Η διοργάνωση του beach volley στο κέντρο της πόλης άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την Ξάνθη.
Για την ιστορία, ο Ξανθιώτης αθλητής Γιώργος Τερζόγλου και ο συναθλητής του, Ραφαήλ Μπανιώτης, δυστυχώς δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό έπειτα από έναν δύσκολο και εντυπωσιακό αγώνα απέναντι στους Άγγελο Μανδηλάρη και Ιάσωνα Κανέλλο , οι οποίοι ήταν και οι νικητές της διοργάνωσης.
Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη και τις τέσσερις ημέρες, ακόμη και κατά τις μεσημεριανές ώρες που η θερμοκρασία ήταν υψηλή. Στον τελικό αγώνα των αντρών και των γυναικών δεν υπήρχε κενή θέση στις κερκίδες και το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου έκανε θετική εντύπωση ακόμη και στην Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης.
Πλέον, όλοι μιλάνε για μια άρτια διοργάνωση και δικαίως πολλοί θα ήθελαν να επαναληφθεί. Η θεσμοθέτηση, λοιπόν, αγώνων beach volley στην πόλη μας θα μπορούσε να είναι ο πρώτος στόχος.
Ο δεύτερος στόχος – και πιο σημαντικός – είναι η ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό. Η δημιουργία νέας τάσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την κατασκευή γηπέδων και την οργάνωση εκπαιδευτικών τμημάτων. Ο Δήμος έχει αρκετούς αθλητικούς χώρους στην ιδιοκτησία του (στάδιο Ασπίδας, κλειστό γήπεδο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, κολυμβητήριο, γήπεδο ΑΟΞ) και τα γήπεδα beach volley έχουν μικρό κατασκευαστικό κόστος. Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη μελέτη και αδειοδότησή τους παρά για την ίδια την κατασκευή. Το γήπεδο και οι κερκίδες στην κεντρική πλατεία στήθηκαν και μαζεύτηκαν σε λιγότερο από 48 ώρες!
Στην ανάπτυξη του volley έχει παίξει καθοριστικό ρόλο ο ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ Ξάνθης όπου τα τελευταία χρόνια κάνει συστηματική δουλειά, προπονεί δεκάδες παιδιά και η ομάδα των αντρών ανέβηκε, φέτος, στην Α2 εθνική κατηγορία. Από την ομάδα του ΕΡΜΟΓΕΝΗ εξάλλου προέρχεται και ο Γ. Τερζόγλου (πρωταθλητής beach volley και παίκτης στην Α1 εθνική κατηγορία) ο οποίος θα μπορούσε να προπονεί τους μικρούς αθλητές του συλλόγου.
Τα φώτα έπεσαν, η Ξάνθη πήρε το χειροκρότημα, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο Γιώργος, όπως και άλλοι αθλητές του ΕΡΜΟΓΕΝΗ, προπονούνται όλα αυτά τα χρόνια στην παραλία Μυρωδάτου. Έχουν την δυνατότητα τα ανήλικα παιδιά να πηγαίνουν για προπόνηση στα κοντινότερα beach bars; Αν ναι, με τι συχνότητα και κόστος μπορούν να το κάνουν;
Έχουμε, λοιπόν, την πρώτη ύλη. Μένει να δώσουμε την ευκαιρία στη νέα γενιά κι αν καταφέρουμε να πάρει σάρκα και οστά αυτό που έζησε η πόλη μας τις προηγούμενες ημέρες θα φέρει θετικά αποτελέσματα και στην τοπική οικονομία .
Απ’ όσο γνωρίζω έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με τον Δήμο για την κατασκευή γηπέδων beach volley. Το ερώτημα είναι αν θα προχωρήσει ή αν θα εξελιχθεί όπως το κολυμβητήριο Ξάνθης.
Η μπάλα, αγαπητοί συμπολίτες, βρίσκεται στο δικό μας γήπεδο και ελπίζω να υπάρξει συνέχεια σε αυτό το ωραίο κεφάλαιο που μόλις άνοιξε.
Ηλίας Γερμαντζίδης