Κλειστόν ελλείψει μαθητών
Δυστυχώς κάθε χρόνο, δεκάδες δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σ’ ολόκληρη τη χώρα σταματούν τη λειτουργία τους. Κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν μαθητές.
Έτσι, στην Περιφέρειά μας δεν θα λειτουργήσουν 33 συνολικά σχολεία φέτος, με το μεγαλύτερο ποσοστό ορεινών περιοχών.
Αυτή την τραγική στην βάση της υπόθεση που αποδεικνύει τη συρρίκνωση του πληθυσμού και την υπογεννητικότητα, έρχεται χωρίς την παραμικρή αίσθηση της αλήθειας να εκμεταλλευτεί η Τουρκία.
Γνωρίζοντας πως από το σύνολο των 33 σχολείων που κλείνουν, πως μόνο τα τέσσερα είναι μειονοτικά. Όμως, στο βωμό της προπαγάνδας λέει ψέματα.
Γ.Δ.
Κτίζουν στην άμμο
Πού έγκειται το ψέμα; Ότι δηλώνει πως κλείνουν μόνο 4 μειονοτικά. Διαστρέβλωση χειρίστου είδους. Θυσία της αλήθειας εν ονόματι του ψεύδους και στήριξης αυτού μ’ έναν αδιανόητο τρόπο, όταν όλοι οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Θράκης γνωρίζουν την πραγματικότητα και την αλήθεια.
Όμως τα ψεύδη δεν είναι μόνον για εσωτερική κατανάλωση αλλά για το εξωτερικό. Διότι εκεί εμφανίζεται η «είδηση» πως κλείνουν τέσσερα μειονοτικά σχολεία σε αντίθεση με ότι λέει η Λωζάνη. Γνωρίζουν πως μόνο με το ψέμα μπορούν να στηρίξουν τα δήθεν επιχειρήματά τους. Κάνουν όμως λάθος διότι η αλήθεια είναι διαφορετική. Κτίζουν στην άμμο.
Γ.Δ.
Κλοπές μεταλλικών καπακιών
Πρόκειται για μια γνωστή ιστορία που δυστυχώς επαναλαμβάνεται συχνά. Εννοώ τους κλέφτες μεταλλικών καπακιών που υπάρχουν σε πεζοδρόμια.
Οι γνωστοί κάτοικοι του οικισμού που ως γνωστόν μας «Δροσίζουν» τακτικά, κάνουν εξορμήσεις νυχτερινές, τα αφαιρούν και την άλλη ημέρα τα πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές.
Όμως η ενέργειά τους αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στους πεζούς που μπορεί από απροσεξία να τραυματιστούν πέφτοντας ένα πόδι στον κενό χώρο.
Τώρα θα ρωτήσει κάποιος «τι πρέπει να γίνει».
Δε θα πως τι πρέπει διότι κάπου η ανοχή έχει και όρια.
Γ.Δ.
Η εκδίκηση …του ανεμιστήρα!
Το φετινό καλοκαίρι μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί το καλοκαίρι του …ανεμιστήρα! Ο παρατεταμένος, φτωχικός ανεμιστήρας εκεί που ήταν στα αζήτητα σε κάποια αποθήκη παίρνει την… εκδίκησή του και επανέρχεται δριμύτερος για να μας δροσίσει φτηνά και φυσικά όπως παλιά! Τοποθετείται μάλιστα στο πιο κεντρικό μέρος του σπιτιού και αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής! Ο περιφρονημένος ανεμιστήρας επανήλθε γιατί τα κλιματιστικά έγιναν ασύμφορα λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ρεύματος!
Πίσω στους ανεμιστήρες λοιπόν …που και μας δροσίζουν χωρίς να μας παγώνουν αλλά προσθέτουν και μια vintage νότα που φυσικά είναι πολύ in στιλιστική τάση.
Μ.Ξ.
