Για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και τη διεθνοποίηση των ιστορικών γεγονότων
Με το άρθρο 48 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που ήταν σε διαβούλευση έως τις 21/6 καθιερώνεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι έχουν αναγνωριστεί επίσης, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.
Των εν λόγω, ωστόσο, γενοκτονιών προηγήθηκε η συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Θράκης, και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας, η οποία προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.
Ο συμβολισμός της 6ης Απριλίου είναι έντονος, καθώς το 1914, άρχισε την ημέρα αυτή η απηνής προσπάθεια εξαφάνισης του Ελληνισμού της Ανατολής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1923.
Για τον λόγο αυτό η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, συμβάλλει αφενός στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αφετέρου στη διεθνοποίηση ενός ιστορικά επιβεβαιωμένου γεγονότος
Το σχετικό άρθρο αναφέρει: «1. Ορίζεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού. 2. Ο χαρακτήρας, το περιεχόμενο, ο φορέας και ο τρόπος οργάνωσης των εκδηλώσεων μνήμης καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν διαβούλευσης με τις αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις θρακικών σωματείων».