Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άνοδος κρουσμάτων αλλά χωρίς νοσηλείες στην Ξάνθη

Άνοδος κρουσμάτων αλλά χωρίς νοσηλείες στην Ξάνθη

0

Τρία βαριά περιστατικά μεταφέρθηκαν στο ΓΠΝΑ

 

Ο «μύθος» της  ανοσίας και η κάλυψη των εμβολίων  – ΕΟΔΥ: Εβδομαδιαία γίνεται η ενημέρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού

 

 

«Τσουνάμι» κορωνοϊού με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα ημερησίως σαρώνει την χώρα μέσα στο καλοκαίρι. Το κακό νέο είναι ότι  οι επιστήμονες εκτιμούν πως το  νέο πανδημικό κύμα δεν κορυφώθηκε ακόμη και  αυτό αναμένεται  να γίνει έως Παρασκευή (15 Ιουλίου).

Εκτιμούν δε ότι  θα φτάσει έως και τα 50.000 κρούσματα ενώ το καλό νέο είναι ότι επικρατούν οι υπομεταλαλάξεις Όμικρον 4 και 5 που προσβάλλουν το άνω αναπνευστικό και δεν προκαλούν πνευμονίες. Γι αυτό και οι σκληροί  δείκτες θάνατοι – διασωληνώσεις παρουσιάζουν μεν αύξηση αλλά όχι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων καθώς τα περισσότερα δεν χρειάζονται νοσηλεία με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία.

Στα ύψη τα κρούσματα στην Ξάνθη – Κανένας νοσηλευόμενος – Τρία βαριά περιστατικά μεταφέρθηκαν στο ΓΠΝΑ

Την τελευταία εβδομάδα η Ξάνθη παρουσιάζει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με αποκορύφωμα την Τρίτη που έφτασαν στα 158 και χθες 140. Παρά ταύτα όμως, όπως μας αναφέρει ο  πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Απόστολος Κυριαλάνης στο νοσοκομείο δεν νοσηλεύεται  κανείς. Όπως διευκρίνισε υπήρξαν 3 περιστατικά κορωνοϊού ηλικιωμένων και με επιβαρυμένη υγεία που κρίθηκε ανάγκη μεταφοράς τους στο Νοσοκομείο τη Αλεξανδρούπολης. Στην Ξάνθη παραμένει κλειστή η κλινική covid.

«Είναι γεγονός ότι  έχουν αυξηθεί πολύ τα κρούσματα γιατί υπάρχει  μια γενικότερη χαλάρωση του πληθυσμού. Eίναι καλοκαίρι, γίνονται πολλές εκδηλώσεις, υπάρχει συνωστισμός και ο κόσμος δεν φοράει μάσκες οπότε υπάρχει έντονη μεταδοτικότητα. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει  ανάγκη για να λειτουργήσει η κλινική   covid γιατί τα κρούσματα δεν χρήζουν νοσηλείας. Γενικά αυτές οι μεταλλάξεις προσβάλουν το ανώτερο αναπνευστικό συνήθως κάνουν πυρετό μέχρι  38,5 και μυαλγίες και τα συμπτώματα υποχωρούν στις 3 μέρες. Ωστόσο θα πρέπει όσοι είναι θετικοί να ακολουθούν τις οδηγίες ΕΟΔΥ και να κάνουν την 5ήμερα καραντίνα για να μη μεταδίδουν  τον ιό», επισημαίνει ο κ. Κυριαλάνης.

Δεν έρχονται γιατροί στο νοσοκομείο μας λόγω των χαμηλών μισθών

Σ’ ότι  αφορά το νοσοκομείο Ξάνθης να σημειώσουμε ότι το βασικό πρόβλημά του  παραμένει η έλλειψη προσωπικού. Αναφερόμενος σ’ αυτό ο κ. Κυριαλάνης υποστήριξε πως θα έπρεπε το υπουργείο να εξετάσει την επιστροφή του υγειονομικού προσωπικού που έχει  τεθεί σε αναστολή και ανέρχεται σε 100 άτομα σε όλες τις υγειονομικές δομές της Π.Ε. Ξάνθης Υποστήριξε δε ότι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου μέσω των τεστ θα βοηθούσε πολύ η επάνοδός τους.  Τέλος αναφορικά με το φαινόμενο να βγαίνουν κάθε τόσο προσκλήσεις ενδιαφέροντος  για προσλήψεις αλλά ενδιαφέρον να μην εκδηλώνεται από γιατρούς ο κ. Κυριαλάνης το απέδωσε στο μισθολογικό που όπως είπε δεν έχει  αυξηθεί από το 2012 παρότι υπάρχει  απόφαση του 2018 και του 2022 από  το ΣτΕ οι μισθοί των γιατρών παραμένουν παγωμένοι.

ΕΟΔΥ: Εβδομαδιαία γίνεται η ενημέρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Καθημερινή ήταν ως τώρα η ενημέρωση των νέων λοιμώξεων κορωνοϊού στην χώρα μας, κάτι που πρόκειται να αλλάξει.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή 8/7 η ενημέρωση νέων κρουσμάτων Covid-19 θα γίνεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση. Έτσι, κάθε Παρασκευή θα δημοσιεύονται τα δεδομένα που καταγράφονται έως και τις 9:00 το πρωί της προηγούμενης ημέρας.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από την Παρασκευή 08/07/2022, ο ΕΟΔΥ θα κοινοποιεί έκθεση, με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης COVID-19 σε εβδομαδιαία βάση, ήτοι κάθε Παρασκευή.

Η έκθεση θα αφορά στα δεδομένα που καταγράφονται στην ΗΔΙΚΑ έως και τις 9:00 το πρωί της προηγούμενης ημέρας. Στην εβδομαδιαία έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα του νοσήματος από την αρχή της πανδημίας (αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων), καθώς και τα δεδομένα της επιτήρησης λυμάτων και της γονιδιωματικής επιτήρησης. Σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στην επιδημιολογία του νοσήματος θα υπάρξουν σχετικές ενημερώσεις από τον ΕΟΔΥ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanhtopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσκολίες προσβασιμότητας στο Εσπερινό ΓΕΛ Ξάνθης λόγω έργων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην είσοδο του σχο…