«Αδέσποτοι φίλοι Ξάνθης»
Αγαπώ και σέβομαι τα ζώα, τόσο αυτά που ζουν στη φύση όπου είναι και η κατοικία τους, η ζωή τους. Προφανώς συμπαθώ τους τετράποδους φίλους που ζουν μαζί μας στην πόλη έχοντας τη φροντίδα των ανθρώπων τους.
Υπάρχει όμως και μια κατηγορία ζώων που δυστυχώς ζει υπό δύσκολες συνθήκες. Αυτή λοιπόν την δυσκολία εδώ και χρόνια υπηρέτησαν με υπερβάλλοντα ζήλο μια ομάδα γυναικών ιδρύοντας τον σύλλογο «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης».
Λοιπόν, τα μέλη της ομάδας αυτής με πικρία και παράπονο έκαναν γνωστή την απόφασή τους να αναστείλουν τη λειτουργία του συλλόγου τους.
Η είδηση σόκαρε την μικρή μας κοινωνία διότι γνώριζαν όλοι την προσφορά του συλλόγου στην φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
Γ.Δ.
Χρειάζεται στήριξη
Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν να πούμε λίγα λόγια για τον σύλλογο «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης».
Κατ’ αρχάς, έχουν καταφύγιο όπου φιλοξενούνται 82 ζώα συντροφιάς. Τα ζώα αυτά χρειάζονται τροφή, φάρμακα και εν γένει περίθαλψη και ανθρώπινη φροντίδα. Το να φροντίζεις καθημερινά τόσα ζώα, είναι άθλος μοναδικός.
Έτσι, πλέον δεν θα αναλάβουν νέα αδέσποτα. Κι αυτό διότι δεν υπήρξε η ανάλογη στήριξη από την τοπική κοινωνία ώστε να καλύπτονται τα έξοδα τροφής και νοσηλείας.
Λοιπόν; Μήπως θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς κάτι; Να βοηθήσουμε ως πραγματικοί φιλόζωοι; Να συνδράμουμε οικονομικά, όσο μπορεί ο καθένας, για να στηριχθεί η αξιέπαινη εθελοντική προσπάθεια του συλλόγου;
Γ.Δ.
Ένα φίδι, μια χελώνα, ένας σκαντζόχοιρος
Αφορμή παίρνω από τα σχόλια για τον φιλοζωικό σύλλογο «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης».
Λοιπόν, οικόσιτο ζώο δεν διαθέτω. Όμως, στο μικρό κτήμα με τα ελαιόδεντρα, εδώ και χρόνια συνυπάρχω με ένα φίδι, μια χελώνα κι έναν σκαντζόχοιρο.
Δεν τα συναντώ τα τρία αυτά «άγρια» ζωάκια συχνά διότι δεν βρίσκομαι εκεί τακτικά. Όμως περιστασιακά διακρίνω την παρουσία τους. Εξάλλου οι αρουραίοι δεν προτιμούν να ζουν στο κτήμα…
Πρόσφατα λοιπόν συνάντησα αργά το απόγευμα τον σκαντζόχοιρο να γεύεται πεσμένα αχλάδια.
Τα τρία αυτά ζωάκια, έτσι τα λέω χαϊδευτικά, συμβιώνουν εκεί στον χώρο εξασφαλίζοντας τροφή και νερό από το πότισμα που γίνεται στα οπωροφόρα.
Μια άλλη φορά θα σας μιλήσω για τις φωλιές των πουλιών που υπάρχουν χρόνια σε ελιές.
Όμορφη, αρμονική, συνύπαρξη φύσης, ζώων, ανθρώπου.
Γ.Δ.
Υπερβολές του παρελθόντος
Θα σας θυμίσω μια υπερβολή του όχι μακρινού παρελθόντος. Μια υπερβολή που τροφοδοτήθηκε σκόπιμα από κάποιους που είχαν τους λόγους τους.
Θυμίζω λοιπόν τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει σ’ ολόκληρη τη χώρα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Είμαι σίγουρος πως κι εσείς θα θυμάστε τις γραφικότητες εκείνες με το σύνθημα «να φύγουν οι κεραίες» από σχολεία, σπίτια, να πάνε έξω, μακριά, στο πυρ το εξώτερον.
