Η πόλη μου
Αλήθεια τι είναι μια πόλη για έναν σύγχρονο άνθρωπο;
Είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι όμορφο, έχει συναισθηματική αξία για όσους την κατοικούν ή απλά ζουν εντός της αδιάφορα και τυπικά;
Είναι η πόλη μας ζωντανή, θελκτική για να σε κρατάει σε εγρήγορση, να την χαρείς, να την ερωτευθείς; Ή είναι μια αδιάφορη πόλη, στεγνή, απρόσωπη, χωρίς χαρές και μυστήρια;
Αγαπούν πραγματικά οι Ξανθιώτες την πόλη τους; Την φροντίζουν, την σέβονται ή αντιθέτως της συμπεριφέρονται αδιάφορα, απρόσεκτα, ενίοτε και απερίσκεπτα πληγώνοντάς την;
Γιατί μη ξεχνάμε πως η πόλη αρχικά είναι οι άνθρωποι, οι ψυχές και μετά τα κτίρια, οι δρόμοι, τα πάρκα.
Γ.Δ.
Η πόλη μου ΙΙ
Η πόλη μου, η πόλη σας, τι είναι αλήθεια; Είναι οι άνθρωποι ναι, είναι όμως και ο χώρος, οι μύθοι, τα δρώμενα, ο πολιτισμός.
Πόλη χωρίς τα παραπάνω δεν μπορεί να έχει μέλλον.
Η ιστορία, το παρελθόν, είναι απαραίτητα για να υπάρξει ο νέος βηματισμός, στην πορεία που χαράσσεται για το μέλλον.
Για την Ξάνθη μας, την πόλη μας, το σημαντικό είναι οι άνθρωποι. Εμείς όλοι, οι ίδιοι αλλά και οι διαφορετικοί που ξεχωρίζουμε μεν αλλά συνθέτουμε ενωτικά την όμορφη, ξεχωριστή εικόνα που σπάνια θα συναντήσει κανείς αλλού.
Είμαστε το όριο μεταξύ ανατολής και δύσης, οι μυρωδιές των φαγητών, ο γλωσσικός πλούτος, η συνύπαρξη πολλών θρησκειών.
Γ.Δ.
Η πόλη μου ΙΙΙ
Αυτά και άλλα πολλά είναι η πόλη μου, η πόλη μας. Μητέρα τροφός αλλά και σύντροφος ερωτική, καταφύγιο στις δυσκολίες, η μουσική και τα χρώματα, οι δρόμοι με τα καλντερίμια και τις ιστορίες του παρελθόντος της Παλιάς Αρχόντισσας.
Κυρά με όλη τη σημασία, χωνευτήρι ανθρώπων με ιστορία, με φυλετικές ιδιαιτερότητες, αρχοντιά και ανάπτυξη, συνυφασμένα με τον καπνό.
Αρχοντικά μοναδικά και αξεπέραστα, μπεϊλίκια με ψηλούς τοίχους, με όνειρα που υλοποιήθηκαν και άλλα ματαιώθηκαν, ένα μείγμα ανθρώπων που ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία συγκλίνοντας σε ένα σημείο, την πόλη μου, την πόλη μας.
Που αγαπάμε μεν αλλά δεν προσέχουμε όσο πρέπει.
Γ.Δ.
Να καθαριστούν οι σχάρες ομβρίων
Το θέμα είναι αυτονόητο μεν, αλλά επειδή στη χώρα μας το αυτονόητο τελικά είναι ζητούμενο, εμείς έχουμε υποχρέωση να το επισημάνουμε στους καθ’ ύλιν αρμοδίους.
Λοιπόν, μετά τις τόσες ισχυρές βροχές που μετέφεραν χώμα, πέτρες μικρές, χαρτιά διαφημιστικά, σακούλες, χόρτα, φύλλα και σε πολλά σημεία κάλυψαν τις σχάρες των ομβρίων, εκείνο που πρέπει να γίνει από τον δήμο είναι να καθαριστούν οι σχάρες των φρεατίων οπωσδήποτε.
