Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δυο νέοι αργαλειοί στην ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Pleteno»

Δυο νέοι αργαλειοί στην ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Pleteno»

1

Οι γυναίκες της «Pleteno», υφάντρες με νήματα της παράδοσης: «Θα αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας με τους δύο νέους αργαλειούς», αναφέρουν

 

Ευρεία γκάμα χειροποίητων έργων – Στεγάζονται στο οίκημα που βρίσκεται στο 8ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ξάνθης-Δράμας

 

 

Δυο νέους αργαλειούς έχουν πλέον στα χέρια τους οι 15 «χρυσοχέρες» της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Pleteno», που στεγάζεται στο οίκημα που βρίσκεται στο 8ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ξάνθης-Δράμας. Τρεις μήνες μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη και τη δέσμευσή του για ανανέωση του εξοπλισμού του συνεταιρισμού έγινε πράξη με την στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που διαθέτει στην Ελλάδα αποκλειστικά 18 εκατομμύρια ευρώ για την χειροτεχνία, όπως έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Δυο νέοι αργαλειοί στην «Pleteno»…προίκα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε σχετική του ανάρτηση ο υφυπουργός αναφέρει: «Όταν επισκέφθηκα τη Θράκη τον Μάρτιο, στις συναντήσεις που είχα με συλλόγους και συνεταιρισμούς  που ασχολούνται με την χειροτεχνία, είδα το έργο των γυναικών αλλά και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό. Έτσι, επικοινώνησα με την Γιάννα Αγγελοπούλου, της παρουσίασα την εικόνα που επικρατεί και αυτή ανέλαβε μέσω του πλεονάσματος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 να αναλάβει την αγορά αργαλειών και του εξοπλισμού που απαιτείται για τη λειτουργία τους.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά οι πρώτοι αργαλειοί  παραδόθηκαν στο «Pleteno» Ξάνθης  στην ΚΟΙΝΣΕΠ (δύο αργαλειοί), στο Σοφικό Εβρου στον Εκπολιτιστικό Καλλιτεχνικό Λαογραφικό όμιλο γυναικών  (ένας αργαλειός) και στην Πτελέα Έβρου στον Σύλλογο Γυναικών Πτελέας (ένας αργαλειός) και μπήκαν και σε λειτουργία! Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο «Pleteno» της Ξάνθης είναι 15 οι γυναίκες που εργάζονται στον συνεταιρισμό δημιουργώντας ιδιαίτερα αξεσουάρ και υφάσματα που διατίθενται για πώληση.

Αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς ήδη υποβλήθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρώτο ολοκληρωμένο Τεχνικό Δελτίο για την δημιουργία πιστοποιημένων προγραμμάτων κατάρτισης για την υφαντουργία, την αγγειοπλαστική και την ξυλογλυπτική».

Η χειροτεχνία επιστρέφει …

Να σημειώσουμε ότι σε παλιότερες εποχές η χειροτεχνία και ιδιαίτερα η υφαντουργία ήταν συνυφασμένη με την παράδοση και αποτελούσε καθημερινή ενασχόληση των γυναικών. Μια δραστηριότητα  βαθιά ριζωμένη που στην συνέχεια εγκαταλείφθηκε ή περιορίστηκε. Στην παρούσα συγκυρία όμως υπάρχει διεθνώς μια τάση επιστροφής στην χειροτεχνία για πλήθος λόγων. Ένας ολόκληρος κύκλος της οικονομίας κινείται από τον τομέα αυτό που περιλαμβάνει την υφαντουργία, την ξυλογλυπτική, την αγγειοπλαστική, κ.α. Έτσι και στην χώρα μας γίνεται μια προσπάθεια επιστροφής με την στήριξη της  πολιτείας και με προοπτικές ως οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα.

«Pleteno» σημαίνει  «πλέκω»  – Οι γυναίκες της «Pleteno» υφάντρες με νήματα της παράδοσης

 “Είμαστε μία ομάδα νέων γυναικών, πομακικής καταγωγής, από το χωριό Κένταυρος στην ορεινή Ξάνθη. Πηγή έμπνευσης για μας τα προϊόντα του τόπου μας, σε συνδυασμό με τη γνώση του παρελθόντος και την παράδοση. Έτσι γεννήθηκε η ομάδα μας, το «Pleteno». Στην Πομακική γλώσσα σημαίνει «πλέκω», δηλαδή δημιουργώ, γιατί αυτό που χαρακτηρίζει την ομάδα μας, εκτός από το μεράκι, είναι η διάθεση για δημιουργία, με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον. Το Pleteno μπορεί να σας προσφέρει: βότανα του βουνού, γλυκά του κουταλιού, πλεκτά καλάθια, τσάντες, παντόφλες…και η έμπνευσή μας συνεχίζεται!”, αυτοσυστήνονται οι γυναίκες της ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ευρεία γκάμα χειροποίητων έργων

Η προσπάθεια αυτή γεννήθηκε ως ιδέα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης-παράρτημα Κενταύρου, με επικεφαλής την εκπαιδευτικό Αρετή Μποφίλιου: «Είχαμε ήδη έναν αργαλειό. Τα μέλη μας υφαίνουν μικρά χαλάκια, μαξιλάρια και τσάντες. Επίσης υφαντές μπάντες με φιγούρες του καραγκιόζη. Τώρα με τους άλλους δύο που μας δώρισε το υπουργείο πολιτισμού με τη συνδρομή του υφυπουργού κ. Γιατρομανωλάκη η ΚΟΙΝΣΕΠ μας θα γίνει πιο παραγωγική καθώς οι νέοι αργαλειοί είναι πιο εύχρηστοι. Έτσι θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην υφαντουργία. Υπάρχει πολύ όρεξη για δημιουργία, πολύ μεράκι και μεγάλη εμπειρία και καλλιτεχνική φαντασία στις γυναίκες και αυτό αποτυπώνεται στα έργα τους», σημειώνει η κα Μποφίλιου, πρόεδρος της «Pleteno»,.

Να σημειώσουμε ότι έχουν μια ευρεία γκάμα έργων. Κοσμήματα, χαλιά, πλεκτά με βελονάκι, υφαντά, τσάντες, παντόφλες, καλαθάκια, παιχνίδια, παραδοσιακά γλυκά από τοπικά υλικά, μαρμελάδες, βότανα. Αυτά διατίθενται στο κτήριο που στεγάζονται και επίσης μπορεί να τα αναζητήσει κάποιος και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…