Γ.Δ.


Οι υγειονομικοί υπό αναστολή και το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου
Δίχασαν το περιφερειακό συμβούλιο οι  υγειονομικοί  υπό αναστολή της Δράμας που ζήτησαν και μάλιστα πιεστικά να εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα που να υιοθετεί τις  απόψεις τους περί άρσης της υποχρεωτικότητας και επάνοδο στην εργασία τους. Η εκπρόσωπος τους μάλιστα είπε και κάτι κλισέ ότι η πολιτεία τους θέλει επαίτες και παρίες του συστήματος. Παρέλειψε όμως να δώσει μια πειστική απάντηση γιατί αυτή η ομάδα των υγειονομικών που ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό και είδαν χιλιάδες ανθρώπους να μην μπορούν να ανασάνουν και να πεθαίνουν στις εντατικές ιδιαίτερα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και επιμένουν παρότι τέθηκαν σε αναστολή. Ναι, σεβαστή η γνώμη του καθενός αλλά πρέπει να συνοδεύεται  και από την επίγνωση ότι είναι έτοιμος να αναλάβει και το κόστος και όχι  να …κλαψουρίζει ζητώντας συμπαράσταση. Διαφοροποιήθηκαν σε μια περίοδο πολέμου με την πανδημία, λιποτάκτησαν για να μην εμβολιαστούν. Και οι  λιποτάκτες στον πόλεμο τουλάχιστον χάνουν το δικαίωμα της κοινωνικής αποδοχής. Και σωστά η διοίκηση της περιφέρειας δεν έδωσε την συγκατάθεσή της για επάνοδο στην εργασία τους. Παρά ταύτα όμως πέρασε η αντίθετη άποψη και αυτό είναι επίσης είναι δείγμα δημοκρατικής λειτουργίας.
Μ.Ξ.


Δύσκολα το πιστεύουμε
Προσωπικά δεν το πιστεύω πως στη χώρα αυτή που λέγεται Ελλάς, από κάποια κυβέρνηση, θα επιβραβευθούν οι συνεπείς πολίτες ως προς τις υποχρεώσεις (οικονομικές και λοιπές)  προς το κράτος. Έχω ζήσει έως τώρα βλέποντας να επιβραβεύονται αποκλειστικά οι ασυνεπείς.
Είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις κούρευαν τα χρέη όσων δεν τηρούσαν τις προθεσμίες, δεν ακολουθούσαν τις ρυθμίσεις ή παραβίαζαν τους όρους των διακανονισμών.
Οι λόγοι ανοχής εκ μέρους των κυβερνήσεων γνωστοί. Αλίευση ψήφων, κυρίως προεκλογικά.
Η τακτική αυτή όμως δημιουργούσε πικρία και εύλογα οι συνεπείς θεωρούσαν τον εαυτό τους «κορόιδο» που εκπλήρωναν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους, ενώ οι ασυνεπείς τελικά είχαν οικονομικό όφελος διότι τους μειωνόταν το ποσό της οφειλής κλπ.
Γ.Δ.


Πρώτα να δούμε έργο
Όχι, δύσκολα να το πιστέψω πως θ’ αλλάξει αυτή η κρατική νοοτροπία και η κυβέρνηση θα επιβραβεύσει τους συνεπείς πολίτες με κάποια μέτρα ως ανταμοιβή προς αυτούς.
Θα παραμείνω δύσπιστος και θα περιμένω να δω στην πράξη να γίνεται κάτι, όχι στα λόγια.
Η κυβέρνηση μιλά για διπλό «μπόνους» στους φορολογούμενους που τακτοποιούν τα χρέη τους.
Το’ παμε, πρώτα να τα δούμε τα μέτρα, να υλοποιούνται, όχι μόνο να ψηφιστούν. Διότι από αδρανείς νόμους τίποτε άλλο στη χώρα αυτή.
Γι’ αυτό μένω σε αναμονή όπως και πολλοί άλλοι. Χορτάσαμε από λόγια, μας λείπουν τα έργα κι αυτά περιμένουμε από ένα κράτος που ευνοεί τους ασυνεπείς και τιμωρεί τους συνεπείς.
Γ.Δ.