Ομάδες πολιτών, προοδευτικοί και ανθρωπιστές παρέα με σκοταδιστές και εναντίον της εξέλιξης και προόδου.
Αυτά τότε. Σήμερα λοιπόν κανείς δεν μιλά, δεν λαλά, όλα καλά καμωμένα, τίποτε δε συμβαίνει, τα κινητά τηλέφωνα είναι προέκταση των χεριών, η επικοινωνία είναι ο άρχων του σύμπαντος, για τις κεραίες δεν υπάρχει χρόνος, ας ασχοληθεί κάποιος άλλος, εγώ είμαι στο FB , φωτογραφίζω τον εαυτό μου και σας τον δείχνω.
-Η κεραία; Ποια κεραία άνθρωπέ μου…
Γ.Δ.
Πρώτη θέση στον επαρχιακό Τύπο
Το ενημερωτικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ρώυτερς (Reuters) στην ετήσια έκθεσή του μετά από έρευνα που διεξήγαγε, καταγράφει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Έτσι, την πρώτη θέση στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Reuters 2022 καταλαμβάνει ο Τοπικός-Περιφερειακός Τύπος «εξαφανίζοντας» από την κατάταξη τα ενημερωτικά sites και τον Αθηναϊκό Τύπο, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια κρατούσαν τα σκήπτρα.
Στην ενότητα Brand trust scores της ετήσιας έκθεσης Digital News Report 2022 Reuters, που αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη, ο Τοπικός – Περιφερειακός Τύπος βαθμολογείται με άριστα, κερδίζοντας το 55% της εμπιστοσύνης του κόσμου καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση συγκριτικά με επώνυμα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα.
Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι τοπικές-περιφερειακές εφημερίδες, η δεύτερη θέση ανήκει στα dikaiologitika.gr, ακολουθούν η Kathimerini.gr και η ενημέρωση της ΕΡΤ.
Γ.Δ.
Βρε πως αλλάζουν οι καιροί…
Μετά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τις πιστωτικές κάρτες, την άυλη συνταγογράφηση με το παραπεμπτικό για εξετάσεις και για φάρμακα, τώρα θα έχουμε στο κινητό μας και την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. Έτσι δεν θα τρώμε κλήση αν δεν έχουμε το δίπλωμα μαζί μας ή δεν θα τρέχουμε να βρούμε την ταυτότητα που ξεχάσαμε στο σπίτι αν την χρειαστούμε στην τράπεζα ή όπου πρέπει να κάνουμε ταυτοπροσωπία. Οι παλιότεροι θα θυμούνται πως μετέφεραν όλα τα χρειαζούμενα χαρτιά. Διπλωμένα για να χωράνε : ταυτότητα, απολυτήριο στρατού στην τσέπη του πουκάμισου! Πέρασε πια μισός αιώνας από τότε και όλα τώρα είναι ψηφιακά. Πρόοδος αδιαμφισβήτητα αρκεί μην χάσει κανείς το κινητό, ή να μην μείνεις από μπαταρία τη στιγμή που το χρειάζεσαι!
Μακριά από κάθε «κώλυμα» παρελθοντολογίας δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι από τότε που έγιναν όλα ψηφιακά έχασαν την αξία τους. Έχουμε χιλιάδες φωτογραφίες στα κινητά μας, σε στικάκια που ποτέ δεν ανοίγουμε να ξαναδούμε. Όμως βλέπουμε με δέος την παλιά φωτογραφία της γιαγιάς και του παππού τότε που ήταν νέοι και ίσως είναι και η μοναδική τους φωτογραφία! Καλή η ψηφιακή τεχνολογία αλλά το έντυπο έχει άλλη αξία. Το ίδιο συμβαίνει και στον Τύπο. Καλά τα site αλλά η εφημερίδα έχει διαχρονική αξία!
Μ.Ξ.