Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ήρθε η ώρα της επιστροφής  της επιστρεπτέας προκαταβολής

Ήρθε η ώρα της επιστροφής  της επιστρεπτέας προκαταβολής

0

Πρώτη δόση στις 29 Ιουλίου– 60  έως 96 δόσεις και έκπτωση 15%για την εφάπαξ καταβολή

 

Προέδρος  ΕΒΕ Ξάνθης , Σ. Μωραΐτης: «Μας βοήθησαν οι  επιστρεπτέες να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας»

 

 

Ήγγικεν η ώρα της επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής που δόθηκε στους επαγγελματίες αυτοαπασχολουμένους για  να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα όταν έκλεισαν της επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή ως μέτρο για  την αντιμετώπιση της διασποράς του  κορωνοϊού.

Πρώτη δόση στις 29 Ιουλίου– 60  έως 96 δόσεις και έκπτωση 15%για την εφάπαξ καταβολή

Πλέον ο χρόνος πληρωμής της πρώτης δόσης πλησιάζει, καθώς η νέα παράταση που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 29η Ιουλίου 2022. Οι δόσεις για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης από 60 αυξάνονται σε 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Παράταση έχει δοθεί και στην προθεσμία για την εναλλακτική δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού, έως και την 29η Ιουλίου 2022.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τις διασταυρώσεις των στοιχείων όσων έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών με τον τελικό «λογαριασμό».

Να σημειώσουμε ότι  χρονικά είναι μια δύσκολη εποχή καθώς συμπίπτει και με την καταβολή του φόρου εισοδήματος.

Προέδρος  ΕΒΕ Ξάνθης , Σ. Μωραΐτης: «Μας βοήθησαν οι  επιστρεπτέες να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας»

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος  του ΕΒΕ Ξάνθης  κ. Στέλιος Μωραΐτης σημείωσε πως η επιστρεπτέα  προκαταβολή βοήθησε πολύ τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα και να σταθούν στα πόδια τους: «Ίσως ήταν το μόνο μέτρο που βοήθησε τόσο πολύ, Κλείσαμε τις επιχειρήσεις μας ενώ τα λειτουργικά έξοδα έτρεχαν. Για παράδειγμα κλήθηκα να πληρώσω 46.000 ρεύμα ενώ είχαμε μηδενικούς  τζίρους. Τώρα θα επιστρέψουμε αυτά που ουσιαστικά πήραμε δανεικά κλιμακωτά και με δόσεις ενώ θα έχει και καλή έκπτωση αν τα επιστρέψουμε εφάπαξ. Είναι πολλοί που πήραν και τις 7 δόσεις και κράτησαν τις επιχειρήσεις τους». Ο κ. Μωραΐτης απαντώντας σε ερώτηση  αν οι επιχειρήσεις έχουν μπει σε μια τροχιά κανονικότητας σημείωσε: «Κάποιες όπως η δική μας που  αφορά δεξιώσεις γάμων επανήλθε και μάλιστα δριμύτερα γιατί είχαν απαγορευτεί οι  τελετές. Γενικότερα όμως δεν υπάρχει  ανάκαμψη επειδή υπάρχει  μεγάλη ακρίβεια σ’ όλα τα είδη αλλά και στην ενέργεια που ανεβάζει όλο  το λειτουργικό κόστος.

Ποιοι θα επιστρέψουν ολόκληρη την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει στον ελεγκτικό μηχανισμό οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους (διατήρηση προσωπικού) και τι θα πρέπει να κάνουν εφόσον διαπιστώσουν υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων. Σύμφωνα με τις οδηγίες:

α) Γίνεται άμεσα απαιτητό το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους της απόφασης για τη διατήρηση του προσωπικού.

β) Το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν επιστρέφεται εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα ανωτέρω ισχύουν και για την επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης, σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί τίτλος είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού και η σχετική ταυτότητα οφειλής και από τον έλεγχο προκύψει ότι:

Η επιχείρηση δεν ήταν δικαιούχος της ενίσχυσης: Τότε το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος τίτλος είσπραξης για την άμεση επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.

Η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού ενίσχυσης: Υπολογίζεται από την ΑΑΔΕ το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που έλαβε ο δικαιούχος. Το υπερβάλλον ποσό που τυχόν καταβλήθηκε έναντι του αρχικού τίτλου είσπραξης δεν επιστρέφεται, αλλά πιστώνεται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις οι επιχειρήσεις χάνουν την έκπτωση 15% στην εφάπαξ καταβολή.

Πώς θα υπολογιστεί η επιστροφή της επιστρεπτέας

Το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης έχει μειωθεί και ανάλογα με τα ποσά που έχουν εισπράξει είναι:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων,

33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων και

50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων,

33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού θα αναρτηθούν στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ «myAADE», στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις», ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης για 6+1 Τεχνικούς Συμβούλους

Προχωρά η διαδικασία για τα έξι μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, μεταξύ των οποίων και η Ανατολι…