Ν’ αποφασίσουν αυτοί που πρέπει
Μειωθήκαμε λοιπόν οι Ξανθιώτες κατά 3.045 άτομα στο νομό μας. Από 111.000 (χοντρικά), κατεβήκαμε στις 108.000, μία μείωση 2,7%, η μικρότερη των υπολοίπων νομών της Περιφέρειάς μας. Τη μεγαλύτερη μείωση 11,9% έχει ο νομός Δράμας και ακολουθεί ο νομός Έβρου με 9,5%, Καβάλας με 7,2% μείωση και Ροδόπης με 6,80% μείωση.
Πληθυσμιακά ο Έβρος προηγείται με 133.862 κατοίκους, ακολουθεί η Καβάλα με 129.029 και τρίτος νομός ακολουθεί ο δικός μας με 108.177 άτομα. Ακολουθεί με 104.380 κατοίκους η Ροδόπη και τελευταίος ο νομός Δράμας με 86.621 άτομα.
Τώρα ως προς το νομό μας τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού έχει ο δήμος Τοπείρου με 1.710 άτομα, ακολουθεί ο δήμος Αβδήρων με 1.145 άτομα και ο δήμος Μύκης με 1.019 άτομα.
Απεναντίας ο δήμος Ξάνθης παρουσιάζει μια αύξηση 1.029 ατόμων στη δεκαετία.
Τα στοιχεία βέβαια δεν είναι για να τα αναφέρουμε απλά, αλλά για να προβληματίζουν την κυβέρνηση, τους δήμους και αυτούς που πρέπει να πάρουν μέτρα να σταματήσουν τη μείωση του πληθυσμού γενικώς στη χώρα μας.
Γ.Δ.


Μιλούν, μιλούν χωρίς να γνωρίζουν
Γενικώς οι Έλληνες μιλούν αρκετά. τους αρέσει η «πάρλα» να μιλούν κι όχι να ακούν. Να τους ακούνε οι άλλοι. Τώρα τι λένε κι αν αυτό που λένε είναι σωστό, ε, αυτό θα μου επιτραπεί να το αμφισβητήσω.  Συνήθως οι περισσότεροι φλυαρούν, εκφράζουν άποψη χωρίς να γνωρίζουν για το θέμα αρκετά πράγματα. Απλά μιλούν, σπανίως αποδέχονται την άποψη του άλλου και εμμένουν στην προσωπική τους άποψη αμετακίνητοι, επιδιώκοντας να πείσουν τους άλλους στη δική τους θέση ως αυθεντία.
Τους ακούσαμε και πρόσφατα στα θέματα της επικαιρότητας με Πισπιρίγκου, Λιγνάδη, πυρκαγιές και άλλα. Προφανώς έχουν άποψη για όλα, αυτό δε συζητείται, είναι παντογνώστες, γνωρίζουν ιατρικά θέματα, νομικά, διεθνών σχέσεων και υψηλής πολιτικής. Μου θυμίζουν τη γνωστή φράση «κάνε με πρωθυπουργό για 24 ώρες να λύσω όλα τα προβλήματα».
Ο Έλληνας, ο μοναδικός…
Γ.Δ.


«Αστοχία» ή «ατόπημα»;
Σε «αστοχία» των συνεργατών του απέδωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ηλίας Ασκαρίδης το γεγονός ότι  ο δήμος Ξάνθης αποκαλείται με το τουρκικό όνομα «Ισκέτσε» στο διαφημιστικό σποτ για τις γιορτές της Παλιάς πόλης στην τουρκική γλώσσα. Ωστόσο ανέλαβε ο ίδιος την πολιτική ευθύνη και έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του δημάρχου. «Σημαντικό ατόπημα» το χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης και ζητάει συγγνώμη παρότι κάνει την επισήμανση.  ότι δεν θα ήταν καν ατόπημα «σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη κουλτούρα», και συνεχίζει: «Ωστόσο, ζούμε σε μια εποχή και σε μια περιοχή, που καθημερινά δεχόμαστε τις αναθεωρητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας του 2022». Πολύ σωστά!
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό με τον δήμο μας, να αποκαλείται με τουρκική ονομασία παρουσία του δημάρχου του μάλιστα, από τούρκο αξιωματούχο! Και καλά οι  τούρκοι δεν κρύβουν τον αναθεωρητισμό τους  αλλά κι εμείς, όχι απλά να μην αντιδρούμε αλλά να υιοθετούμε το όνομα;
Ήθελα να’ ξερα ο κ. Ασκαρίδης πριν κυκλοφορήσει το σποτ δεν το είδε, δεν το άκουσε, δεν το έλεγξε;
Όσο για τον δήμαρχο σωστά τα λέει αλλά δεν λέει αν δέχεται  ή όχι την παραίτηση του κ. Ασκαρίδη; Ή μήπως δεν χρειάζεται αφού ζήτησε ο ίδιος συγγνώμη;
Και να δεχτούμε ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα αλλά αστοχία ή άγνοια. Και σ’ αυτή την περίπτωση και αυτά είναι επικίνδυνα και αυτοί που βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις πρέπει να γνωρίζουν καλά και τι λένε και τι κάνουν. Πολιτική δεν είναι οι χειραψίες και  το χτύπημα στον ώμο αλλά ευθύνη και επίγνωση του ρόλου που αναλαμβάνει κάποιος. Και το πιο σημαντικό είναι να διαθέτει επάρκεια στο να ανταποκριθεί σ’ αυτό που καλείται  να διαχειριστεί.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …