Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με στόχο τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα ξεκίνησε η Επιχειρηματική Θερμοκοιτίδα του ΔΠΘ, “Thinc”

Με στόχο τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα ξεκίνησε η Επιχειρηματική Θερμοκοιτίδα του ΔΠΘ, “Thinc”

0

Τα εγκαίνια της θερμοκοιτίδας με εγκαταστάσεις στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρ.Δήμα το μεσημέρι της Πέμπτης

Το project και τις προοπτικές του παρουσίασαν σε εισήγησή τους η Αντιπρύτανης ΔΠΘ, Μ. Μιχαλοπούλου και το στέλεχος διοίκησης της νέας δομής, ο Μ. Πουσπουρίκας

Η Επιχειρηματική Θερμοκοιτίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης “Thinc” (Thrace Incubator), η πρώτη αμιγώς πανεπιστημιακή θερμοκοιτίδα στην Βόρεια Ελλάδα, εγκαινιάστηκε στην Ξάνθη την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 και ώρα 12:00, από τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστο Δήμα.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμων ανέλαβε την τέλεση του αγιασμού χαρίζοντας απλόχερα τις ευχές του για την επιτυχή έκβαση του νέου εγχειρήματος.

Ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Πολυχρονίδης

Αρχικά, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθηγητής Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος.

Η αντιπρύτανης κα Μιχαλοπούλου

Έπειτα, ακολούθησε η εισήγηση της Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΔΠΘ, Καθηγήτριας Μαρίας Μιχαλοπούλου με θέμα «Δομές και πόροι για την έρευνα και την καινοτομία στο ΔΠΘ από την ΕΥ του Έργου».

Στην παρουσίασή της ανέφερε το ‘’HUB’’ το οποίο συνίσταται στο Συγκρότημα Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας-Υποδομή ΣΔΙΤ, στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων, στο Περιφερειακό Γραφείο ΟΒΙ και στα Γραφεία Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης. Επιπροσθέτως, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για την στόχευση στήριξης της Επιχειρηματικότητας ,Καινοτομίας κι Ωρίμασης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων κι υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο ΔΠΘ. Σημείωσε πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε 12 ερευνητικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 20.857.000,00 ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά τη νέα προκήρυξη δήλωσε πως θα άπτεται της Περιφερειακής Αριστείας 2 2024 και των λιγότερο Ανεπτυγμένων Περιφερειών της Ελλάδας.

Ο κ. Πουσπουρίκας

Στη συνέχεια, από την πλευρά του αναδόχου του έργου που είναι η Ένωση εταιριών ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης – ΦΜ-ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο Μιχάλης Πουσπουρίκας ανέλαβε την ενδελεχή παρουσίαση της Επιχειρηματικής Θερμοκοιτίδας “Thinc” του ΔΠΘ.

Τόνισε στην σχετική εισήγησή του: «Η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Δ.Π.Θ. αφορά το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με προϋπολογισμό 880.452,45 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) όπως επίσης και από Εθνικούς Πόρους. Ως φορέας υλοποίησης ορίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του ΔΠΘ (ΕΛΚΕ ΔΠΘ) και αφορά το υποέργο: Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Δ.Π.Θ. –Λειτουργία και Παρεχόμενες Υπηρεσίες».

Η ταυτότητα της THINC

Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Η THINC βοηθά νέους entrepreneurs να υλοποιήσουν επιτυχώς καινοτόμες ιδέες προσφέροντας υπηρεσίες κι εργαλεία. Η θερμοκοιτίδα απευθύνεται στο σύνολο του ενεργού, από άποψη εργασιακής ικανότητας, πληθυσμού. Η καθεμία ομάδα αποτελείται από 2 έως 5 μέλη. Από τους ανθρώπους μέχρι τα εργαλεία μοναδικός μας στόχος είναι η ουσιαστική στήριξη των ομάδων μας».

Οι κλάδοι εστίασης

-Εφαρμογή καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής.

-Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών σε διάφορους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

-Εξοικονόμηση ενέργειας-Εφαρμογές ολοκληρωμένων συστημάτων μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος επιχειρήσεων κι αστικών εγκαταστάσεων.

-Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη.

-Μεταφορές-Logistics.

-Υλικά-κατασκευές.

-Τουρισμός-Πολιτισμός-Δημιουργικές βιομηχανίες.

Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων

Οι Στόχοι και τα επιδιωκώμενα αποτελέσματα

Ο κ. Πουσπουρίκας αναφορικά με τους στόχους και τα επιθυμητά αποτελέσματα εξήρε την σπουδαιότητα της αξιοποίησης των ερευνητικών προϊόντων  και καινοτόμων ιδεών του ΔΠΘ,την αξιοποίηση δικτύου συνεργατών και την αναγνώριση ως κορυφαία τοποθεσία για νεοφυείς επιχειρήσεις στην περιοχή.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων τοποθέτησε την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην ΑΜΘ και γενικότερα στην χώρα,τη σύνδεση της επιστημονικής κοινότητας, των φοιτητικών ομάδων και των ατομικών προσπαθειών με το οικοσύστημα των startups, την προσέλκυση τοπικού ταλέντου και τελικά το σχηματισμό ενός κόμβου επικοινωνίας.

Μιλώντας με αριθμούς…

-48 ομάδες(24 ανά έτος)

-6 κατηγορίες υπηρεσιών(Σχεδιασμένες αποκλειστικά για τις ανάγκες των ομάδων)

-3 στάδια φιλοξενίας(Ανάλογα με την ωριμότητα της ιδέας και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα)

-2 τρόποι υποστήριξης(δια ζώσης κι εξ αποστάσεως)

-1 Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με σύγχρονες εγκαταστάσεις κι εξοπλισμό

Όλα τα παραπάνω αναντίρρητα, όπως υπογράμμισε ο κ.Πουσπουρίκας θα υποστηρίξουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το ΔΠΘ,θα δημιουργήσουν συνέργειες με τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα με την ταυτόχρονη ανάπτυξη συμπληρωματικών συνεργειών στο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών κι εθνικών προγραμμάτων.

 

Τα κίνητρα ανάπτυξης παρουσίασε ο υφυπουργός Χ. Δήμας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τον λόγο πήρε ο Χρ.Δήμας ο οποίος παρουσίασε την εισήγηση  με θέμα «Έρευνα και Καινοτομία». Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο Υφυπουργός στάθηκε στα στοιχεία Elevate Greece στα οποία συγκαταλέγεται κι ο ορισμός των Νεοφυών Επιχειρήσεων. Έπειτα, υπογράμμισε τα φορολογικά κίνητρα που προκύπτουν από Επενδυτικούς Αγγέλους(έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα για επενδύσεις σε Νεοφυείς Επιχειρήσεις), από την Προαίρεση Μετοχών( παροχή κινήτρων σε εργαζομένους να αγοράσουν μετοχές των Startup) και τέλος από την δράση ΕΣΠΑ μέσω της ενίσχυσης ρευστότητας των Νεοφυών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Χρύσα Κιατίπη

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…