Και μια παρατήρηση. Υπάρχουν σχάρες μπροστά από καταστήματα και σπίτια και οι γείτονες αδιαφορούν να τις καθαρίσουν! Περιμένουν να το κάνει ο δήμος. Άραγε πότε θ’ αλλάξει αυτή η νοοτροπία μας;
Γ.Δ.
Ούτε πόθεν, ούτε έσχες
Όπως θα διαπίστωσαν οι αναγνώστες της εφημερίδας μας δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με το θέμα της περιουσίας των βουλευτών και υπουργών. Κι αυτό διότι την όλη υπόθεση την θεωρούμε ως μια κοροϊδία του πολιτικού μας συστήματος και μιας κοροϊδίας της κοινής γνώμης.
Έχουμε την άποψη αυτή διότι τα στοιχεία δεν ελέγχονται, απλά δηλώνονται, και το ίδιο δεν ελέγχονται όταν αποχωρούν από την ενεργή δράση οι πολιτικοί για να διαπιστωθεί εάν και πως δημιουργήθηκε η επιπλέον περιουσία.
Ούτε πόθεν, ούτε πώς έσχες. Άρα κοροϊδία και υποκρισία συν κουτσομπολιά στα καφενεία.
Καλύτερα με τον τρόπο που γίνεται αυτή η ιστορία, να σταματήσει. Δεν έχει νόημα.
Γ.Δ.
Η Νίκη της Σαμοθράκης …νίκησε τον Δημόκριτο
Η Νίκη της Σαμοθράκης θα είναι πλέον στο λογότυπο της Περιφέρεια ΑΜΘ καθώς το περιφερειακό συμβούλιο υπερψήφισε αυτή την πρόταση. Υποψήφιος ήταν και ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης, ο μεγάλος φιλόσοφος και πανεπιστήμονας που θεωρείται πατέρας της πυρηνικής Φυσικής αλλά η πρόταση αυτή ψηφίστηκε μόνο από τους: αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Κουρτίδη, Δημήτρη Δόντσο, Ιρφάν Χατζηγκενέ και Οδυσσέα Βουρβουκέλη. Σημειωτέον ότι την πρόταση για τον Δημόκριτο, καταψήφισαν – αφού υπερψήφισαν την Νίκη της Σαμοθράκης – οι άλλοι Ξανθιώτες περιφερειακοί σύμβουλοι, Δημήτρης Γαλανόπουλος, Μιχάλης Αμοιρίδης και Μαχμούτ Σερκάν, ενώ απουσίαζαν οι κ. Νίκος Ευφραιμίδης και Ριτβάν Κουράκ. Συνολικά 17 ψήφισαν υπέρ της «ΝΙΚΗΣ» της Σαμοθράκης, 6 υπέρ των «ΦΙΛΙΠΠΩΝ», 5 υπέρ του «ΘΡΑΚΑ ΙΠΠΕΑ», 4 υπέρ του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» και 2 υπέρ του «ΔΙΟΝΥΣΟΥ», ενώ στην ψηφοφορία υπήρξαν και δύο λευκά.
Και ναι η Νίκη της Σαμοθράκης είναι ένα εμβληματικό έργο της ελληνιστικής περιοχής, αγνώστου δημιουργού που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Ως εκ τούτου είναι γνωστό διεθνώς και αναπαριστά τη μυθική Θεά Νίκη. Ο Δημόκριτος πάλι ήταν ένας υπαρκτός άνθρωπος που διεύρυνε την γνώση του ανθρώπου γύρω από την σύσταση της ύλης και έθεσε τις βάσεις για πολλές ανακαλύψεις του αιώνα μας.
Προφανώς όμως εμείς ακόμη προτιμούμε τους …μύθους!
