Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μικρό καλάθι» για τις εκπτώσεις κρατούν οι  έμποροι

«Μικρό καλάθι» για τις εκπτώσεις κρατούν οι  έμποροι

0

Λόγω της ακρίβειας – Ιστορικός 29ετίας ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στο 12, 1 %

Υποτονική η κίνηση στην αγορά της Ξάνθης – Πήραν αύξηση 20% τα είδη ένδυσης –  υπόδησης

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης ζητά περισσότερους ελέγχους από την Διεύθυνση Εμπορίου και από την Αστυνομία

 

 

«Η ακρίβεια …τρώει  τον παρά» και ο Ιούνιος με 12,1%  ήταν ο μήνας με τον υψηλότερο πληθωρισμό από το 1993, πριν 29 χρόνια! Όλα τα είδη πήραν φωτιά: Αύξηση 117,7% στο φυσικό αέριο, 70,4% στο ηλεκτρικό, 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 48,5% στα αεροπορικά εισιτήρια και 45,6% στα καύσιμα κίνησης!

Στα είδη διατροφής ο πληθωρισμός ‘τρέχει’ με 12,6% και στα είδη Ένδυσης και υπόδησης με 4,6%, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. Επίσης με 6,5% στην ομάδα Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.

Μέσα σ΄ αυτή την γενική εικόνα που αποτυπώνει και πόσο έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή με αυτές τις ανατιμήσεις η αγορά μπαίνει σε περίοδο εκπτώσεων τη  Δευτέρα 11 Ιουλίου που θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου.

Υποτονική η κίνηση τον  Ιούνιο στην αγορά της Ξάνθης – Πήραν αύξηση 20% τα είδη ένδυσης – υπόδησης

Μιλώντας στο «Ε» για την κίνηση της αγοράς της Ξάνθης τον Ιούνιο ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Νίκος Γρηγοριάδης την χαρακτήρισε αρκετά υποτονική: «Όπως μου έχουν μεταφέρει οι συνάδελφοι μου η κίνηση του Ιουνίου ήταν αρκετά μειωμένη. Σίγουρα έφταιξε και ο καιρός που συνέχεια έβρεχε αλλά κυρίως η ακρίβεια σ’ όλα τα βασικά είδη διατροφής και ενέργειας που μειώνουν την αγοραστική δυνατότητα του καταναλωτή». Στο ερώτημα αν ο κλάδος της ένδυσης – υπόδησης έχει αυξήσει τις τιμές ο κ. Γρηγοριάδης είπε: «Οι αγορές στη νέα σαιζόν έγιναν με νέα τιμολόγια.  Υπάρχει μια αύξηση σίγουρα που είναι κοντά το 20% αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου γίνεται απορρόφηση των αυξήσεων για χάρη της ανταγωνιστικότητας. Γενικά η αγορά της Ξάνθης διαθέτει ρούχα και παπούτσια για όλα τα βαλάντια.

Εκπτώσεις: Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής    

Οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).

Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.

Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.

Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά περισσότερους ελέγχους από την Διεύθυνση Εμπορίου και από την Αστυνομία

Ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε την σημασία της έρευνας αγοράς αλλά και συνιστά στους καταναλωτές αν διαπιστώσουν ….ψευδεπίγραφες εκπτώσεις να μην διστάσουν να προβούν σε καταγγελία. «Αν διαπιστωθούν τέτοια φαινόμενα καλό είναι να καταγγέλλονται γιατί  δυσφημίζουν όλη  την αγορά. Εμείς ζητήσαμε συνεχείς ελέγχους από την Διεύθυνση Εμπορίου Ξάνθης προκειμένου να προφυλάξουμε τους καταναλωτές και τη δική μας φήμη».

Να σημειώσουμε ότι  πρόσφατα το ΔΣ του εμπορικού συλλόγου είχε συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης όπου του μετέφερε την ανησυχία του εμπορικού κόσμου  από την έξαρση των κλοπών και των ένοπλων επιθέσεων ζητώντας μεγαλύτερη αστυνόμευση και προστασία. Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν τρεις ένοπλες ληστείες σε μίνι μάρκετ, βενζινάδικο και περίπτερο. Επίσης ζήτησαν περισσότερη αστυνόμευση στου πεζόδρομους όπου τους έχουν κάνει κατάληψη τα δίκυκλα αλλά και στους χώρους φορτοεκφόρτωσης που είναι συνεχώς κατειλημμένοι παρεμποδίζοντας τη τροφοδοσία των καταστημάτων.

Καταλήγοντας ο  κ. Γρηγοριάδης ανέφερε πως ο εμπορικός σύλλογος είναι σε συνεχή συνεργασία με την ΟΕΒΕ και το ΕΒΕ Ξάνθης όπως και με τον δήμο και την αντιπεριφέρεια αναζητώντας χρηματοδότηση για τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας που την προσδιορίζουν χρονικά πριν της γιορτές Π. Πόλης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…