Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Το στοίχημα και ο αγώνας

Το στοίχημα και ο αγώνας

0

Η μειονότητα της Θράκης με τα δικά της ιδιαίτερα θρησκευτικά, εθνοτικά, ιστορικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, αποτελεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα και από αυτή την παραδοχή όφειλαν να έχουν την αφετηρία τους οι πολιτικές όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για την ανάπτυξη της περιοχής μας διαχρονικά. 

Καταστατικό της Χάρτη αποτελεί η από τις 24 Ιουλίου 1923 υπογραφείσα Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία κατοχυρώνεται η νομική της αναγνώριση και ρυθμίζονται ζητήματα προστασίας δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Από τη δεκαετία του 1990 και μετά υπήρξαν σοβαρά βήματα για την αποκατάσταση στρεβλώσεων και αδικιών που κορυφώθηκαν κατά την περίοδο της δικτατορίας και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις όπως η κατάργηση της ψυχροπολεμικής μπάρας του ορεινού όγκου, η ποσόστωση του 0,5% για την είσοδο των αποφοίτων μουσουλμάνων μειονοτικών στα ελληνικά πανεπιστήμια, η κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα της ελληνικής ιθαγένειας, οι άμεσες εκλογές για την ανάδειξη σχολικών εφοριών στη μειονοτική εκπαίδευση, ταυτίστηκαν με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου. Κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα συνεχίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις προς θετική κατεύθυνση με τη θέσπιση ποσόστωσης για την είσοδο στο Δημόσιο μειονοτικών πολιτών από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αλλά και η κατάργηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, λίγα χρόνια αργότερα.

Το πολιτικό μας σύστημα ουδέποτε επεφύλαξε πρωταγωνιστικό ρόλο στους μειονοτικούς βουλευτές που εκλέγονταν παραδοσιακά στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης ήδη από την προπολεμική περίοδο. Και οι ίδιοι, παρά τις σημαντικές προσωπικότητες που κατά καιρούς αναδείχθηκαν μέσα από τη λαϊκή ψήφο, φαίνεται ότι κατά βάση προσαρμόσθηκαν σε ρόλο κομιστή αιτημάτων προς το κεντρικό κράτος.

Στόχος μου από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα το 2004, ήταν να εκφραστώ και να λειτουργήσω ως εκπρόσωπος του συνόλου της κοινωνίας της Ροδόπης και όχι μόνο ενός μέρους της.

Οι μεγάλες οικονομικές πληγές που άφησε πίσω της η δεκαετής κρίση στη Θράκη, ειδικά στα πιο ευάλωτα στρώματα της υπαίθρου και των αστικών κέντρων, άφενός μεν δημιούργησε τάσεις φυγής σε ένα μεγάλο κομμάτι νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα στη μειονότητα, αφετέρου δε συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας συνείδησης ενός κοινού μέλλοντος, που περνάει μέσα από την ταυτόχρονη δράση όλων των ομάδων του πληθυσμού.

Λειτουργώντας προς την κατεύθυνση αυτού του κοινού μας μέλλοντος, δεν απεμπόλησα ποτέ τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τα κλασικά δικαιώματα της μειονότητας με έμφαση στην εκπαίδευση, τις θρησκευτικές της ελευθερίες, την κοινωνική της χειραφέτηση, τη δημιουργία μιας ανοιχτής κοινωνίας στη Θράκη που θα διαπνέεται από τις αρχές του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Με αυτές τις αξίες θα συνεχίσω να πορεύομαι έστω και αν προσκρούουν στην οργίλη αντίδραση κάποιων τοπικών κατεστημένων, που επιβιώνουν μέσα από την ανακύκλωση του διχασμού και της μισαλλοδοξίας. Το στοίχημα είναι ανοιχτό και ο αγώνας βρίσκεται μπροστά μας.

Ιλχάν Αχμέτ
βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Αχμέτ Ιλχάτ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…