Βέβαια πίσω απ’ όλα αυτά υπάρχει έντονο πολιτικό παρασκήνιο. Να θυμίσουμε ότι η πρόταση για την Νίκη ήταν από τον περιφερειακό σύμβουλο Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς με τον οποίο συντάχθηκε ο περιφερειάρχης και οι συν …αυτώ που τελευταία ανακάλυψαν «τι εστί περιφερειακή συνείδηση»!
Μ.Ξ.
Η ξεφτίλα όρια δεν έχει
Βοούσε η χώρα μετά τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα για όσα τρομερά και φοβερά έβγαιναν στη φόρα για τον ίδιο, για τον πλούτο, για τις μεθόδους του να τον αποκτήσει. Ξαφνιασμένη και γεμάτη απορίες η κοινή γνώμη, μάθαινε την αλήθεια για τις τακτικές και τρόπους λειτουργίας που στηρίζονταν σε μη νόμιμες δράσεις κι ενέργειες που τελικά απέφεραν μια τεράστια περιουσία.
Κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, η συνδικαλιστική οργάνωση των Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) χωρίς ντροπή έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση γι’ αυτόν: «Στη μακρόχρονη δημοσιογραφική πορεία του άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του με την έντονη προσωπικότητά του και το δυναμικό χαρακτήρα του. Επί δεκαετίες έδινε τις δικές του δημοσιογραφικές μάχες ως καυστικός σχολιαστής της πολυτάραχης ελληνικής σκηνής» (απόσπασμα).
Όταν η ντροπή έχει φύγει, βγαίνουν τέτοιες ανακοινώσεις ξεφτίλας.
Γ.Δ.
Αυξήστε το πράσινο!
Επιμένουμε, επανερχόμαστε συνέχεια, επισημαίνουμε τις θετικές προοπτικές που δημιουργεί στους ανθρώπους το πράσινο να υπάρχει στην πόλη μας.
Να υπάρχει, να το απολαμβάνουν οι συμπολίτες τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές. Στόχος πρέπει να είναι η βιωσιμότητα της πόλης, η αναβάθμιση των παλαιών πάρκων, η δημιουργία νέων στις γειτονιές, πύκνωση του πράσινου με περισσότερα δέντρα ανά γειτονιά με στόχευση και πρόγραμμα και φυσικά αναβάθμιση αισθητικά και λειτουργικά των υπαρχόντων συντριβανιών και δημιουργία νέων. Μετατροπή εγκαταλελειμμένων και αναξιοποίητων χώρων σε μικρά πάρκα, τα γνωστά ως πάρκα «τσέπης».
Το θέμα «πράσινο» είναι μεγάλο γι’ αυτό θα επανέλθουμε.
Γ.Δ.
Σκληρό παζάρι…
Τελικά ξέρει καλά από …παζάρια ο τούρκος πρόεδρος. Το’ φερε από εδώ το’ φερε από εκεί και κατάφερε αυτά που ήθελε. Δεν είπε κουβέντα για τα ελληνοτουρκικά και τα «Μητσοτάκης γιοκ» για να δουν όλοι στο ΝΑΤΟ πόσο «καλό παιδί» είναι και στη συνέχεια έκανε ακόμη μια πράξη καλής θέλησης αποσύροντας το βέτο για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ατλαντική συμμαχία αφού πρώτα εξασφάλισε την συναίνεσή τους να κηρυχθούν ως τρομοκρατικές οργανώνεις το κουρδικό ΠΚΚ. Επίσης ως αντάλλαγμα ζήτησε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο για να συζητήσουν την αναβάθμιση των F 16 και ότι άλλο αφορά τον εξοπλισμό της Τουρκίας.
Βέβαια όλα αυτά θα τα κεφαλαιοποιήσει στο εξωτερικό καθώς έχει και εκλογές.
Σ’ ότι αφορά τα μεταξύ μας προς το παρόν θα υπάρξει μια περίδος ύφεσης για να μην δυσαρεστηθούν και οι σύμμαχοι και μετά το ξαναρχίζουμε το …μουχαμπέτι από εκεί που το αφήσαμε!
Μ.Ξ.