Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παρέμβαση για τους λογαριασμούς ρεύματος: Ειδική ρύθμιση στη Βουλή για τα τσουχτερά πάγια

Παρέμβαση για τους λογαριασμούς ρεύματος: Ειδική ρύθμιση στη Βουλή για τα τσουχτερά πάγια

0

Η επιδότηση για τον Αύγουστο θα απορροφήσει το 90% των αυξήσεων

Άμεσα είναι τα αντανακλαστικά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην… ευρηματικότητα που επέδειξαν οι πάροχοι ώστε να εξακολουθήσουν να παραπλανούν τους καταναλωτές και μετά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος.

Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας κατέθεσε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τις εταιρείες προμήθειας να επαναφέρουν τα πάγια στους λογαριασμούς ρεύματος στα επίπεδα που ήταν στις 4 Ιουλίου και θα δίνει παράλληλα ολιγοήμερη προθεσμία για να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας, η οποία διακατέχεται από τη φιλοσσοφία της διαφάνειας και της προστασίας των καταναλωτών.

Παράλληλα και διαπιστώνοντας ότι η σύγκριση των τιμολογίων μέσω των ιστοσελίδων των παρόχων δυσκολεύει τους καταναλωτές, η ΡΑΕ προετοιμάζει ειδικό «παράθυρο» στην ιστοσελίδα της όπου σε μηνιαία βάση θα αναρτά το σύνολο των τιμολογίων ώστε να διευκολύνεται η επιλογή παρόχου.

Τα πάγια είναι το νέο εργαλείο που εφηύραν κάποιοι πάροχοι για να μεταφέρουν στους καταναλωτές το επιχειρηματικό ρίσκο από τη χονδρεμπορική αγορά, διαφοροποιώντας σημαντικά την τελική τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με αυτήν του τιμολογίου. Στα νέα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής που ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα για τον μήνα Αύγουστο, προμηθευτές αναθεώρησαν σημαντικά προς τα πάνω το μηνιαίο πάγιο και μάλιστα κάποιοι με κλιμακωτή αύξηση ανάλογα με την κατανάλωση. Η κλιμακωτή χρέωση παγίων σε κάποιες εταιρείες κυμαίνεται από τα 9,90 ευρώ τον μήνα και φθάνει μέχρι τα 29,90 ευρώ. Στην ανάλυση των τιμολογίων που προχώρησε η ΡΑΕ και παρέδωσε στο ΥΠΕΝ διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου το πάγιο για μηνιαία κατανάλωση 500 KWh μπορεί να φθάσει και τα 90 ευρώ. Τα υψηλά πάγια συνδυάζονται συνήθως με χαμηλές τιμές χρέωσης της κιλοβατώρας, με προφανή στόχο την παραπλάνηση του καταναλωτή ως προς το τελικό κόστος.

Δεν είναι όμως μόνο τα «τρικ» των παγίων που εξόργισαν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Υπάρχουν εταιρείες που ανακοίνωσαν τιμολόγια στα οποία η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας διαμορφώνεται βάσει αρνητικής ρήτρας και εκπτώσεων. Η τελική τιμή χρέωσης, δηλαδή, δεν αυξάνεται έπειτα από αναπροσαρμογή προς τα πάνω βάσει του αυξημένου χονδρεμπορικού κόστους, αλλά εκκινώντας από υψηλό χονδρεμπορικό κόστος μειώνεται βάσει του ίδιου μηχανισμού. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό καθετοποιημένης εταιρείας, όπου έχει τιμολογήσει λαμβάνοντας υπόψη οριακή τιμή συστήματος για τον Αύγουστο στα 738 ευρώ/MWh και συνολικό χονδρεμπορικό κόστος στα 939 ευρώ/MWh. Επειτα από μια έκπτωση της τάξης των 443,9 ευρώ/MWh στην περίπτωση που η οριακή τιμή του Αυγούστου διαμορφωθεί στα 370 ευρώ/MWh, ο καταναλωτής, βάσει του τιμολογίου, θα χρεώνεται με 495,6 ευρώ/MWh. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε απροστάτευτους τους καταναλωτές. Θα παρέμβουμε για να επιβάλουμε τη διαφάνεια που προβλέπει η νομοθεσία», δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και στέλνοντας έμμεσο μήνυμα στους παρόχους σημειώνει σε αυστηρό τόνο «net τιμή. Δεν θα δεχθούμε τίποτε άλλο».

Η ΡΑΕ κάλεσε όλους τους παρόχους να αποστείλουν μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναλυτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν την κοστοστρέφεια των τιμολογίων τους. Κατά πόσο, δηλαδή, δικαιολογείται από τα κόστη η τιμή της κιλοβατώρας, αλλά και τα διαφορετικά πάγια έναντι αυτών που είχαν πριν από την έκδοση των νέων τιμολογίων.

Οι τιμές που έχουν δώσει οι προμηθευτές για τις καταναλώσεις του Αυγούστου κυμαίνονται μεταξύ των 0,48 και 0,68 λεπτών η κιλοβατώρα. Το κόστος για τους καταναλωτές θα περιοριστεί στα 14-17 λεπτά η κιλοβατώρα μετά την επιδότηση των 33,7 λεπτών που ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Ένας στους δύο μειώνει τις αγορές σε βασικά καταναλωτικά είδη

Το 80% ακυρώνει δαπάνες διασκέδασης Ξεκάθαρη είναι η τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση…